Церковне свято 12 червня / depositphotos.com

Преподобний Ісаакій жив в IV столітті в ті часи, коли царював імператор Валент. Він був шанувальником аріанського вчення і влаштовував гоніння на християн. Ісаакій тоді жив у пустелі, але почувши про те, як православні церкви закривають або перетворюють на стайні, а незгодних віруючих страчують, він приїхав до Константинополя. Не боячись наслідків, він зміцнював православних в їх вірі і навіть намагався переконати царя.

Імператор Валент не почув святого і відправився на війну з готами, де загинув у бою. Після цього в околицях Константинополя була влаштована обитель імені Ісаакія, а він сам помер в глибокій старості. Мощі його донині вважаються чудотворними.

Відео дня

Сьогодні, крім пам'яті святого, відзначається народне свято 12 червня - Зміїний день, а православні віруючі знають, що настала Трійця 2022.

Прикмети 12 червня

Народні прикмети 12 червня / фото УНІАН
  • пишно цвіте шипшина - зима буде суворою і морозною;
  • дощ сьогодні - восени урожай грибів виявиться багатим;
  • спека з самого ранку - до такої ж погоди влітку;
  • сова кричить - скоро похолодає.

Що сьогодні не можна робити

Кілька днів тому почалися Зелені святки - з цього дня русалки та інші істоти гуляють по лісах, полях, купаються у водоймах. Саме тому краще одному в такі місця не ходити, інакше невідомі створення потягнуть з собою. Заборонено сьогодні важко працювати і займатися будь-якими мирськими справами - краще присвятити себе духовному розвитку. Також не можна ходити на кладовище - для цих справ існує Троїцька батьківська субота.

Що можна робити 12 червня

Сьогодні православні віруючі ходять до церкви, ставлять свічки за здоров'я і за упокій, моляться Всевишньому про благополуччя. Можна збиратися вдома з друзями і родичами, влаштовувати пишні застілля. За старих часів слов'яни в цю дату плели віники - для лазні або ритуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: