Церковне свято 10 квітня / pixabay.com

10 квітня православна церква вшановує пам'ять святого Іларіона Нового. Також сьогодні починається Страсний тиждень - Великий понеділок 2023.

Народне свято 10 квітня 2023 носить назву Іларіон - виверни голоблі. УНІАН розповідає, що можна робити 10 квітня, а чого варто уникати.

Церковне свято 10 квітня - день пам'яті преподобного Іларіона Нового

Іларіон Новий, ігумен Пелікітський, жив у VIII столітті. В юності він вирішив стати ченцем і провів багато років у самітництві. За свою праведність Іларіон спочатку отримав сан пресвітера, а пізніше його обрали ігуменом Пелікітського монастиря (обитель стояла біля протоки Дарданелли, але в XIX столітті була зруйнована).

Відео дня

Від Бога преподобний Іларіон отримав дар прозорливості і чудотворення: святий міг за допомогою молитви виганяти бісів, зцілювати хворих, впливати на погоду і рибний улов, відганяти шкідників від полів.

У період іконоборчої війни в Пелікітський монастир увірвався візантійський полководець Михайло Лаханодракон. Його воїни взяли в полон і закували в ланцюги 42 ченців, яких потім вбили. Інших жорстоко катували - був серед мучеників й Іларіон Новий. Всі вони загинули.

Прикмети на 10 квітня

Прикмети на 10 квітня / pixabay.com

Прикмети цього дня зазвичай говорять про майбутній урожай і погоду:

  • вранці туман - буде багатий урожай овочів, фруктів і злаків;
  • якщо в цей день гримить - чекайте затяжних дощів;
  • дощ пішов - до врожайного року;
  • сороки сидять на верхівках дерев - скоро потеплішає;
  • сонце на заході велике і червоне - завтра буде ясна погода.

Наші предки в цей день збирали квіти мати-й-мачухи - вірили, що 10 квітня вони мають цілющу силу і позбавляють будь-яких хвороб.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна лаятися - ризикуєте посваритися на все життя. Заборонено лихословити і заздрити. Не можна думати про погане - всі помисли повинні бути чисті, інакше притягнете до себе недобре. У цей день також не радять піднімати загублені кимось гроші - вони принесуть біду.

Що можна робити 10 квітня

Сьогодні можна збирати мати-й-мачуху - з квіток заварювали чай, який зміцнював здоров'я. Цього року 10 квітня починається Страсний тиждень, день сьогодні називається Великий понеділок. Можна піти на службу в храм, помолитися, покаятися. Слід дотримуватися посту. За народними традиціями в цей день займалися домашніми справами - прибирали в будинку, робили дрібний ремонт, працювали в городі. 

Вас також можуть зацікавити новини: