Яке церковне свято сьогодні, 5 квітня / ua.depositphotos.com 

5 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та інших. У народному календарі - Федулів день. Розповідаємо про його заборони та прикмети, що святкують у церкві 5 квітня за старим стилем.

5 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 квітня за новим стилем (18 квітня за старим) - день пам'яті мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та інших.

Феодул і Агафопод жили у Фессалоніках у III-IV століттях. Обидва були християнами: Агафопод служив дияконом, був уже в похилому віці, Феодул - юним читцем. Обидва проповідували християнську віру. Одного разу Феодулу наснився невідомий - він вклав йому в руку якийсь предмет. Прокинувшись, юнак виявив у руці перстень із зображенням хреста. Так вийшло, що з його допомогою Феодул став зцілювати хворих, а язичників навертати до християнства.

Відео дня

Коли почалися гоніння на християн, Агафопода і Феодула привели на суд і змушували зректися віри. Коли вони відмовилися, їх кинули в темницю. Там обидва побачили сон: ніби під час корабельної аварії їх викинуло хвилею на берег у сяючому вбранні. Агафопода і Феодула вирішили стратити: їм прив'язали каміння і кинули в море - святих викинуло на берег без кайданів і у світлому одязі.

Свято 5 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і 199-ти учнів його, преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського.

Про що говорять прикмети на 5 квітня

5 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 5 квітня - свято Федулів день, Федул Вітряник. За прикметами судять про погоду і яким буде літо:

  • птахи в'ють гнізда на сонячній стороні - до непогожого літа;
  • теплий сухий день видався - влітку буде спекотно, похмурий - дощитиме;
  • почалися сильні дощі - до багатого врожаю;
  • ластівки ще не прилетіли - буде холодно;
  • багато соку в березі - літо виявиться дощовим.

У народі вважають, що з цього дня на зміну холодним вітрам приходять теплі, кажуть: "Прийшов Федул - губи надув". Також із цього дня на городах розселяються цвіркуни, з'являються метелики-кропив'янки та сонечка.

Що можна робити 5 квітня

Святим Агафоподу і Феодулу моляться про захист від зла, видимого й невидимого, просять зміцнити віру, наставити на істинний шлях і дати сил витримати життєві негаразди й прикрощі, коли накриває відчай.

На Федула Вітряника за народною традицією потрібно добре провітрити оселю - щоб позбутися пилу і впустити свіже повітря після довгої зими. Також вважається, що це допомагає вберегти оселю від неприємностей, гнилих вітрів, нечистої сили.

Що не можна робити 5 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, заздрити, ображати когось і відмовляти в допомозі. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто поститься, забороняється гаряча їжа і олія, а належить дотримуватися сухоїдіння.

5 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Георгій, Марк, Микола, Платон, Семен, Феодул.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: