Що можна і не можна робити на церковне свято 5 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

5 жовтня за новим церковним календарем згадують великомученицю Харитину Амісійську. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

5 жовтня - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 жовтня (18 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті великомучениці Харитини Амісійської. Харитина жила в місті Понте на березі Чорного моря і рано залишилася сиротою. Виховував її благочестивий християнин Клавдій, який ставився до неї як до доньки і побудував для неї будинок. 

Коли Харитина виросла, то прийняла християнську віру, і Клавдій побудував для неї окремий будинок, де вона могла молитися і вивчати Писання. Дівчина була гарна собою і зовні, і внутрішньо, і стала прикладом для багатьох інших язичників - вони також прийняли християнство. Але за часів імператора Діоклетіана християн переслідували. Харитину оббрехали і кинули до в'язниці, а потім піддали мукам. Її намагалися змусити відмовитися від віри, але марно. Так Харитина Амісійська і пішла до Бога - з молитвою на устах.

Відео дня

Церковне свято 5 жовтня за старим стилем - день пам'яті святого мученика Фоки Синопського і пророка Іони. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 22 вересня.

Прикмети на 5 жовтня

Прикмети на 5 жовтня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду найближчим часом і якою буде зима:

  • з берези ще не опало листя - сніг випаде пізно;
  • клен і черемха скинули листя - скоро зима;
  • на сосні шишок мало - зима буде теплою;
  • павутина в повітрі - ще довго протримається тепло.

У народному календарі 5 жовтня - свято Харитинин день. За старих часів із цього часу жінки починали ткати полотна, прясти, в'язати і шити. День ставав помітно коротшим, про це в народі так і говорили: "Відстав від ночі день - заткнувся валянком за пень".

Що не можна робити 5 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, з'ясовувати стосунки, пліткувати;
  • заздрити;
  • лінуватися;
  • носити темні речі - можуть стати причиною невдач і розорення;
  • свататися, робити пропозицію, гуляти весілля - союз буде нещасливим.

Також не варто цього дня переїжджати або вирушати в тривалі поїздки - будуть невдалими. 

Що можна робити 5 жовтня

Святій Харитині моляться за здоров'я своє і своїх близьких, за хорошу роботу, за сімейне благополуччя і достаток у родині. Харитина також вважається покровителькою рукодільниць, ткаль і швачок.

У цей день потрібно добре попрацювати, зайнятися домашніми справами. Одна з головних традицій цього дня - потрібно віддати всі борги. Згідно з повір'ям, той, кому вдасться зробити це, більше ніколи не потребуватиме грошей.

Цього дня жінкам сняться віщі сни.

5 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Денис, Матвій, Гавриїл, Кузьма, Євдоким, Олексій, Петро, Інокентій, Макар, Тихон.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: