Церковне свято 13 серпня / pixabay.com

13 серпня в церкві вшановують святого Євдокима Каппадокіянина, покровителя сім'ї та дому. Про традиції дня, народні прикмети та заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

13 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Євдоким жив у IX столітті в Каппадокії. Він був знатного роду, його батьки були християнами. Євдоким з юності вирішив присвятити життя Богу, тому дав обітницю безшлюбності та цнотливості.

Усе своє життя він піклувався про сиріт, бідних, допомагав вдовам. Імператор Феофіл призначив Євдокима правителем Харсіанської області. Незважаючи на це, святий був лагідний і справедливий. 

Відео дня

Євдоким прожив дуже коротке життя - він помер у 33 роки. При чому, знав про свою смерть і попросив усіх залишити його, щоб самому помолитися. За його заповітом поховали святого в тому ж одязі, що він і був. Біля його могили почали відбуватися чудеса зцілення. Мати Євдокима через деякий час вирішила перепоховати сина в Константинополі - відкривши могилу. Виявили, що його тіло нетлінне, і жителі не дали вивезти святиню. Але мощі святого до Константинополя пізніше відвіз ієромонах - їх поклали в церкві Пресвятої Богородиці, збудованій батьками Євдокима.

Пам'ять святих вшановують 13 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 31 липня.

Народні прикмети на 13 серпня

Народні прикмети на 13 серпня / pixabay.com

За прикметами дня можна дізнатися погоду:

  • павутина в повітрі літає - до сонячної погоди;
  • туман цього дня - буде гарний урожай грибів;
  • вітряна погода - зима буде сніжною.

У народі 13 серпня - свято Євдокимів день, Євдокимові заговіння, відзавтра починається Успенський піст. 

13 серпня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька суворих заборон, які краще не порушувати:

  • не можна лаятися і бажати зла, пліткувати, лихословити;
  • не слід об'їдатися - це до бідності;
  • заборонено пити алкоголь - починається Успенський піст, тому перед ним потрібно очистити тіло і думки. 

Категорично цього дня заборонено відмовляти в допомозі бездомним - людям і тваринам. Вважається, що якщо не відгукнутися на прохання, то скрізь чекатимуть біди. Але тому, хто допоможе, добро повернеться сторицею.

Що можна робити 13 серпня

Праведний Євдоким вважається покровителем сімейного вогнища. У святого просять благополуччя і щастя для сім'ї та здоров'я для близьких. Тому в цей день добре одружуватися. 

За старих часів цього дня відзначали Євдокимове заговіння - перед Успенським постом. Можна збирати врожай і робити заготовки на зиму.

Раніше ми розповідали, коли Спаси 2023 і їх традиції, які слід знати.

Вас також можуть зацікавити новини: