Церковне свято 5 грудня / depositphotos.com

Архіпп і Філімон були апостолами з 70, святий Павло прозвав їх обох своїми подвижниками. Архіпп був єпископом в Колоссах, в одному з найбагатших і знатних народів Малої Азії.

Філімон був колосським громадянином, коли прийняв християнську віру, його будинок став притулком для православних. Разом зі своєю дружиною та іншими небайдужими він допомагав хворим і жебракам, проповідував Христову віру. Під час одного з гонінь на християн, язичники вбили Архіппа, Філімона і його дружину.

Православне свято 5 грудня - день пам'яті праведного Михаїла

Михайло жив в IX столітті і з дитинства відрізнявся неймовірним благочестям, цікавився християнством і гаряче любив Бога. Досягнувши повноліття, вступив на військову службу. У 25 років здобув перемогу над арабами, відомий не тільки цим вчинком - одного разу Михайло врятував дівчину від річкового чудовиська. Незабаром після того випадку святий помер.

Відео дня

Прикмети 5 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • тепло в цей день - зима буде довгою і сніжною;
  • місяць в кільці - настануть морози;
  • вода в ополонці вище льоду - до відлиг опадам у вигляді дощу.

Що сьогодні не можна робити

5 грудня церква забороняє лаятися, лихословити і ображатися. Також не можна вирушати в подорожі - дорога буде невдалою. Позичати що-небудь не поспішайте - віддасте своє щастя.

Що можна робити 5 грудня

За старих часів у слов'ян була традиція - люди готували цілющі настої і заварювали трави, які можна було знайти тільки в лісі під снігом. Вірили, що таке зілля позбавить їх від будь-якої хвороби. У цей день було прийнято смажити баранчика або рибу, збиратися всією сім'єю, запрошувати родичів і друзів. Наші предки вірили, що багатий стіл і галаслива компанія залучать в будинок господаря благополуччя і достаток.

Вас также могут заинтересовать новости: