Церковне свято 29 травня / depositphotos.com

Преподобний Феодор походив з Єгипту, був сином багатих і знатних батьків. Ще в отроцтві він зрозумів, що чернече пустельне життя йому близьке, тому в 14 років він відмовився від усього мирського, покинув батьківський будинок і подвизався в монастирі. Пізніше пішов у Тавеннську обитель до святого Пахомія. Мати Феодора, дізнавшись про це, прийшла до нього і просила повернутися додому. Феодор відмовився, тоді його мати теж залишилася в святій обителі. Незабаром до них приєднався і другий син. Феодор довго був наставником у монастирі, а помер у 368 році.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 29 травня - Федір Житник.

Православне свято 29 травня 2022 - день пам'яті преподобного Єфрема

Святий Єфрем народився в 1412 році і в юних роках пішов з батьківського дому. Подвизався в монастирі і став ченцем, а коли за ним прийшли мати і батько, щоб умовити сина повернутися, він порадив їм самим стати ченцями. 

Відео дня

Сам Єфрем, коли йому виповнилося 25, прийняв чернечий постриг, а трохи пізніше пішов у відокремлене місце для подвигів і молитви. Незабаром до нього стали приходити люди, і на прохання їх він заснував священну обитель. Довго був у ній настоятелем і помер у віці 80 років.

Прикмети 29 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • черемха відцвіла - більше холодів не буде;
  • до цього дня не цвіте горобина - осінь буде сухою;
  • гримить грім 29 травня - до хорошого врожаю пшениці;
  • сонце яскраво світить в цей день - літо буде спекотним.

Що сьогодні не можна робити

За народними повір'ями, в цю дату не можна користуватися ложками, інакше накликаєте біду. Також заборонено залишати недоїдки, краще доїсти все, що присутнє на тарілці, а якщо не хочеться, то залишки віддайте птахам або тваринам. Незаміжнім дівчатам краще не носити сьогодні одяг червоного кольору - будуть проблеми в особистому житті.

Що можна робити 29 травня

Традиційне блюдо сьогодні - гречана, пшоняна, манна або ячмінна каша. У давнину господині готували її з маслом, читали над нею змови, а потім пригощали рідних, сусідів і знайомих. У цю дату можна працювати на городі - будь-які дії з рослинами і землею сприятливо позначаться на майбутньому врожаї.

Вас також можуть зацікавити новини: