Яке церковне свято сьогодні, 30 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

1 травня за новим церковним календарем згадують одного з чотирьох великих пророків Старого Завіту - святого Єремію, а також священномученика Макарія, митрополита Київського. Цього ж дня - Велика середа Страсного тижня. Про традиції та прикмети 1 травня, що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

1 травня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

1 травня за новим стилем (14 травня - за старим) - день пам'яті святого пророка Єремії та митрополита Київського Макарія.

Єремія народився в VI столітті до Різдва Христового, поблизу Єрусалима. Його батько був священиком і хлопчик вирішив піти по стопах батька. У 15 років Єремії було видіння - Господь попросив його зректися мирського і зробив пророком. Пророкував Єремія 23 роки і передбачив падіння Єрусалима, війни і рабство за відступлення від віри.

Відео дня

"Пророк, що плаче" - так називають Єремію. Заради того, щоб присвятити життя служінню Богу, він відмовився завести сім'ю і пережив особисту драму. Пророцтва Єремії збулися: цар Навуходоносор увійшов до Єрусалима і зруйнував його, а населення взяв у полон. Єремії дозволили піти, і він залишився на руїнах міста. Іудеї, що залишилися, вирішили втекти до Єгипту, разом із ними пішов і пророк. Там Єремія своєю молитвою вбивав крокодилів - за це його сильно шанували. Але потім пророк передбачив напад вавилонського царя і знищення іудеїв - за це Єремію вбили, а його пророцтво здійснилося того ж року.

***

Священномученик Макарій, митрополит Київський, жив у XV столітті. Спочатку він був архімандритом Свято-Троїцького монастиря у Вільно (Вільнюсі), а 1495 року, після смерті Київського митрополита Іони Глезни, Макарія висвятили в сан митрополита.

Але жити в Києві в той час було небезпечно - місто було напівзруйноване, на нього часто нападали загони кримських і ногайських татар. Тому святитель мешкав у резиденції Київських митрополитів з часів князя Вітовта Великого в місті Новогрудку (нині Білорусь).

Макарій дуже багато зусиль докладав до послаблення внутрішніх протистоянь серед духовенства та мирян і дбав про розвиток Київської митрополії. Митрополит упорядкував і прикрасив багато храмів і монастирів за свої особисті кошти, захищав права православних від "латинян".

1497 року Макарій вирішив відвідати Київську кафедру, дорогою до Києва він продовжував служити літургії. Одного разу його богослужіння йшло недалеко від річки Прип'ять, коли раптово на подорожніх напали кримські татари. Митрополит наказав усім сховатися, але сам залишився біля вівтаря. Митрополита вбили. Його тіло перевезли до Києва і покоїться нині в Києві у Володимирському кафедральному соборі.

Свято 1 травня за старим стилем - Велика середа, преподобного Іоанна Солунського.

Про що говорять прикмети на 1 травня

1 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 1 травня - свято Веремій Запрягальник або Запашник. За прикметами дня судять, якими будуть літо і врожай:

  • зранку на небі немає хмар - до спекотного літа;
  • день ясний - урожай буде хороший;
  • ввечері роса - завтра буде безхмарно;
  • погана погода цього дня - буде сувора зима.

Сьогодні спостерігають за мурахами - якщо вони неспокійні, то червень буде дощовим.

Що можна робити 1 травня

Святого Єремію просять захисту від злих людей, а також допомоги в польових і городніх роботах.

1 травня за новим і старим календарем - Велика середа Страсного тижня. Цього дня згадують, як Юда зрадив Христа за 30 срібняків і грішницю, яка омила ноги Ісуса. У церкві востаннє читають молитву з поклонами під час літургії - потім вони скасовуються до свята Трійці. Також цього дня прийнято йти до церкви сповідатися.

Народні прикмети радять 1 травня садити розсаду і сіяти - вважається, що все посаджене дасть гарний урожай. Добре зробити генеральне прибирання в будинку.

Що не можна робити 1 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, злитися і тужити, байдикувати, веселитися. У церкві не проводять вінчання і таїнство хрещення - тільки урочисті служби.

Тим, хто дотримується Великого посту, 30 квітня належить сухоїдіння.

За народними прикметами цього дня не можна ловити рибу і давати в борг хліб і зерно (насіння) - будеш без хліба і врожаю.

1 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Юхим, Веремій, Гнат, Макар, Ніна, Тамара.

Вас також можуть зацікавити новини: