Церковне свято 3 червня / pixabay.com

Свята цариця Олена була матір'ю рівноапостольного Костянтина і всіляко допомагала йому в християнських справах після того, як вони удвох увірували в Господа. У 326 році, будучи в похилих літах, вона вирушила мандрувати - руйнувала ідольські капища, зводила храми, читала проповіді і допомагала нужденним. Померла близько 80 років від роду, мощі її були визнані нетлінними.

На честь пам'яті Святої сьогодні відзначається народне свято 3 червня - Оленин день.

Відео дня

Православне свято 3 червня - день пам'яті святого рівноапостольного Костянтина

Царя Костянтина називають рівноапостольним за його благі діяння для християнської церкви. Саме він, зійшовши на престол, поширив православну віру і зробив її панівною в Римі в ті часи, коли християни були гнані.

Сталося це після того, як він повалив правителів в різних частинах імперії і зайняв їх місце, ставши єдиним царем держави. Цар вибрав нову столицю - Константинополь і звів там безліч храмів. Християнам були повернуті всі права і майно, хоча сам Костянтин хрещеним не був - він здійснив обряд незадовго до смерті.

Прикмети 3 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • зозуля кує - погода буде теплою;
  • град 3 червня - 3 грудня піде дрібний сніг;
  • дощ з грозою - осінь виявиться дощовою і вітряною;
  • зірки мерехтять - до погіршення погоди.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна носити одяг темного кольору - до проблем в житті. Дівчатам не варто заплітати волосся в зачіску - розпущені локони зміцнюють здоров'я. Категорично заборонено піднімати з землі будь-які предмети - 3 червня відьми і чаклуни таким чином наводять порчу, а ви можете "забрати" її на себе.

Що можна робити 3 червня

З цього дня можна приступати до посівів льону, пізньої пшениці, вівса, ярого жита, проса, гречки. Також в цей день садять огірки. Люди моляться рівноапостольній Олені про благополуччя в будинку і хороший врожай. Провести цей день краще в гарному настрої, а одяг носити білого кольору, щоб всі неприємності обійшли вас стороною.

Вас також можуть зацікавити новини: