Яке свято 18 березня / фото ua.depositphotos.com

18 березня православна церква вшановує пам'ять двох мучеників Конона Градаря і Конона Ісаврійського. Святий Конон Градар був відомим трудівником і майстерним городником. Тому день його пам'яті вважався вдалим для роботи в городі і в саду.

З дня Конона наші предки приступали до орання і засівання городу, при чому працювали в будь-яку погоду. Обов'язково в день Конона удобрювали землю гноєм. Вірили, що овочі обов'язково будуть здоровими і дадуть хороший урожай, якщо посіяти їх 18 березня.

Якщо погода була погана, то орали і сіяли насіння лише символічно, щоб задобрити святого Конона. Ранні овочі та зелень висівали на городі, а помідори і перець висаджували на розсаду.

Відео дня

Також в день Конона лагодили теплиці і парники, замочували насіння для посівів і гартували їх на морозі. Раніше УНІАН писали, у чому замочити насіння перед посівом, щоб вони добре проросли.

День Конона здавна вважається вдалим для лікування будь-яких дитячих хвороб. За давніми повір'ями, якщо дитина захворіє в цей день, то швидко одужає. Також в цей день моляться за упокій людей, які померли не своєю смертю. Помолитися за упокій українських військових допоможе молитва за воїнів.

Що не можна робити 18 березня

У цей день не можна користуватися граблями і вилами. Наші предки говорили, що якщо користуватися цими предметами сьогодні, то влітку град поб'є посіви.

Не можна залишати землю незораною сьогодні, якщо плануєте вирощувати власний урожай. 

Також в цей день подружжю небажано мати інтимний зв'язок. Така заборона пов'язана з тим, що Святий Конан Ісаврійський все життя зберігав целібат, і стриманістю можна заслужити його повагу. 

Прикмети погоди 18 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на Конона сухо і ясно, то літо буде посушливим.
  • Качки плавають в озерах - до теплої весни.
  • Якщо вдарив грім, то пора садити молоді дерева в саду.
  • Миші завелися на полі або в погребі - до неврожайного року.
  • Якщо вже з'явилися мухи або метелики, то морозів більше не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: