Яке церковне свято 7 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

7 листопада за новим церковним календарем згадують святого мученика Феодота Анкірського. У народному календарі - Федотів день. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що можна попросити у святих, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

7 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

7 листопада (19 листопада за старим стилем) - день пам'яті святого мученика Феодота Анкірського, або Феодота Корчемника. Феодот жив у III столітті в Анкірі Галатійській (нині місто Анкара в Туреччині). У нього був свій готель, Феодот був одружений і вів праведний спосіб життя - багато молився і дотримувався посту.

Саме завдяки розповідям Феодота про Христа, в Нього увірувало багато язичників та іудеїв. Також, як оповідають джерела, Феодот мав особливий дар: міг лікувати хворих покладанням рук.

Відео дня

Але все змінилося, коли на престол зійшов імператор Діоклетіан - він почав гоніння на християн. За велінням імператора в Анкіру відправили намісника Феотекна, відомого своєю жорстокістю. Багато християн, кинувши своє майно, виїхали з міста, а сам Феотекн сповістив, що всі, хто сповідує християнство, відтепер повинні поклонитися ідолам і принести жертви. Тих, хто цього не робив, стратили.

Феодот у своєму готелі переховував християн від переслідувачів, годував їх, а тих, кого стратили, сам ховав. Коли в Анкірі закрили останню християнську церкву, літургії стали також проводити у Феодота. Але незабаром на нього донесли правителю, святого довго катували, а потім убили.

Мученик Феодот Анкірський був похований в Малосі, пізніше там побудували церкву святого мученика Феодота.

***

"Пелагонітісса" /Вікіпедія

7 листопада за новим стилем вшановують пам'ять чудотворної ікони Божої Матері "Взграння Немовляти" ("Пелагонітісса"), яка вважається покровителькою жінок, зокрема вагітних.

Свято 7 листопада за старим стилем - день пам'яті мучеників Маркіяна і Мартирія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 25 жовтня

Прикмети на 7 листопада

Про що говорять прикмети на 7 листопада / фото Joe / Pixabay

За прикметами цього дня дивилися, якими будуть погода найближчим часом, зима і навіть весна:

  • туман уранці - чекай відлиги;
  • листя ще не опало - до суворої зими;
  • ворони сидять на нижніх гілках - буде сильний вітер;
  • випало багато снігу - наступного року буде гарний урожай;
  • сонячний день - до ранньої весни;
  • суха погода, без опадів - зима буде з морозами і хуртовинами;
  • зірки тьмяні - до холодів і негоди.

У народному календарі 7 листопада - Федотів день. За старих часів за традицією цього дня підгодовували синиць, горобців, щигликів, омелюхів, а якщо бачили зимородка, значить, зима прийшла остаточно.

Що не можна робити 7 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, скандалити;
  • пліткувати і злословити;
  • відмовляти в допомозі;
  • лінуватися.

За народними прикметами, цього дня також не можна довго спати і в'язати, а вагітним жінкам не варто їсти на ходу - малюк буде неспокійним.

Що можна робити 7 листопада 

У святого Феодота Анкірського просять про допомогу в справах, зцілення від хвороб і зміцнення віри. Перед іконою Божої Матері "Пелагонітісса" моляться про дарування дітей, благополучну вагітність і пологи, здоров'я малюка і мами.

Цього дня не можна в'язати, але можна ткати, прясти або вишивати - святого Феодота вважають покровителем жіночого рукоділля. 

7 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Федір, Олександр, Олексій, Афанасій, Богдан, Валерій, Василь, Веніамін, Георгій, Григорій, Євген, Єгор, Єлизавета, Іван, Іларіон, Кирило, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Павло, Сергій, Ян.

Вас також можуть зацікавити новини: