Церковне свято 15 Січня / depositphotos.com

Святий Сильвестр народився в Римі, в сім'ї благочестивих батьків. Виховували юнака в любові до Бога і людей, тому з самого дитинства дбайливо ставився до хворих і жебраків. Правитель міста переконував його відректися від Христа, але Сильвестр відмовився і був підданий тортурам. Однак витримав муки і передбачив градоначальнику швидку загибель.

За такий вчинок люди ще більше стали поважати святого, багато язичників приходили до нього з бесідами і зверталися в християнство. На 30-му році життя Сильвестр став священиком, а потім єпископом. Славився, як знавець Святого Письма і Божий проповідник. Неодноразово в суперечках перемагав іудеїв і язичників, хрестив царя Костянтина. 20 років правив Римською Церквою, помер близько 335 року.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 15 січня - Сильвестрів день.

Відео дня

Православне свято 15 січня - день пам'яті Серафима Саровського

Преподобний Серафим народився в 1759 році, був родом з Курська, виховувався в благочестивій купецькій родині. У 17 років прийняв чернечий постриг з ім'ям Прохор, два роки прожив у Саровській Успенській пустелі. У грудні 1787 року став архідияконом, після 1810 року за багато подвигів був удостоєний дару прозорливості і чудотворення. 

Серафим був знаменитий, як прославитель віри Христової, багато розповідав про російських святих. Переконав багатьох розкольників залишити свої переконання і приєднатися до церкви. Говорив, що чистота православ'я тільки лише і полягає в непохитності віри.

Прикмети 15 січня

Народні прикмети сьогодні / Ілюстрація REUTERS
  • місяць світить яскраво - погода буде ясною, покритий туманом - піде сніг;
  • кури засипають рано - до швидких холодів;
  • сороки ховаються під дах - до сильних снігопадів;
  • півні співають дуже рано - почнуться відлиги.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цей день не їли м'ясо птиці, якщо порушити заборону, то щастя "упорхне" з дому. Згідно з повір'ями, готувати вечерю сьогодні повинен чоловік, жінку допускати до таких справ ввечері не можна, інакше домашня птиця може захворіти. Як і в будь-яке інше церковне свято, 15 січня заборонено сваритися і лихословити.

Що можна робити 15 січня

Сьогодні особливу увагу варто приділяти домашній птиці. За старих часів люди обкурювали курники травами, щоб відлякати нечисть. Чистили приміщення, годували тварин. Також прийнято було робити карамельних "півників" і пригощати ними дітей. 15 січня господині мили вікна і двері освяченою водою, розбавляючи її зі звичайною - захищали свої житла від недругів.

Вас також можуть зацікавити новини: