Яке свято 5 лютого / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день у світі відзначаються День ерудита, Всесвітній день "Нутелли", День прикрашання планів на майбутнє, День катастрофи, Міжнародний день коктейлю"Піско сауер".

У США - День метеоролога, День "Відведіть дитину в бібліотеку", День метелика "Данаїда монарх", День душа з одним, День шоколадного фондю, День морозива на сніданок, в Індії - День богині мудрості і мистецтва Сарасваті, у Франції - Фестиваль фіалок в Тулузі, в Білорусі - День ріелтора, в Буранді - День єдності, в Сан-Марино - День звільнення від окупації, в Данії - День народження кронпринцеси Мері, у Фінляндії - День Рунеберга.

Пам'ятні дати 5 лютого, річниці та події

У 1778 році Південна Кароліна першою зі штатів ратифікувала "Статті Конфедерації і вічного союзу" - перший Конституційний документ США.

Відео дня

5 лютого 1783 року в італійській Калабрії почався сильний землетрус, що тривав 2 місяці. Потужні підземні поштовхи і цунамі, що слідували один за іншим, звернули в руїни місто Реджо-ді-Калабрія і ще 180 населених пунктів. Всього постраждали понад 380 поселень. Жертвами стихії стали близько 60 тисяч людей, ще понад 10 тисяч життів забрали епідемії, викликані наслідками найтривалішого в історії землетрусу.

У 1916 році в Цюріху відкрилося "Кабаре Вольтер" - місце народження дадаїзму, авангардистської течії в літературі, образотворчому мистецтві, театрі і кіно. Теоретики мистецтва вважають, що з дадаїзму бере свій початок постмодернізм.

У 1919 році запрацювала перша в Європі регулярна авіалінія - Берлін-Веймар.

У 1952 році в Нью-Йорку був встановлений перший у світі світлофор для пішоходів.

У 1958 році над островом Тайбі, що біля узбережжя американського штату Джорджія, зіткнулися бомбардувальник B-47 і винищувач F-86, в результаті чого відбулося скидання бомбардувальником в океан водневої бомби "Mark 15". Наступні за цим пошуки бомби успіхом не увінчалися. Знайдена вона була тільки в 2004 році, проте підняти бомбу поки не вдалося. За офіційним звітом ВПС США, вона не становить серйозної загрози, адже бойова капсула в ній була замінена на навчальну. Однак лист помічника міністра оборони США В Конгрес, написаний в 1966 році і розсекречений в 1994 році, включає дані про те, що бомба містила повністю зібрану боєголовку з плутонієм.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 лютого вшановує пам'ять святих Климента Анкірського і Агафангела. У народі день назвали "Агафій полухлебник".

Що сьогодні не можна робити

Не можна відмовляти в допомозі бідним і знедоленим, також не можна голосно лаятися - втратите голос. Не можна, щоб в будинку було брудно - краще провести генеральне прибирання. 

Прикмети на 5 лютого     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сніг лежить товстим шаром - рік буде хлібним; 
  • мороз і сонце - серпень буде спекотним;
  • кричать синиці - скоро прийдуть сильні морози.

Іменини 5 лютого 

Іменини у Геннадія, Климента, Феоктиста, Івана, Володимира і Катерини.

Вас также могут заинтересовать новости: