Собор Іоанна Предтечі 2023 / depositphotos.com

Собор Іоанна Предтечі - це християнське свято, яке слідує відразу після Хрещення Господнього. За православною традицією на наступний день після християнських свят згадують святих, які послужили цій події. Іоанн Предтеча був тим, хто хрестив Ісуса – тому його також називають Хрестителем.

Відзначається Собор Іоанна Предтечі 20 січня - наступного дня після Хрещення Господнього.

Собор Іоанна Предтечі - в чому суть свята

Слово "собор" в назві означає, що люди в цей день збираються в церкві на богослужіння на честь Іоанна Предтечі. 

Відео дня

Іоанн Предтеча, він же Хреститель - один з найбільш шанованих святих в церкві. Він передбачив появу Месії в світі в особі Христа, а пізніше провів обряд хрещення Ісуса. Разом з Ісусом в річці також хрестилися бажаючі присутні. У цей день люди шанують пророка і відвідують богослужіння на його честь.

Собор Іоанна Предтечі: що можна і не можна робити

20 січня віруючі відвідують ранкову церковну службу. Після цього снідали, а залишки і крихти зі столу віддавали худобі. Господині в цей день займалися рукоділлям і шиттям, ходили за водою. У Собор Іоанна Предтечі починався м'ясоїд - період весіль і гулянь.

За народними повір'ями, вранці 20 січня потрібно натщесерце випити склянку водохресної води. Ця вода знімає хвороби з людини і прибирає мігрені. Собор Іоанна Предтечі вважається дуже вдалим днем для весілля. 

Що не можна робити в Собор Іоанна Хрестителя:

  • приймати подарунки від чужих людей і незнайомців;
  • прати і білити одяг;
  • вмиватися (інакше вас скоро обдурять);
  • різати домашню худобу і птицю;
  • вишивати білими нитками.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вас также могут заинтересовать новости: