Церковне свято 11 січня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

11 січня за новим церковним календарем православні згадують преподобного Феодосія Великого. Про традиції дня, народні прикмети, а також що відзначають у церкві 11 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

11 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

11 січня (24 січня за старим стилем) - день пам'яті преподобного Феодосія Великого, одного із засновників чернецтва.

Феодосій жив у V-VI століттях, народився в Каппадокії, в сім'ї християн. Ще в ранньому віці він вирішив, що стане вести відлюдницьке життя. Пізніше він так і зробив: переїхав до Палестини і став жити в печері, в якій, за переказами, ночували волхви, що йшли на уклін до Ісуса після Його народження.

Відео дня

У цій печері Феодосій у молитвах провів 30 років і там отримав здатність творити чудеса. До відлюдника потягнулися люди - з року в рік приходило все більше учнів, і печера вже не вміщала ченців. Тоді Феодосій став молитися, щоб Господь вказав місце для обителі. Взявши із собою кадило з холодним вугіллям, преподобний пішов у пустелю. Коли кадило в якийсь момент спалахнуло, то Феодосій розцінив це як знак згори і на цьому місці було засновано монастир. При ньому відкрили притулки для мандрівників і людей похилого віку та лікарню для ченців, мандрівників і бідняків. Одного разу в Палестину прийшов голод, і Феодосій наказав усіх голодуючих пустити всередину монастиря. Ченці зніяковіли - на всіх їжі не вистачить, але коли відчинилися двері хлібопекарні, то побачили, що за молитвами преподобного вона наповнена хлібами.

За імператора Анастасія почалися гоніння на християн, під які потрапив і Феодосій - преподобного відправили до в'язниці, а вийшов він із неї лише після смерті імператора. Святитель прожив до 105 років і покинув цей світ у мирі. Прославився Феодосій також своєю прозорливістю і чудесами, що відбувалися за його молитвами.

Свято 11 січня за старим стилем - день пам'яті 14 тисяч немовлят, убитих у Віфлеємі. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 29 грудня.

Про що говорять прикмети на 11 січня

Прикмети на 11 січня / Pixabay

За погодою цього дня передбачали, якою буде весна, а також найближчі дні:

  • тепло на вулиці - весна буде ранньою, а якщо мороз - то холодною;
  • зірки яскраві - до холодів;
  • вітер північний, на небі немає хмар - чекай на сильні морози. 

У народному календарі 11 січня - свято Федосіїв день, Феодосій або Федосій Весняк. Найчастіше цього дня стоїть сильний мороз - за старих часів вважали, що так лютує нечисть і намагалися всі справи поза домом завершити до настання темряви.

Що не можна робити 11 січня

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити:

  • сваритися і лаятися;
  • відмовляти в допомозі;
  • користуватися гострими і колючими предметами - є ризик поранитися.

За народними прикметами цього дня не варто стригти волосся і нігті, переїжджати і давати гроші в борг - інакше можна три місяці просидіти без грошей. Також вважається, що цього дня в жодному разі не можна мерзнути - якщо захворієш, то вилікуватися буде складно.

Що можна робити 11 січня

Цього дня можна піти в храм або помолитися вдома. У преподобного Феодосія просять допомоги в сімейних справах, святитель вважається покровителем літніх, бідних людей і тих, хто не може знайти дорогу в житті.

За народною традицією цього дня йдуть у гості до близьких або приймають рідних у себе. На Федосіїв день також прийнято готувати пиріг із зеленню, але і його слід ламати, а не різати.

11 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Михайло, Степан, Терентій, Йосип, Віталій, Володимир, Микола.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: