Церковне свято 12 травня / depositphotos.com

Дев'ять мучеників: Феогнід, Руф, Антипатр, Феостих, Артема, Магн, Феодот, Фавмасій і Філімон жили в Кизику в III столітті. За часів гоніння на християн, які влаштував імператор Діоклетіан, мученики сміливо проповідували православну віру і викривали язичників. За це їх привели до правителя, той довго їх мучив, а потім наказав відрубати голову. Мощі мучеників були визнані нетлінними.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 12 травня - Дев'ять цілителів. 

Відео дня

Православне свято 12 травня - день пам'яті мученика Іоанна Валаха

Іоанн Валах жив у XVII столітті в Румунії і опинився в полоні разом з іншими 50 тисячами румунів, які були схоплені османами під час війн. Іоанн був красивим і розумним хлопцем і, коли турки розділили між собою полонених, він потрапив в руки до жорстокого воїна, який катував мученика голодом і тортурами.

За довгі знущання Іоанн одного разу вдарив свого ґвалтівника, той від удару помер. Мученика відправили до Константинополя і віддали сповідника дружині загиблого воїна. Вона вмовляла Іоанна відректися від Христа і прийняти іслам, за відмову його замкнули в темницю і засудили до смерті.

Прикмети 12 травня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • сильний вітер сьогодні - скоро підуть зливи;
  • травневі жуки літають - літо буде посушливим;
  • багато зірок на небі вночі - до хорошого врожаю;
  • спекотний день - в кінці травня буде холодно.

Сон в ніч з 11 на 12 травня розповідає правду про ваше життя.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не рекомендується ділитися своїми планами - нічого не збудеться. Якщо підете купатися на водойму, то намагайтеся не занурюватися з головою, інакше водяний потягне на дно. Перенесіть генеральне прибирання, інакше, якщо будете витирати пил і прибирати - посваритеся з важливою людиною.

Що можна робити 12 травня

Православні віруючі в цю дату моляться Дев'яти цілителям, які можуть допомогти вилікуватися від хвороб. За старих часів існував ритуал - потрібно було вийти вночі на вулицю і постояти під вітром, щоб забезпечити собі міцне здоров'я. Саме сьогодні можна виходити в ліс і збирати цілющі трави.

Вас також можуть зацікавити новини: