Привітання з Ураза-байрам 2024 / ua.depositphotos.com

Ураза-байрам - це одне з двох головних ісламських свят, яке завершує тривалий піст у священний місяць Рамадан. Розповідаємо, коли Ураза-байрам 2024, його основні традиції, заборони, а також як красиво привітати вірян.

Ураза-байрам - історія 

Традиція святкування Ураза-байрам бере свій початок із часів пророка Мухаммеда - за переказами, він встановив святкування 624 року. Також відомо, що торжество відзначали багато століть тому в Арабському халіфаті, Османській імперії, Єгипті, північній Африці, Афганістані, Пакистані та інших країнах.

Ураза-байрам - це друге за значимістю свято в ісламі після Курбан-байраму. Арабською Ураза-байрам називається "Ід-аль-Фітр" або "Свято розговіння". 30 днів, протягом місяця Рамадан, мусульмани дотримувалися суворих правил: відмовлялися від їжі та пиття у світлий час доби. Але з настанням Ураза-байрам ці заборони знімаються.

Відео дня

Свято Ураза-байрам 2024 - початок і кінець

Ураза-байрам не має чіткої дати - мусульманський календар спирається на місячний, тож від фаз Місяця залежить дата початку і закінчення Рамадану та Ураза-байраму.

У 2024 році Ураза-байрам припадає на 10 квітня, але святкування і звершення молитов розпочинається на заході сонця 9 квітня, тобто, в перший день нового місячного циклу. У багатьох мусульманських країнах закінчення Рамадану відзначають протягом трьох днів, зазвичай вони неробочі.

Традиції та заборони свята Ураза-байрам

Традиційно святкувати Ураза-байрам починають уночі - з настанням молодика. На заході сонця в мечетях відбувається колективна молитва Ід-намаз, вранці - святкова молитва. Також існує традиція йти на цвинтар, щоб провідати могили предків і помолитися за покійних родичів. Обов'язковим вважається у свято подати милостиню і допомогти нужденним продуктами або грошима.

Готують на Ураза-байрам різноманітні страви та запрошують у гості велику кількість гостей - родичів, друзів і сусідів. Пригощаються всім, окрім алкоголю та заборонених в ісламі продуктів.

Після завершення Рамадану також дозволяється їсти й пити в будь-який час доби, палити цигарки, грати весілля.

На свято Ураза-байрам забороняється:

  • працювати;
  • прибирати в домі, прати і займатися будь-якими іншими домашніми справами;
  • сваритися, лихословити, відмовляти в допомозі.

Вважається, що Ураза-байрам - це шанс для вірян почати нове життя і зберегти духовну чистоту, яку вони набули протягом благословенного місяця Рамадан.

Ураза-байрам 2024 - привітання та листівки

Ураза-байрам - привітання / листівки УНІАН

Від щирого серця вітаю зі світлим святом Ураза-байрам! Нехай рідні та близькі завжди будуть поруч, у домівці завжди панує спокій і щастя, вірних друзів і миру. Нехай кожен день буде наповнений радістю, гармонією і любов'ю.

***

У світле свято Ураза-байрам прошу прийняти найщиріші привітання та побажання всього доброго, радісного і красивого. Нехай мир панує в сім'ї, нехай усі рідні будуть здорові, нехай на столі завжди буде свято, нехай твої руки роблять добрі справи, нехай Аллахом будуть почуті всі молитви твоєї душі. Також бажаю достатку, любові та щастя!

Свято Ураза-байрам 2024 / листівки УНІАН

Вітаю з Ураза-байрам! Бажаю чистої совісті, чистих помислів, чистих надій. Нехай Аллаг укриє від лиха тебе і твою родину, нехай доброта твого серця допоможе близьким і добрим людям, нехай у твоїй оселі завжди буде свято - свято любові, поваги, щастя і доброї радості!

***

Сьогодні світле свято Ураза-байрам, і в цей день я вам бажаю милості Всевишнього, сердечної радості та здоров'я. Нехай ваша сім'я живе щасливо, нехай душа кожного буде відкрита для любові. Бажаю, щоб ваша віра тільки міцнішала, думки ставали тільки світлішими, а благополуччя тільки множилося. Зі святом!

***

Привітання з Ураза-байрам / листівки УНІАН

Вітаю зі святом Ураза-байрам! Нехай цей день принесе море радості, світла і всіляких благ у кожну домівку! Бажаю, щоб Аллаг беріг кожного мусульманина і посилав усім здоров'я, сили та достаток! Живіть у мирі та наповнюйте душі тільки любов'ю і добром!

***

Вітаю з благословенним святом Ураза-байрам! Бажаю, щоб Всевишній прийняв наші старання, пославши нам сили для подальших успіхів, мудрість у їхньому досягненні, любов і вірність.

***

Привітання з Ураза-байрам / листівки УНІАН

Вітаю зі святом Ураза-байрам! Бажаю мирного неба над головою, любові та благополуччя. Нехай Всевишній зміцнить віру в серці та душі. А так само направить на праведний шлях. Нехай він почує і прийме всі ваші молитви!

***

Нехай світ ваш буде красивим, нехай будинок ваш буде гостинним, нехай стіл ваш буде хлібосольним, а життя - благополучним і багатим. Бажаю всіх благ і щастя. Нехай Аллаг убереже від бід і вслухається до ваших молитов. Нехай усі ваші рідні та близькі ніколи не знають горя, хвороби та бід. Зі святом Ураза-байрам!

***

Зі святом Ураза-байрам / листівки УНІАН

Усіх вітаю зі святом! Нехай благополуччя спуститься з небес на ваші домівки. Нехай на столах у вас завжди буде достаток, а в душі завжди звучить радість. Щастя вашим оселям, миру у ваші душі і тепла у ваші серця. Нехай будуть здорові всі ваші близькі, нехай щасливими ростуть ваші діти і вдалим буде ваш життєвий шлях!

Раніше ми розповідали, які свята у квітні 2024 відзначають в Україні та скільки буде вихідних.

Вас також можуть зацікавити новини: