Цілющі трави України / фото ua.depositphotos.com

В Україні дуже популярна народна медицина та лікування травами. У лікуванні хвороб українці звертаються до лікарських рослин, які можна зібрати самостійно або купити готові збори в аптеці. Такі трави варто мати в домашній аптечці на випадок нездужання.

Важливо пам'ятати, що самолікування травами може зашкодити здоров'ю, особливо якщо ви зібрали рослини вручну. Розрахувати правильне дозування в домашніх умовах неможливо, а побічні ефекти можуть бути непередбачуваними. Також пам'ятайте, що прийом рослин може доповнити призначене лікарем лікування, але не замінити його!

Лікарські трави України - список корисних рослин

В українських лісах і полях росте багато цілющих трав. Ось головні з них:

Відео дня
  • Мати-і-мачуха - поширена трава з дрібними жовтими квітками. Корисна для засвоєння їжі та покращення секреції шлункового соку. Відвар рослини знімає біль у м'язах, сприяє лікуванню ГРВІ, прибирає запалення ясен та пітливість ніг.
  • Барвінок - симпатична і скромна трава з блідо-блакитними квітками, яка застосовується при діареї, туберкульозі, стоматологічних захворюваннях, цинзі. З рожевого барвінку видобувають речовини, які застосовують у препаратах для хіміотерапії.
  • Лікарська шавлія - дуже поширена рослина з високими фіолетовими квітками, яка повсюдно росте як бур'ян. Відваром шавлії миють волосся від випадіння, а також полощуть горло при ангіні та стоматологічних проблемах. Чай із шавлії п'ють при запаленні жовчного міхура, виразках, гастритах та колітах, а ефірну олію вдихають при захворюваннях дихальних шляхів.
  • Звіробій - рослина з дрібними жовтими квітками, корисна при хворобливій менструації та захворюваннях травної системи. рослина є природним антидепресантом і ефективним заспокійливим. Відвари квітки п'ють при головних болях, частих стресах та хронічній втомі.
  • Кропива - багатий на вітаміни і мікроелементи бур'ян, який можна додавати в салати і супи. Листя рослини покращує якість крові, полегшує біль у м'язах і при менструації, налагоджує роботу травної системи. Зовнішньо кропив'яні відвари використовують для лікування хвороб шкіри та волосся.
  • Полин - висока рослина з дрібними жовтими квітками, яку застосовують у лікуванні астми, ревматизму, хвороб печінки, анемії, гастриту, туберкульозу. Відваром полину полощуть рот. Вважається, що ця рослина зменшує потяг до алкоголю. Однак у полину також багато протипоказань - обов'язково ознайомтеся з ними перед вживанням.
  • Календула - дуже ефективний природний антибіотик проти стафілококів та стрептококів. Також відвари з квіток застосовують для полоскання горла при ангіні та стоматиті, а мазь з календулою використовують для загоєння ран та опіків.
  • Материнка - красива рослина з дрібними жовтими квітками, яка допомагає при загоєнні ран та лікуванні запалень. Квітку застосовують при болях у животі, ревматизмі та спазмах, а також як снодійний та заспокійливий засіб.
  • Меліса - трава з приємним запахом, яка заспокоює нервову систему, нормалізує обмін речовин, допомагає зняти нудоту та заспокоїти головний біль. Дуже корисна для гіпертоніків, оскільки знижує тиск.
  • Пажитник - непримітна трава, яка корисна для очищення організму та покращення обміну речовин. Застосовується в лікуванні захворювань ШКТ та печінки, а також загоєнні ран.

Навіть у природних ліків є протипоказання, тому перед їх застосуванням обов'язково прочитайте інструкцію. Якщо збираєте дикі трави, то зривайте їх в сухий день в період максимального розкриття квіток. Засушіть рослини на сонці і заварюйте з них чай.

Вас також можуть зацікавити новини: