Всесвітній День Бітлз 16 січня / pixabay.com

За рішенням ЮНЕСКО, всі шанувальники "ліверпульської четвірки" 16 січня відзначают Всесвітній день The Beatles. Дата, звісно, була обрана невипадково. Про історію свята і творче життя незабутньої групи - далі в матеріалі.

Група The Beatles - коротка біографія

Група була сформована в 1957-му році Джоном Ленноном і названа "Quarry Men". Пізніше він запросив Пола Маккартні, який привів Джорджа Харрісона. Перший свій виступ музиканти дали 16 січня 1957 року у клубі "The Cavern". Тоді ще про молодих людей ніхто не знав, та й було їх всього троє: Пол Маккартні, Джордж Харрісон і Джон Леннон. Рінго Старр до них приєднався набагато пізніше - через кілька років. У 1960-му майбутні кумири поколінь офіційно оголосили себе групою The Beatles.

Читайте такожПерший сингл нового альбому: Muse презентував кліп, знятий в Києві (відео)На цьому вплив магічного числа "16" для музикантів не закінчився - в 1964 році вони випускають пісню "I Want To Hold Your Hand", яка розходиться мільйонним тиражем всього за 10 днів. За це журнал "Cashbox" присвоює їй перше місце в хіт-параді Америки.

В цілому, можна сказати, що справжнє визнання група отримала після презентації синглу "Please Please Me" в 1963 році. З цього моменту і почалася "бітломанія" - рух шанувальників ліверпульської четвірки по всьому світу. 

Четверо музикантів грали разом 8 років, за цей час випустили 13 альбомів, в яких практично кожна пісня відразу ставала хітом. Існує і найповніший збірник, в якому альбомів 15 - в нього включені "Magical Mystery Tour" і "Past Masters".

 Остаточно група розпалася в 1970-му році, хоча відомо, що з 1967-го року Пол Маккартні і Джон Леннон вже вели свої сольні проекти.

The Beatles - цікаві факти

  • Радянські громадяни слухали пісні групи на рентгенівських знімках через високу вартість платівок. Такий метод зближення з кумирами отримав назву "Рок-н-рол на кістках".
  • Вчені назвали іменами учасників групи 4 астероїда: 4147, 4148, 4149 і 4150. Джон Леннон удостоївся ще й персонального місячного кратера.
  • Джон Леннон дуже любив кішок, тому в будинку, де він жив зі своєю першою дружиною, їх було цілих 10.
  • Хіт "конкурентів" Бітлів - пісню "I wanna be your man" для групи Rolling Stones написали Пол Маккартні і Джон Леннон. Композиція вийшла в 1963 році і зайняла 12-е місце в американських хіт-парадах.
  • Якщо уважно послухати пісню "Hey Jude", то можна почути, як на 2:58 хвилині Пол Маккартні вилаявся через неправильно взятий акорд.
  • Учасники групи були зачаровані творами Дж. Р. Р. Толкієна, тому дуже хотіли знятися у фільмі "Володар кілець", але тільки якби режисером виступив Стенлі Кубрик. Як ми всі знаємо, мрії не судилося стати дійсністю.

Вас також можуть зацікавити новини: