Церковне свято 29 квітня / depositphotos.com

У цю дату церква згадує подвиг трьох мучениць - Агапії, Ірини та Хіонії. Вони були рідними сестрами, жили в кінці III - початку IV століття. Були звернені до Христа з дитинства, проповідували справжню віру і вели благочестивий спосіб життя. Молодість їх припала на епоху правління царя Діоклетіана.

Одного разу християнок привели до нього, щоб схилити до ідолопоклонства і змусити зректися від Христа. Імператор не зміг переконати дівчат ні умовляннями, ні погрозами, а потім віддав їх кровожерливим правителям. Язичники запалали пристрастю до християнок, бачачи їх молодість і красу, але Господь не дав зганьбити честь юних дів.

Відео дня

Тоді православних намагалися спалити, але вогонь не торкнувся їх - Агапія і Хіонія мирно померли, а Ірина була вбита стрілою. На честь пам'яті святих мучениць сьогодні відзначається народне свято 29 квітня - Ірина розсадниця.

Прикмети 29 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • чути глухий грім - до хорошого врожаю хліба;
  • сонячний день - можна висаджувати розсаду капусти;
  • цвіте вільха - пора сіяти гречку;
  • хрущі літають - чекати засухи.

Сни в ніч з 28 на 29 квітня не збуваються і не варто їх запам'ятовувати.

Що сьогодні не можна робити

Категорично заборонено в цю дату псувати будь-які рослини, зривати їх або топтати. На тих, хто порушує заборону, свята Ірина нашле безліч бід. Також не можна прати рушники та постільну білизну, інакше той, хто ними користується, важко захворіє. Рукоділля теж краще відкласти - жінка, яка захоче працювати з нитками 29 квітня, заплутається в своєму житті.

Що можна робити 29 квітня

Наші предки вважали, що такий день вдалий для висаджування капусти. Причому, жінка повинна була одягнутися в лахміття, що нагадують листя овоча, щоб урожай був вдалим. Чоловікові ж взагалі не можна торкатися до розсади. Також 29 квітня - хороший день, щоб побілити дерева в саду.

Вас також можуть зацікавити новини: