Собор трьох святителів / УНІАН

Сьогодні православні християни вшановують пам'ять відразу трьох святих - Василія Великого, Іоанна Златоуста і Григорія Богослова. Тому це свято називають Собором Трьох Святителів або Трисвяттям. Про традиції, заборони і прикмети цього дня - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, коли буде Вселенська батьківська субота 2023 і як слід провести цей день.

Що таке Трисвяття - історія свята

Історія свята почалася за часів правління візантійського імператора Олексія I Комніна. У XI-XII століттях в Константинополі йшли суперечки про те, у кого серед трьох святителів має бути першість. Віруючі ніяк не могли визначитися, але все визначив святий Іоанн Мавропод, митрополит Євхаїтський. Уві сні йому з'явилися Василь Великий, Іоанн Златоуст і Григорій Богослов і сказали священнослужителю, що всі троє вони рівні перед Богом, а значить і шанувати їх пам'ять потрібно в один день. Так заведено і понині. Собор трьох святих щорічно відзначають в один і той же день - 12 лютого.

Відео дня

Собор трьох святителів 2023 - що можна робити в цей день

У цей день завжди прибирали в будинку: все мили та начищали. Вважалося, що так можна привернути удачу і благополуччя. Ще одна з традицій 12 лютого - примирення. На Трисвяття заведено миритися з усіма, з ким до цього були конфлікти або сварки, і просити один у одного пробачення. Якщо цього не зробити, то залишитеся в сварці на весь рік.

Також в цей день дівчата причаровували свого коханого, якщо той не звертав на них увагу. Робили це так: вішали на дерева різнокольорові стрічки і промовляли ім'я хлопця.

Що не можна робити на свято Трьох святих

За народним повір'ям, 12 лютого не можна було прясти і в'язати. Якщо порушити цю заборону, то будуть боліти руки і ноги. А ось чоловікам працювати не заборонялося - саме сьогодні вся робота буде успішною.

Також на Трьох святих забороняється ходити в ліс, щоб не потрапити під вплив містичної енергетики. Не можна 12 лютого надягати червоний одяг - цей колір вважався символом злості, а проявляти її в цей день не можна.

Трисвяття - про що молитися святим

12 лютого моляться перед іконою трьом святим - Василю Великому, Григорію Богослову та Іоанну Златоусту - про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими.

У Василя Великого просять позбавити зла і спокуси та зміцнити дух. Іоанну Златоусту моляться, щоб він уберіг від обману, а Григорію Богослову - про настанову на праведний шлях.

Собор трьох святителів - прикмети цього дня

З давніх пір у свята є свої прикмети. Наприклад, сьогодні ні в якому разі не можна карати і лаяти дітей - якщо порушити цю заборону, то дитина завжди буде неслухняною. Також якщо 12 лютого на цілий  день виставити за поріг старе взуття, то в родині цілий рік не буде сварок.

Спостерігали на Трисвяття за погодою:

  • якщо сонце сідає в хмари - до хуртовини;
  • якщо місяць червонуватий сьогодні - до сильних вітрів;
  • вітер дме - до похолодання.

А ще в день 12 лютого у багатьох тварин починається шлюбний період, тому це свято також називають звіриним весільником.

Вас також можуть зацікавити новини: