Що не можна робити 23 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

23 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола Якова, брата Господнього. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

23 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 жовтня (5 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього. 

Апостол Яків, брат Господній - брат Ісуса "від плоті", Яків був сином Йосипа Обручника, чоловіка Діви Марії. Відомо, що Яків з дитинства був дуже побожний. Він належав до назореїв, які мали дотримуватися кількох обітниць одразу: зберегти цноту, не вживати вино, не їсти м'ясо і не стригти волосся. Також усе своє життя вони мали присвятити служінню Богові. Після того, як Ісус почав проповідувати, Яків став Його учнем і апостолом.

Відео дня

У літописах сказано, що Яків був першим єпископом Єрусалима - Ісус, з'явившись після воскресіння, сам поставив його над Єрусалимською церквою. Яків також був головою Апостольському Соборі в Єрусалимі, його поважали і шанували, багато іудеїв завдяки йому навернулися в християнство. Але книжники і фарисеї були незадоволені його роботою і вирішили вбити єпископа. Вони вивели Якова на дах храму і, погрожуючи, змушували відректися від віри. Апостол відмовився і його зіштовхнули з даху. Єпископ загинув. Пізніше жителі міста, яких вразила ця подія, вважали, що покаранням за це була облога і руйнування Єрусалима римлянами.

Свято 23 жовтня за старим стилем - день пам'яті мучеників Євлампія і Євлампії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 10 жовтня

Прикмети на 23 жовтня

Про що говорять прикмети на 23 жовтня / pixabay.com

За прикметами дня судять, якою буде зима і коли випаде сніг:

  • бруд і сльота - снігу не буде до 4 листопада;
  • якщо морозу ще не було - ще 4 тижні не буде зими;
  • верба пожовкла і скидає листя - до ранньої зими;
  • вітер північний або східний - наближаються холоди.

У народному календарі 23 жовтня - свято Якова. Цього дня чекали першого снігу і заготовляли дрова на зиму.

Що не можна робити 23 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • брати гроші в борг - вони не принесуть щастя;
  • сваритися і з'ясовувати стосунки, особливо з родичами;
  • ремонтувати взуття, меблі.

Також цього дня не варто планувати важливі справи - планам не судитиметься збутися, тому краще перенести це на наступний день.

Що можна робити 23 жовтня

Святого Якова вважають покровителем паломників і бджолярів, йому моляться про врожай меду. За старих часів цього дня закінчували підготовку вуликів до зими, а бджолярі влаштовували своєрідне змагання - дзижчали як бджоли та їли мед. Той, хто більше з'їсть і надзижчить, буде наступного року з гарним урожаєм і розбагатіє. Навіть якщо ви не пасічник, у день святого Якова добре з'їсти ложку-другу меду для здоров'я, а де здоров'я - там і багатство. 

Також апостол вважається покровителем чоловічої роботи, тому 23 жовтня можна займатися складними клопотами.

23 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Яків, Микола, Іван, Максим, Володимир, Олександр, Ігнатій, Омелян, Опанас.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: