Яке сьогодні свято 13 серпня / фото УНІАН

Православна церква 13 серпня вшановує пам'ять святого Євдокима Каппадокіянина. За життя він піклувався про вдів, сиріт, небагатих і несправедливо засуджених людей. Такі люди можуть помолитися Євдокиму і попросити у нього благословення.

Народне свято 13 серпня відоме під назвою Євдокимове заговіння. Це останній день перед Успенським постом, коли ще дозволено їсти м'ясо, яйця і молочні продукти. Сам Успенський піст триває з 14 по 27 серпня. Наші предки готувалися до цього періоду, заготовлюючи консервацію і квашену капусту, щоб урізноманітнити пісне меню.

У народне свято 13 серпня українці старанно працювали на полях і городах. День присвячували збору зерна, збиранню сіна з полів, збиранню овочів і ягід. Зерно і борошно несли для освячення до церкви. З освяченої муки наші предки випікали хліб на особливі випадки, наприклад, на весілля.

Відео дня

Люди вірили, що 13 серпня обов'язково потрібно хоча б трохи попрацювати на городі. Тоді у господарів цілий рік будуть їжа і напої на столі, а здоров'я буде міцним.

У давні часи це народне свято вважали днем молоді. Молоді люди 13 серпня ходили в гості один до одного, обмінювалися плітками, ворожили на любов. Одинаки підшукували собі в пару, адже через пару місяців настане Покрова - пора весіль.

13 серпня - знак Зодіаку

Народжені 13 серпня люди за знаком зодіаку - Леви. Іменинники цього дня мають дуже сильний характер. Їх не лякають труднощі. Вони можуть перенести будь-які випробування. Такі люди ніколи не опускають руки, але їм важко змиритися з невдачею. А зраду вони ніколи не прощають. Народжені 13 серпня люди дуже працьовиті і не шкодують сил для досягнення мрії.

13 серпня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 13 серпня

Невдалий день для будівництва, ремонту, перестановки меблів, лагодження зламаних предметів. Люди вірили, що якщо в цей день щось поміняти в будинку, то потім ніяка робота вдаватися не буде, а речі почнуть часто ламатися.

Уникайте будь-яких сварок і конфліктів в цей день, інакше відносини зіпсуються надовго. Також не варто брехати в цей день. Обман розкриється пізніше.

Не хваліться своїми досягненнями і фінансовими статками, інакше люди із заздрості можуть наврочити.

Категорично заборонено в цю дату піднімати гроші і будь-які предмети з землі.

Прикмети погоди 13 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Мурахи побудували високі мурашники - до холодної зими.
  • Якщо дме сильний вітер, то взимку випаде багато снігу.
  • Метеликів і бджіл ніде не видно - скоро погода зіпсується.
  • Якщо над лісом стоїть густий туман, то можна назбирати багато грибів.
  • По повітрю літає павутина - до тривалої спеки.
  • На деревах з'явилося жовте листя - до ранньої осені і короткого бабиного літа.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: