Яке свято 15 січня / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день у світі відзначаються День народження Вікіпедії, День пошуку зниклого відлуння, Міжнародний тиждень безпеки снігоходів.

У США - День використання подарункової карти, Гуманітарний день, День обміну супами, День бублика, День капелюха, День свіжовичавленого соку, День полуничного морозива, День чайного гриба, в Йорданії - День дерева, в Єгипті, на Мальті - День посадки дерев, в Індонезії - День моря і океану, на Кубі - День кубинської науки, в Індії - Тусу Пуджа, День Армії, День Тіруваллувара, в Мексиці - День композитора, у Венесуелі - День вчителя, в Литві - День Клайпедського краю, у Великобританії - День вибоїни, в Нігерії - день Збройних Сил, в Хорватії - День міжнародного визнання, в Малаві - День Джона чілембве.

Пам'ятні дати 15 січня, річниці та події

15 січня 1759 року був відкритий для публіки Британський музей.

Відео дня

У 1826 році вийшов перший випуск французької газети "Le Figaro".

У 1892 році були вперше опубліковані, причому в шкільній газеті, правила баскетболу. Це зробив Джеймс Нейсміт - канадсько-американський тренер і новатор, творець баскетболу. Нейсміт працював викладачем фізичного виховання в Спрингфілдській міжнародній тренувальній школі в США. У пошуках збільшення фізичних навантажень для студентів в зимовий час він і придумав цю гру з м'ячем в залі.

Читайте такожПоздоровлення з ювілеєм: як красиво привітати листівкою чи віршемУ 1919 році Бостон затопило патокою. У районі Норт-енд вибухнув гігантський резервуар з мелясою, і хвиля цукровмісної рідини пронеслася вулицями міста зі швидкістю близько 60 км/ч. Жертвою затоплення стала 21 людина, ще 150 потрапили в лікарні. Катастрофа сталася на алкогольному заводі компанії Purity Distilling Company під час поступової реалізації "сухого закону". Ферментована меляса в той час широко використовувалася для отримання етанолу.

Напередодні введення повної заборони на виробництво алкоголю власники прагнули виготовити і реалізувати якомога більшу кількість продукції. День видався спекотним. Мабуть, через втому металу в переповненому резервуарі з 8700 м3 патоки (діаметром 27 м, висотою 15 м) розійшлися з'єднані заклепками сталеві листи. Очевидці чули гучні хлопки, що нагадують кулеметні черги. Земля здригнулася, наче пройшов поїзд. На вулиці міста хлинула хвиля патоки висотою від 2,5 до 4,5 м. Тиск патоки був настільки великий, що зрушив зі шляхів вантажний склад.

Довколишні будівлі були затоплені на метрову висоту, деякі з них обрушилися. Люди, коні гинули від задухи, будучи нездатними вибратися з в'язкої речовини. Рятувальна операція тривала чотири дні. У зоні катастрофи був розгорнутий пересувний госпіталь "Червоного Хреста". Для ліквідації наслідків в Бостон увійшов підрозділ ВМС США. Витягнуті з патоки тіла впізнати було практично неможливо. На очищення вулиць пішло 87 тисяч людино-годин. Довгий час місцеві жителі страждали від задухи і кашлю.

Місцеві жителі подали позов на власників резервуара. Хоча останні звинувачували в організації вибуху анархістів, постраждалі все ж домоглися виплат загальною сумою 600 тисяч доларів (приблизно 8,5 мільйона доларів за курсом 2015 року). Резервуар відновлювати не стали, сьогодні на його місці знаходиться бейсбольний майданчик. За словами бостонців, навіть зараз в спекотні дні від старих будинків виходить запах карамелі.

У 1943 році було завершено будівництво будівлі Пентагону.

У 1993 в США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання, 2137, серія мильної опери "Санта-Барбара".

Читайте такожІменини у січні 2022: хто і коли відзначає дні ангела, як назвати дитину15 січня 2001 року - День народження Вікіпедії, універсальної енциклопедії у всесвітній мережі Інтернет. За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією з коли-небудь створених в історії людства. Прабатьком Вікіпедії прийнято вважати Nupedia - проект енциклопедії англійською мовою, що реалізує принципи свободи інформації. Статті для неї писали вчені і люди з академічного середовища, а засновниками були Ларрі Сенгер і Джиммі Вейлс.

Щоб прискорити поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 року Вейлс і Сенгер відкрили сайт "Вікіпедія". З тих пір брати участь в редагуванні енциклопедії міг будь-який користувач всесвітньої мережі. Вікіпедія отримала свою назву від використовуваної для її реалізації технології "вікі". У перекладі з гавайської мови Вікі означає "швидко". У травні 2001 року були запущені мовні розділи Вікіпедії. Зараз їх налічується понад 260. Вікіпедія входить в десятку найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів світу.

У 2009 році екіпаж американського аеробуса А-320 зумів врятувати від загибелі 150 пасажирів, посадивши літак з двигунами, що відмовилися, на воду річки Гудзон.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 15 січня вшановує пам'ять святого Сильвестра. Вважається, що він зловив Левіафана - гігантського морського змія і таким чином запобіг кінець світу. Інші назви свята "Сильвестрів день", "Куряче свято". 

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна стригтися. Так як день має пряме відношення до курей, то краще не їсти курятину, м'ясо будь-якої птиці, та й від інших видів м'яса краще відмовитися. 

Прикмети на 15 січня      

Народні прикмети сьогодні / УНІАН, Віктор Ковальчук

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сорока ховається під дах - до снігу; 
  • місяць з гострими краями - до сильного вітру, з м'якими - до хуртовини. 

Іменини 15 січня 

Іменини у Сергія, Феогена, Уляни, іти і Павла.

Вас також можуть зацікавити новини: