Яке свято 10 жовтня / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день психічного здоров'я, Всесвітній день каші, Всесвітній день повітряних зміїв, Всесвітній день бездомних, Всесвітній день боротьби зі смертною карою, Міжнародний день геологічної схованки, Міжнародний день сценічного менеджменту, Всесвітній день зомбі.

В Україні - День працівників стандартизації і метрології, День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, День художника, у Німеччині - День бабусь, у Польщі - День посадки дерев, у Вірменії - Свято врожаю, в США - Метричний день, День сумочки, День подяки пастору, День подяки духовенства, День кальмарів і каракатиць, День прикраси торта, День "Люблю твоє волосся", День "Обійміть барабанщика", День ангельського бісквіта, в Самоа, Токелау - Свято дитинства "Біле неділю", у Білорусі - День працівників культури, у Таджикистані - День фалака, на Кубі - День початку боротьби за незалежність, у Шрі-Ланці - День армії, на Фіджі - День незалежності, у Туркменістані - День працівників охорони здоров'я і медичної промисловості, у Фінляндії - День фінської літератури, у Казахстані - День професійних спілок, у В'єтнамі - День визволення столиці, у Тайвані - Свято двох десяток, у Кенії - День Мої, День Худумы, у Сурінамі - День маронов, в Австрії - День референдуму.

Пам'ятні дати 10 жовтня, річниці та події

У цей день в 1853 році відбулася перша зустріч двох великих композиторів - Ріхарда Вагнера і Ференца Ліста. Зустріч організувала 15-річна дочка Ліста Козіма, яка збиралася заміж за диригента Ханса фон Бюлова, учня Ліста і постановника опер Вагнера. Згодом Вагнер стане її коханцем, а через 17 років і чоловіком.

Відео дня

Читайте також10 жовтня: звичаї і традиції, що категорично заборонено робити сьогодніУ 1865 році американець Джон Веслі Хайат запатентував "сучасну" більярдну кулю. Він першим знайшов синтетичний матеріал на заміну слонової кістки, що використовується раніше у виробництві куль. Для "більярдних новаторів" був проведений конкурс. Він його виграв, отримавши премію в 10 тисяч доларів.

У 1882 році був заснований Банк Японії.

У 1932 році був урочисто відкритий ДніпроГЕС.

У 1932 році в Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР була проведена ядерна реакція по розщепленню атомного ядра літію.

У 1933 році в США надійшов у продаж перший у світі пральний порошок.

У 1957 році президент США Айзенхауер був змушений принести вибачення міністру фінансів Гани, якого відмовилися обслужити в ресторані міста Дувр (штат Делавер) через колір його шкіри.

У 1963 році набув чинності договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі і під водою.

10 жовтня 1976 року марафонську дистанцію довжиною 42 км 195 м Йорданідіс пробіг за 7 годин 33 хвилини, і, хоча нинішні чемпіони долають її за 2 години, рекорд полягав в іншому: вік марафонця перевищував 98 років. І це не межа: його побратим по захопленню, британець Бастер Мартін Пробіг марафонську дистанцію, коли йому був 101 рік!

У 1997 році французька актриса і борець за права тварин Бріжит Бардо була оштрафована судом на 1600 доларів за спробу перешкодити принесенню баранчика в жертву мусульманами.

День санепідемслужби

10 жовтня своє професійне свято відзначають працівники санепідслужби України, які виконують важливу роль в охороні праці. Свято було встановлено указом Леоніди Кучми в 2004 році на другу неділю жовтня. Співробітники СЕС отримують привітання та подарунки.

Всех эпидемиологов сегодня поздравляю,

Пускай исполнятся все их мечты.

Я им финансовой свободы пожелаю,

Чтоб дни у них были долги.

Пускай санитария будет в норме,

Пускай опасности людей не ждут.

Желаю, чтобы труд их окупался,

Печали мимо пусть пройдут.

***

Сегодня мы поздравляем,

И искренне им добра желаем,

Работников сан–эпидем службы,

Пусть живут среди мира и дружбы

Не унывать, улыбаться, мечтать,

Перед невзгодами не отступать,

Верить, надеяться, близких любить,

Верность своим убеждениям хранить.

***

Вітаємо з професійним святом всіх працівників санітарно - епідеміологічної служби України. Ми дякуємо вам від щирого серця і душі, адже саме завдяки вашій роботі епідемії в цілому представляються нам лише далекою загрозою. А бояться вас лише ті, хто знає, за що.

***

Хай сонце посміхнеться вам і подарує тепло, нехай всяке вас зло обходить стороною. Спасибі вам за те, що ви є, спасибі за вашу працю і уважність. З Днем працівників санітарно-епідеміологічної служби!

З Днем санепідслужби / фото bipbap.ru
З Днем санепідслужби / фото bipbap.ru

День стандартизації та метрології

У цей день відзначається ще одне професійне свято - День працівників стандартизації та метрології. Ці фахівці відповідають за грамотне використання ресурсів і відповідність об'єкта стандартам. Свято було встановлено указом Леоніда Кучми в 2002 році і з тих пір святкується щорічно.

Точно знаешь все стандарты,

В метрологии ты спец!

На успех пусть лягут карты,

И тоске придёт конец!

Будут только перспективы

Путь дальнейший наполнять,

Чтобы жить легко, красиво

И число побед считать!

Украина пусть гордится

Твоим рвением в трудах,

Всё, что нужно, воплотится,

И умножат стаж года!

***

Вітаю з Днем працівників стандартизації та метрології України. Бажаю світлих думок, кмітливості і геніальних ідей для раціонального використання усіляких ресурсів, бажаю незмінного стандарту щастя і любові в твоєму житті.

***

Пусть много есть в мире

Ошибок, потерь

Зато нет такого,

Да-да у людей,

Работа которых — стандарты,

А, значит, ошибку от них,

Вундеркинд не запрячет.

Отличных расчетов!

Колонки ровнее!

Работы, чтоб цифр

У платежки ценнее!

10 жовтня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити
10 жовтня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити
10 жовтня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 жовтня вшановує пам'ять преподобного Саватія Соловецького. Інші назви свята: "Саватій", "день Саватія", "Пчельник". У цей день бджолярі закінчують всі приготування до зими і прибирають вулики.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що іншими справами, крім як заняттями бджолами, не можна займатися, так як це - гріх. Та й все зроблене не принесе користі. 

Прикмети на 10 жовтня   

Народні прикмети 10 жовтня / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • гроза - зима буде недовгою, теплою і без снігу; 
  • сухо і немає дощу - зима прийде пізно.

Іменини 10 жовтня

Іменини у Аристарха, Гната, Петра, Марка, Віктора, Зінаїди, Каллістрата, Дмитра та Михайла.

Вас також може зацікавити: