Церковне свято 29 серпня / колаж УНІАН

29 серпня в церкві відзначають перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа з Едесси до Константинополя, Третій Спас. У народі день називають Горіховим або Хлібним Спасом. Розповідаємо про традиції свята та його головні заборони.

29 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Це свято пов'язане з пам'яттю про перенесення Нерукотворного образу Спасителя з Едесси до Константинополя, тому воно ще називається Спасом на полотні або Полотняним Спасом.

Згідно з переказами, за часів життя на землі Ісуса Христа в сирійському місті Едесса жив цар Авгар. Він страждав від прокази і одного разу почув про чудесні зцілення Спасителя. Недовго думаючи, цар послав до Єрусалима писаря з проханням до Ісуса Христа прийти вилікувати його - сам цар рухатися не міг. Крім цього, писареві було велено написати портрет Сина Божого.

Відео дня

Але, на жаль, намалювати Спасителя писар не зміг - риси Ісуса постійно змінювалися через "невимовну благодать", яка виходила від нього. Але Ісус знав, чим допомогти: попросив принести посудину з водою, вмився і витерся складеним вчетверо полотном. На тканині в той момент проступили риси Спасителя. Полотно відвезли цареві Авгарю, і коли той простягнувся перед божественним ликом, то одразу зцілився. Потім це полотно розкинули на вежі, щоб й інші люди могли повірити в справжнє диво. Вважається, що цей нерукотворний образ - перша в історії ікона.

630 року Едессу захопили араби і заборонили поклоніння Нерукотворному Образу. Але 944 року імператор Костянтин Багрянородний викупив його в еміра (правителя) і переніс до Константинополя. Тоді образ і став головною святинею міста. На жаль, у XIII столітті під час хрестового походу вона була загублена.

Свято перенесення з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа щорічно відзначають 29 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) святкувати його будуть 16 серпня.

Народні прикмети на 29 серпня

Народні прикмети на 29 серпня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якою будуть осінь і зима:

  • журавлі відлетіли - на Покрову буде мороз, а якщо журавлі в полі - до пізньої зими;
  • якщо великий урожай горіхів - наступного року буде багатий урожай жита;
  • зірки білі - встановиться суха і ясна погода;
  • вода у водоймах спокійна - осінь буде тиха, а зима - без хуртовин.

У народному календарі 29 серпня - свято Горіховий Спас, Хлібний Спас. Традиційно в цей час починається збір горіхів і закінчується збирання хліба.

29 серпня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька суворих заборон:

  • категорично заборонено ображати близьких, лаятися;
  • не можна відмовляти в допомозі нужденним;
  • не слід лінуватися;
  • не можна викидати крихти хліба - потрібно віддати птахам.

Заборони на роботу в цей день немає.

Що можна робити 29 серпня

Цього дня віряни вирушають до храму, щоб освятити горіхи, овочі, фрукти, зернові.

Традиційно печуть хліб, його роздають малозабезпеченим, готують також випічку з горіхами, а святковий стіл намагаються зробити якомога багатшим - щоб наступний рік був урожайним і радісним. Вважається, що якщо на Полотняний Спас купити вироби з тканини, весь рік буде супроводжувати удача.

Вас також можуть зацікавити новини: