Зі святом Песах - листівки / ua.depositphotos.com

Єврейський Великдень (єврейська Паска) - так часто називають іудейський Песах. Але насправді Великдень і Песах - це різні свята. У чому відмінність цих двох дат, коли Песах буде 2024 року, про його традиції та заборони - розповідаємо в матеріалі.

Песах і Великдень - чому це не одне й те саме

Песах часто називають єврейським Великоднем, але насправді це іудейське свято нічого спільного з Великоднем не має. Християнський Великдень - це торжество воскресіння Христа. Іудейський Песах - це свято, яке знаменує визволення євреїв від рабства і їхній вихід зі Стародавнього Єгипту.

У Біблії сказано, що євреї, які оселилися в Єгипті, з часом перетворилися на рабів єгиптян. І, Господь, бажаючи врятувати іудеїв, наслав на єгиптян лиха - "десять страт Єгипетських". Але незважаючи на них, фараон не хотів звільняти рабів. Десята страта була найжахливіша - вона забрала життя всіх єгипетських первістків. Напередодні цієї страшної ночі кожна єврейська сім'я за велінням Всевишнього і пророка Мойсея позначила вхідні двері кров'ю ягняти - щоб мор їх обійшов стороною. Песах у перекладі з івриту означає "пройти повз", тобто, Бог нібито пройшов повз. Після цього Мойсей зміг вивести іудеїв з Єгипту, і вони стали вільні.

Відео дня

Песах 2024 - дата свята

Свято Песах починається на 14-й день першого місяця нісан у єврейському календарі (це приблизно березень-квітень). Відзначають свято протягом семи днів в Ізраїлі, за його межами - вісім днів. Перший і останній дні святкування - вихідні.

Єврейський Песах 2024 почнуть святкувати з вечора 22 квітня (понеділок) до ночі 29(30) квітня (вівторок).

Песах - традиції та заборони

Готуючись до Песаха, за традицією наводять лад у домі, позбуваються хамця - це продукти, що пройшли процес бродіння (хліб, пиво тощо). Під час Песаха заборонено вживати такі продукти і зберігати їх. Пояснюється це тим, що, залишаючи Єгипет, євреї так поспішали, що у них не залишалося часу чекати, поки хліб підніметься. У підсумку з собою взяли лише прісне тісто, з якого готували мацу.

Традиційно на стіл під час святкової вечері (седера, у перший день Песаха) ставлять прісні хлібці мацу, а також харосет - яблучно-фінікове пюре з горіхами, зроа - смажену баранину з кісточкою, марор - гіркі трави (як символ гіркоти єгипетського рабства). Готують також фаршировану рибу, а під час вечері п'ють вино - випивають перші чотири келихи, а п'ятий залишають для пророка Еліяха.

Також під час седера читають молитви та благословення.

Зі святом Песах - привітання

Вітаю з великим іудейським святом! Нехай Песах принесе благополуччя, радість, нові події, радісне хвилювання. Здоров'я, гармонії з собою і з оточуючими, світлої радості та справжнього щастя! Нехай любов оточує вас всередині та зовні!

***

Вітаю! Дому миру, душі всіх благ і спокою, щоб усе було по плечу, а стіни нерозуміння і проблем ніколи не траплялися на шляху. Нехай сонце завжди світить у вікно і висвітлює обличчя рідних і близьких, даруючи їм тепло і наділяючи здоров'ям.

***

Щасливого Песаха! Від душі вітаю і бажаю великої радості в житті, миру, любові та достатку. Бог подарував тобі свободу, не розтрачуй її на порожні справи. Нехай нова весна подарує нові можливості. Нехай із цим святом відкриється нова сторінка твого життя. Бажаю завжди слідувати за покликом доброго серця. Бажаю бути здоровим і втілювати свої мрії!

***

Смачний седер на столі, вино іскриться в келихах, вітаю з Песахом і від душі бажаю продовжувати шлях життя гордо й упевнено, дарувати близьким світлу надію і ні на хвилину не втратити віри своєї душі. Бажаю відчувати себе вільною людиною і сильною особистістю, бажаю постійно розвивати в собі добру натуру і високе прагнення до всього доброго.

***

Нехай славне свято Песах пробудить почуття свободи і пошле благодать у твоє життя. Вітаю і від душі бажаю миру і щастя, любові і достатку, гармонії і радості, відчуття легкості і сприйняття всього прекрасного.

Песах - листівки

Песах - картинки / УНІАН

***

Песах 2024 - привітання / листівки УНІАН

***

Свято Песах - привітання / листівки УНІАН

***

Песах 2024 - картинки / УНІАН

***

Песах 2024 - листівки, привітання / УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: