Церковне свято 4 липня / depositphotos.com

4 липня вшановують мученика Юліана Тарсійського. Про святого, прикмети цього дня, що можна і що не можна робити сьогодні - розповідаємо в матеріалі.

Православне свято 4 липня - святого мученика Юліана Тарсійського

Святого мученика Юліана згадують 4 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, шанувати святого будуть 21 червня.

Юліан Тарсійський жив у Малій Азії в III-IV століттях. Батько його був язичником, а мати - християнкою. Вона хрестила сина і виховала його як християнина.

Відео дня

За часів правління імператора Діоклетіана почалися гоніння на християн, під них потрапив і Юліан. Його відправили на суд і довго вмовляли відректися від Христа. 18-річний юнак категорично відмовлявся, незважаючи ні на вмовляння, ні на жорстокі катування, яким його піддавали. Тоді Юліана кинули до в'язниці, де він і загинув.

Народні прикмети на 4 липня

Народні прикмети на 4 липня / pixabay.com

За прикметами дня судили про погоду найближчим часом:

  • гроза в цей день - негода буде довгою;
  • веселка на небі - стане на погоді;
  • яскраве сонце після дощу - ввечері знову буде дощ.

У народному календарі свято 4 липня називається Улянів день - він вважався днем добрих справ, а ще в цей час наші предки робили липовий збір.

Що не можна робити 4 липня

Цього дня є кілька заборон:

  • не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими - довго не помиритеся;
  • заборонено проводити обряди і "присушувати" людей  -вважається великим гріхом;
  • не можна спізнюватися, особливо на побачення - можна упустити своє щастя;
  • не слід мити підлогу і виносити сміття - удачу винесеш;
  • заборонено відмовляти в милостині.

Наші предки побоювалися в цей день і взагалі ображати липу - ламати гілки або рубати дерево. Це вважалося поганим знаком і могло накликати нещастя. Якщо липа біля будинку засихала - значить, буде хвороба або розставання.

Що можна робити 4 липня

У святого Юліана просять зміцнити силу духу і дати сили подолати всі життєві перешкоди. 4 липня вважається днем добрих справ - слід обов'язково допомогти комусь, хоча б добрим словом. Також в цей день зазвичай заготовляли квіточки липи - вважалося, що відвар з них не тільки рятує від застуди, але і захищає від пристріту.

4 липня добре працювати на городі та в саду - все піде на благо врожаю. За народними прикметами, якщо в цей день обійняти Уляну або Уляна, то удача буде з тобою весь рік.

Тим, хто тримає Петрів піст 2023, в цей день можна їсти рибу.

Вас також можуть зацікавити новини: