Традиції на Вознесіння Господнє / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Через 40 днів після світлого Великодня віряни відзначають Вознесіння Господнє 2024 року - цього року воно настане 13 червня. Християни вірять, що після чудесного воскресіння Ісус ще 40 днів перебував на землі і давав учням свої останні уроки. Після цього Христос попрощався з апостолами і вознісся на небеса.

В українців є багато давніх вознесенських звичаїв і прикмет. Ми розповімо, що потрібно зробити на Вознесіння, щоб свято пройшло щасливо і принесло Боже благословення.

Вознесіння Господнє - традиції

На свято Вознесіння в церквах проводять святкові служби та всенічні. Цього дня можна відвідати церковну службу і звернутися до Бога зі щирими словами. Молитва на Вознесіння обов'язково буде почута, якщо слова вимовлені від чистого серця.

Відео дня

Також у храмі або вдома можна поставити свічку і помолитися за упокій померлих близьких, щоб вони вознеслися в Царство Небесне.

Деякі християни на Вознесіння здійснюють паломництво на Оливну гору в Єрусалимі. Вважається, що саме з цієї вершини Ісус вознісся на небеса.

Що можна робити у свято Вознесіння / скріншот з YouTube

У домівках до свята печуть спеціальне обрядове печиво - вознесенські драбинки, як символ Вознесіння Ісуса на небеса. Частування роздають усім близьким. Вважається, що "перекладин" на печиві має бути сім - за кількістю небес.

Існує повір'я, що в це свято Ісус повертається на Землю у вигляді мандрівника. Тому щасливою прикметою на Вознесіння вважається подати милостиню, зробити пожертву або допомогти незнайомцю на вулиці.

Також до цього свята, як і на Трійцю, українці прикрашають оселю зеленню та свіжими травами.

Погодні прикмети на Вознесіння Господнє

За погодою в це свято пророкують, яким буде літо цього року. Ось які прикмети на Вознесіння Господнє відомі в народі:

  • За сорок днів до Вознесіння припиняються заморозки.
  • Гроза або град на Вознесіння віщують поганий урожай.
  • Гарна погода на Вознесіння протримається до Михайлового дня (8 листопада).
  • Ранкова вознесенська роса цілюща.
  • Якщо пішов дощ, то на Іллю Пророка (20 липня) буде гроза.

Вважається, що після Вознесіння заморозки повністю припиняються і вже можна купатися в річках.

Вас також можуть зацікавити новини: