Церковне свято 15 липня 2022 / depositphotos.com

У ті роки, коли правив візантійський цар імператор Лев Великий, його наближені - Гальбій і Кандид - вирушили з Константинополя в Палестину, щоб поклонитися святим місцям. Недалеко від Назарета в невеликому селищі вони попросили ночівлі в однієї літньої єврейки. В її будинку вони побачили безліч запалених свічок і фіміам, що крутиться.

Після довгих розпитувань господиня повідала, що зберігає у себе в будинку дорогу святиню - Ризу Богородиці. Від неї багато хто зцілюється і бачить чудеса. Перед Успінням Свята Богородиця подарувала одну річ зі свого одягу благочестивій дівчині з цього роду, згодом річ передавалася по жіночій лінії. Так Риза Богородиці збереглася в родині.

Пізніше святиню перевезли до Константинополя. Святий Геннадій і імператор Лев приклалися до неї, увірувавши в чудодійну силу. Пізніше у Влахерні спорудили храм, а в 458 році Ризу Богородиці перемістили туди.

Відео дня

У слов'янському календарі цієї дати відзначається народне свято 15 липня - Берегиня.

Православне свято 15 липня - день пам'яті святого Фотія

Святитель Фотій був митрополитом Київським і всієї Русі. Багато років він піднімав духовне значення, матеріальну забезпеченість і благоліпність храмів Московської кафедри. Добробут Церкви дозволяв святителю Фотію надавати велику допомогу збіднілому Константинопольському Патріархату, зміцнювати міжнародне значення Православної Церкви та держави.

Він також написав багато послань і повчань, серед яких "Чин обрання і поставлення єпископів", "Повчання про важливість священного сану і обов'язки священнослужителів", а також "Духовний заповіт".

Прикмети 15 липня

Народні прикмети сьогодні / УНІАН
  • жовті листочки на деревах - осінь і зима будуть ранніми;
  • з цього дня починає цвісти вода в річках;
  • якщо після дощу риба висовує голову з водойми, вечір буде теплим. 
  • побачити себе уві сні плачущим - хороший знак, підсвідомість очищається від накопиченого негативу;
  • наснилася дорога - теж непогано, ви не стоїте на місці;
  • сон залишив неприємне відчуття - пора зайнятися своїм здоров'ям.

Що можна робити 15 липня 

У цю дату можна братися за будь-яку роботу і завершувати розпочаті справи - вищі сили принесуть успіх у справах і допоможуть досягти бажаного. Православні віруючі можуть помолитися святому Фотію про захист рідних та близьких, а також допомогу в насущних справах.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я свідчать, що 15 липня не рекомендується багато розмовляти, особливо в негативному ключі – можуть початися проблеми із зубами. Також не можна пересаджувати рослини та плодові дерева – не приживуться. Незаміжнім дівчатам не рекомендується залишати немитий посуд, інакше майбутній чоловік виявиться з поганою репутацією.

Вас також можуть зацікавити новини: