Що не можна робити 11 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

11 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола від 70-ти Пилипа, а також Феофана Сповідника. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

11 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

11 жовтня (24 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті апостола від 70-ти Пилипа, а також Феофана Сповідника, єпископа Нікейського.

Феофан був родом з Єрусалима, з родини християн. Його і старшого брата Феодора віддали на навчання в лавру святого Сави, там вони прийняли чернечий постриг, а Феофан через кілька років став пресвітером лаври.

Відео дня

У ті часи в країні почалася іконоборча боротьба, і патріарх єрусалимський відправив Феофана і Феодора до Константинополя - на захист віри. Там брати потрапили в ув'язнення і провели в ньому 25 років, де їх мучили голодом і піддавали важким випробуванням. Феодор так і помер в ув'язненні, а Феофан дожив до закінчення іконоборчої боротьби, повернувся і став єпископом Нікейським. Після себе святитель залишив велику спадщину: близько 150 канонів.

***

Пилип був родом із Кесарії Палестинської. Він був одруженим чоловіком і мав чотирьох дочок. За благочестя святі апостоли поставили його дияконом у Єрусалимській церкві.

Коли в Самарії проповідував Христос, Пилип вирушив туди, Ісус зробив його одним із сімдесяти апостолів. Там Пилип став відомий як чудотворець - лікував від недуг, проганяв бісів, давав поради та проповідував. Язичницький волхв Симон, відомий також як чудотворець, одного разу побував на проповіді Пилипа і прийняв хрещення. 

Апостол Пилип жив у Самарії деякий час, а потім вирушив до Єрусалима, де його зробили єпископом. Дожив святий до глибокої старості.

Свято 11 жовтня за старим стилем - день пам'яті преподобного Харитона Сповідника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 28 вересня.

Прикмети на 11 жовтня

Прикмети на 11 жовтня - про що говорить погода / фото УНІАН

Прикмети цього дня можуть розповісти про те, якою буде зима і врожай наступного року:

  • листя падає тильним боком догори - наступного року буде багатий урожай;
  • кури нахохлилися - похолодає;
  • вітер північний у цей день - зима буде холодна і сніжна.

У народному календарі 11 жовтня - свято Пилипова канитель. День так прозвали через те, що намагалися встигнути багато чого зробити до того, як зіпсується погода і розвезе дороги, насамперед - змолоти зерно на млині.

Що не можна робити 11 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • лінуватися - неробство цього дня вважається великим гріхом, оскільки святий Пилип був великим трудівником;
  • залишати безлад у домі - наступного року в бруді всі гроші втратиш;
  • користуватися гострими предметами - можна поранитися;
  • переїдати - можна "з'їсти" достаток і благополуччя.

Також цього дня не варто відкладати заплановані справи - пізніше їх буде важко або не вдасться зробити.

Що можна робити 11 жовтня

Святому Феофану моляться про здоров'я фізичне і душевне, просять захисту від злих сил. До апостола Пилипа звертаються в складних ситуаціях.

За старих часів 11 жовтня жінки традиційно вишивали і використовували для цього тонку золоту нитку, яку витягали з дроту. Цей процес був дуже довгим і трудомістким, а сама нитка назвалася канитель. Власне, звідси слово отримало і своє переносне значення.

Цього дня слід добре попрацювати, зробити прибирання в будинку - якщо не генеральне, то хоча б поверхневе. Також потрібно постаратися до зими облаштувати свій побут і побут своїх близьких.

11 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Пилип, Анатолій, Макар, Йосип, Антон, Ісаакій, Олександр, Лев, Зінаїда, Вікторія, Іларіон.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: