Коли у православних П'ятидесятниця / фото ua.depositphotos.com

Трійця, День святої Трійці, П'ятидесятниця, Зелене свято - все це назви радісного православного свята, яке настає через 50 днів після Великодня. Дата свята змінюється щороку та залежить від місячного календаря. Цього року Трійця, як і Великдень 2024, буде пізною. Ми розібралися, які українці мають народні традиції та заборони урочистості.

Відео дня

Трійця 2024 - якого числа

Трійця - це свято з плаваючою датою. При цьому перехід на новоюліанський календар на свято не впливає.

Щоб дізнатися, коли Трійця настає у православних, потрібно спершу визначити дату Великодня. У православ'ї Трійцю відзначають через 50 днів після Воскресіння Христового, а в католицизмі - через 57 днів. Свято завжди випадає на неділю.

Великдень 2024 у православних віруючих настане 5 травня, що вважається досить пізньою датою. Отже, православна Трійця 2024 року буде 23 червня.

Католики цього року відсвяткують Великдень 31 березня, а Трійцю - 19 травня.

Вихідні на Трійцю 2024

Трійця включена до списку офіційних свят, на честь яких українцям надається неробочий день. П'ятдесятниця завжди випадає на неділю, тож вихідним буде наступний понеділок.

Це означає, що понеділок 24 червня 2024 року буде неробочим днем. І хоча під час воєнного стану в Україні скасовуються додаткові вихідні, але керівники приватних компаній на власний розсуд можуть дозволити працівникам відпочити.

Як православні відзначають Трійцю / фото УНІАН

Як відзначають Трійцю в Україні

У свято Трійці християни згадують подію з Біблії. Через 50 днів після воскресіння Ісуса на землю при апостолах зійшов Святий Дух. Після цієї події учні Христа заговорили різними мовами і отримали від Духа дар проповідування. Вони розійшлися по різних країнах і поширювали християнство світом.

Українці на Трійцю здавна прикрашали житло та одяг зеленню, квітами та літніми травами. Традиційною рослиною Трійці вважаються стебла лепехи. Їх освячують у церкві та розкладають на полі та горизонтальних поверхнях у будинку. Відвідуючи храм, люди обов'язково одягають гарний святковий одяг.

Також до свята збирають дикі цілющі трави - піжму, мати-й-мачуху, чебрець, мелісу. З рослин українці заварюють лікувальний чай, а залишки зелені засушують на зиму.

У власників колодязів на Трійцю є традиція запрошувати священика додому, щоби він освятив колодязну воду.

Що не можна робити на Трійцю

На Трійцю не можна:

  • лаятися, пліткувати, розпалювати конфлікти, брехати;
  • пити спиртне, крім причетного вина;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • відмовляти в допомозі близьким;
  • купатися у водоймах.

Нагадаємо, що в 2024 році ПЦУ перейшла на новий церковний календар, після чого всі дати православних свят почнуть збігатися з католицькими. Але Великдень і Трійця будуть розходитися, оскільки дати цих свят розраховуються за унікальною методикою.

Вас також можуть зацікавити новини: