Яке церковне свято 3 травня / depositphotos.com

Святий Феодор був родом з Константинополя, походив з багатої сім'ї, був дуже освічений і благочестивий. В молодості вирішив залишити все мирське, покинув батьківський дім і подвизався в пустелі. Стійко виносив всі тяготи і позбавлення, їв скромно, спав мало, носив тільки одну власяніцу. Практикував утримання і створив багато чудес. 

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 3 травня - Федір Неводник.

Відео дня

Православне свято 3 травня - день пам'яті мученика немовляти Гавриїла

Гавриїл був сином звичайного селянина в Гродно, постраждав в 1690 році від євреїв. У той час, як його батьки працювали в полі, один з юдеїв вкрав малюка і відвіз його в шестирічному віці. Там і замучив - тіло дитини було розіп'яте на хресті і в багатьох місцях пошкоджено мечем.

Коли хлопчик був мертвий, його тіло викинули в поле. Згідно з легендою, три доби собаки оберігали його від хижих птахів, а через 30 років мощі Гавриїла виявилися нетлінними.

Прикмети 3 травня

Народні прикмети сьогодні / depositphotos.com
  • гроза і грім сьогодні - рік буде врожайним;
  • комарі з'явилися - до потепління;
  • ніч ясна і багато зірок - вдарять заморозки;
  • ворони літають над будинком - чекати поганих новин.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цю дату не прали білизну - вважалося, що тим, хто порушить заборону, будуть снитися кошмари. Рибалки сьогодні не ловлять рибу, тому що в цей період настає нерест і турбувати їх не можна. Також небажано працювати з рослинами, навіть кімнатними.

Що можна робити 3 травня

Такий день сприятливий для лікування головних болів - ви можете помолитися святим про зцілення, в тому числі і від інших хвороб. Слов'яни в цю дату сіяли гарбуз, огірки і квасолю, а також ходили на могили до своїх родичів, щоб вшанувати їх пам'ять і проявити повагу.

Вас також можуть зацікавити новини: