Вселенська батьківська субота 2023 / depositphotos.com

Наприкінці лютого у православному календарі відзначається перша 2023 року батьківська поминальна субота. Цей день дається православним, щоб вшанувати померлих рідних у храмі чи вдома.

Раніше ми публікували православний календар 2023 на лютий з важливими церковними святами.

Що значить Вселенська батьківська субота

У християнській церкві є певні дні, коли особливо поминають покійних. У храмах проводять особливі служби, а парафіяни відвідують кладовища. На Вселенську батьківську суботу Бога просять про помилування всіх "від віку покійних православних християн". Звідси і назва - "Вселенська". Вселенських батьківських субот дві - М'ясопусна та Троїцька.

Відео дня

Коли найближча батьківська субота в 2023 році

Перший в році поминальний день припадає на тиждень перед Великим постом. Ця Вселенська батьківська субота ще називається М'ясопусною, бо наступна за нею неділя іменується "М'ясопусною неділею" - тобто, це останній день, коли дозволено їсти м'ясо. Перша Вселенська батьківська субота в 2023 році буде 18 лютого.

Батьківська субота - як поминати покійних

У М'ясопусну суботу церква та віруючі згадують не тільки померлих рідних, а й інших християн. Особливо посилено моляться за тих, хто був убитий, потонув, замерз, помер від голоду, хвороби, стихійного лиха, загинув на чужині, не встиг покаятися і міг бути не похований.

У цей день потрібно:

  • поминати покійних, молитися - не тільки за праведників, а й за грішників;
  • сходити до церкви - можна замовити сорокоуст або літургію, подати записку з іменами померлих родичів; можна принести їжу в храм на пожертвування - панахидку;
  • сходити на цвинтар і прибрати могили - не тільки рідних, а й занедбані;
  • подати милостиню, зробити якусь добру справу.

Прямої заборони на роботу в батьківську суботу немає, але все-таки радять зробити всі справи заздалегідь, щоб у поминальний день зосередитися тільки на молитвах.  

Батьківська субота - що не можна робити

Є кілька суворих заборон для цього дня. У батьківську суботу не можна:

  • згадувати про померлих з образою або злістю і страждати - допомогти можна тільки молитвою;
  • влаштовувати галасливі застілля і поминати покійних алкоголем;
  • лаятися матом і сваритися з близькими;
  • відмовляти в милостині.

Іноді на могилах залишають їжу - церква цього не схвалює, померлим потрібні тільки наші молитви. А ось запалити свічку не забороняється.

Вас також можуть зацікавити новини: