Красна гірка 2021 / фото ua.depositphotos.com

Через тиждень після Великодня відзначається веселе народне свято - Красна гірка. Цей день також називається Фоміна неділя. Інша назва свята - Антипасха, що в перекладі з грецької означає "повторення Великодня". У народному уявленні це свято тісно пов'язане з Радоницею і з настанням весни. Відзначається Красна гірка через тиждень після Великодня - у 2021 році це 9 травня.

Що відзначають в Красну гірку

Читайте такожКоли Зелені свята 2021: дата Трійці у православних і католиків, історія та традиціїЗгідно з Біблією, в цей день воскреслий Ісус з'явився своєму учневі апостолу Фомі. Раніше Фома не вірив у воскресіння Ісуса, але коли Спаситель особисто з'явився йому, апостол увірував у диво. Фома Невіруючий став дуже ревним християнином і побудував безліч храмів.

Красна гірка - не тільки християнське, а й народне свято. Багато звичаїв дня пов'язані з язичницькими традиціями закликання весни. 

Відео дня

Звичаї і традиції на Красну гірку

У церкві в цей день останній раз служать літургію по великодньому чину. Священники присвячують літургію Фомі і воскреслому Ісусу. Також у церквах вперше після Великого посту поновлювалися вінчання. Красна гірка на Русі завжди була періодом весіль. Вважалося, що укладений в цей день шлюб буде дуже щасливим, а подружжя завжди буде разом. 

Молодь влаштовувала веселі гуляння та пісні на свято. На гірках і височинах запалювали багаття і скачували по схилу великодні яйця. На Красну гірку водили хороводи, співали веснянки і ходили в гості з подарунками та частуваннями.

Закликали не тільки весну, а й недавно одружених молодих людей. Молодятам дарували подарунки, співали пісні з побажаннями доброї долі і дражнили. Чоловік і дружина в цей день не повинні сваритися, щоб не накликати біду. На Красну гірку не можна ходити в гості з порожніми руками, стригти волосся і відмовляти сватам.

Вам також може бути цікаво: