Яке сьогодні свято 18 травня / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Православні віруючі відзначають церковне свято 18 травня на честь мучениці Ірини Македонської. Ця свята отримала прізвисько Ірина Розсадниця, оскільки 18 травня наші предки присвячували посівам пізніх овочів.

У цю дату зазвичай вже достатньо тепло, щоб сіяти гарбуз, кабачки, огірки, квасолю, розсаду капусти. Овочі в цей день садили тільки жінки, а жито і пшеницю сіяли тільки чоловіки. Вважали, що якщо зробити навпаки, то про гарний врожай можна забути.

Цього року 18 травня відзначається День вишиванки 2023. Мистецтво вишиванки в Україні завжди було добре розвинене. Приблизно до 16 століття вишиванки в Київській Русі були дуже дорогими. Такий одяг знатні люди одягали на важливі заходи, а виготовляли їх у спеціальних майстернях. З часом вишиванки стали більш доступними, і вишивати вміла кожна українка. По вишивці дівчини свати дивилися, наскільки вона хазяйновита.

Відео дня

До 18 травня на полях і в лісах дозрівають дикі їстівні і цілющі рослини. Наші предки в цей день збирали лікарські трави України, дикий часник, м'яту, кропиву. Зі свіжих рослин варили зелений борщ або запікали пиріжки, а лікувальну зелень засушували під сонцем.

Народжені 18 травня люди - дуже творчі особистості. Вони не бояться йти проти натовпу і мати власну думку. Це дуже вірні і надійні друзі, а також відповідальні батьки. Справжню любов вони зазвичай знаходять пізно.

Що не можна робити 18 травня

Самотнім дівчатам в цей день не варто ходити в гості до вдівців і вдів - це погана прикмета. Така дівчина довго не зможе знайти собі пару. 

Не можна щоб в цей день було брудно в будинку, а також не варто залишати брудний посуд на столі, інакше притягнете в будинок нещастя.

Не скаржтеся на своє життя в цей день, інакше все стане ще гірше.

Прикмети погоди 18 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо черемха вже зацвіла, то на городі вже можна сіяти гарбуз, кабачки, диню і кавун.
  • Якщо в останні дні не було дощу, але земля мокра, то літо буде дощовим і не спекотним.
  • Бузок вже відцвів - скоро настане погодне літо.
  • У лісі з'явилися перші гриби - до хорошого врожаю овочів і ягід в цьому році, а також до гарної риболовлі.
  • Грім 18 травня - хороша прикмета. Погода скоро покращиться. А якщо пішов град, то скоро настане негода.
  • Якщо температура повітря вночі і вдень дуже різниться, то залишок травня буде мінливим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: