Церковне свято 10 грудня / depositphotos.com

Святкування ікони Божої Матері "Знамення" було встановлено в 1170 році в Новгороді. У ті часи князь Андрій Юревич пішов війною проти жителів міста, а вони разом зі своїм архіпастирем звернулися до Господа, просячи захисту. Вночі архієпископ почув голос Христа, який наказав йому винести ікону на міські стіни. Священик виконав вказівку і побачив, як образ Богородиці відвернув свій лик від нападників до міста і на очах Діви Марії з'явилися сльози. Тоді нападники стали бігти, а новгородцям залишалося тільки переслідувати їх.

Тоді і вирішили, що потрібно святкувати день, коли Богородиця врятувала місто від ворогів. Пізніше вона допомогла зупинити пожежу, а при нападі шведів не дала їм розграбувати храм. Образ Божої Матері створив багато чудес і залишив стародавнє місто в цілості й схоронності.

Православне свято 10 грудня - день пам'яті великомученика Якова Персіянина

Слов'яни відзначали 10 грудня народне свято на пам'ять святого Якова. Іаків жив в IV столітті, походив з багатої і знатної християнської сім'ї. Юнак служив при перському дворі і під впливом свого царя залишив Господа, поклоняючись ідолам. Батьки його дізналися про це, звинуватили в малодушності і безчесті, сказали, що більше він їм не син. Іаків злякався, мучився совістю, а після розкаявся.

Відео дня

Цар дізнався про зміну Іакова і пригрозив йому стратою, якщо той не кине свою віру. Іаків відповів, що страждати за Христа для нього - благо, а не мука. Вельможі вибрали для Іакова страшне покарання - відрубали йому всі частини тіла по черзі. Мученик вимовляв молитву після кожної такої дії, в результаті, звичайно, помер.

Прикмети 10 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • багато яскравих зірок на небі - скоро вдарять морози;
  • горобці цвірінькають і чути звуки лісу - найближчим часом потеплішає;
  • дощ або сніг - до хуртовини;
  • багряна зоря - до сильних вітрів.

Що сьогодні не можна робити

У цей день православна церква забороняє важко працювати і займатися домашніми справами. Жінкам не можна шити, в'язати і рукодільничати. Як і в будь-яке інше церковне свято, не рекомендується лихословити, ображатися і сваритися. Ремонт або будівництво також краще перенести на інший день.

Що можна робити 10 грудня

Віруючі сьогодні моляться іконі Божої Матері "Знамення", яка допомагає інвалідам і душевнохворим. У цю дату в храмах проводяться служби, люди моляться про вирішення важких життєвих ситуацій. Також вона допомагає вилікуватися від хвороб, помиритися з близькими, захиститися від недругів і знайти спокій.

Вас также могут заинтересовать новости: