Кадр з фільму "Топ Ґан: Меверік" / фото B&H

"Топ Ґан: Меверік" з Томом Крузом тріумфально повертається: що в кіно з 2 червня

08:13, 02.06.2022
5 хв.

Цього тижня на українських кіноманів чекає лише одна новинка, але яка! Через 36 років на "великі екрани" повертається "Найкращий стрілець" з Томом Крузом, і він вже встиг отримати захоплені відгуки критиків та рекордні касові збори. Крім того, очікується кілька новинок онлайн – дитячий фестиваль Чілдрен Кінофест та анімаційний фільм South Park: The Streaming Wars. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Які фільми показують у кінотеатрах України з 2 червня

Цього тижня на українських кіноманів чекає лише одна прем'єра, але також можна подивитися фільми, які вийшли в прокат в минулі тижні.

Топ Ґан: Меверік / Top Gun: Maverick (США, 2022)

Пригодницька драма режисера Тоні Скотта "Найкращий стрілець", що вийшла у 1986 році, ще тоді мала великий успіх серед аудиторії, примножуючи свої касові збори донині. Фільм навіть мав кілька технічних номінацій на "Оскар" і переміг в категорії "Найкраща пісня" з легендарною Take My Breath Away. А ось саму картину критики сприймали посередньо – так, там дуже красиві зйомки, але до сюжету і персонажів були певні питання. Тим не менш, на продовження фільму чекали багато кіноманів, і ось через 36 років це сталося.

Слід зазначити, що, судячи з відгуків, "Топ Ґан: Меверік" 2022 року, який вийшов в світовий прокат за тиждень до українського, став тим рідким випадком, коли продовження видалося кращим за попередника. Так, на IMDb у нього оцінка 8,7 з 10 балів, на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків і 99% від широкої аудиторії, а на Metacritic – 78 балів зі 100 від кіноекспертів і 8,8 балів з 10 від глядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". Одночасно другий "Найкращий стрілець" вже став найкасовішим фільмом в кар’єрі Тома Круза, зібравши за перший уїк-енд у міжнародному прокаті рекордні 124 мільйони доларів.

За сюжетом фільму, події якого розгортаються через 36 років після першого, легендарний військовий пілот капітан Піт "Маверік" Мітчелл (Том Круз, який, до речі, під час зйомок сам виконував небезпечні трюки і керував винищувачем) повертається до рідної академії Top Gun в якості інструктора. Серед курсантів там і син загиблого найкращого друга Мітчелла Ніка "Гусака" Бредшоу – Бредлі "Півень" Бредшоу, роль якого дісталася Майлзу Теллеру ("Дивергент", "Фантастична четвірка"). Також до своєї ролі повернеться відомий за першою частиною сокурсник Маверіка Том "Айсмен" Казанскі (Вел Кілмер), який нині дослужився до адмірала.

А ще у фільмі з’явиться персонаж Пені Бенджамін у виконанні Дженніфер Коннеллі ("Реквієм за мрією", "Ігри розуму"), який у першому фільмі був присутній лише поза кадром – це та сама загадкова дочка адмірала, з якою Мітчелл колись мав невдалі стосунки.

Режисером фільму виступив Джозеф Косінські, який до цього зняв науково-фантастичний фільм "Трон: Спадщина" (2010) та фантастичний бойовик "Облівіон" (2013) все з тим же Томом Крузом. Встиг режисер також двічі попрацювати з Майлзом Теллером – над драмою "Справа хоробрих" (2017) та майбутнім науково-фантастичним фільмом "Спайдерхед" (2022).

Крім того, в українських кінотеатрах можна буде подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні. Серед них – анімаційний фільм "Поганці", фентезі "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора", супергеройський бойовик "Бетмен", екшн "Швидка" та інші.

Що подивитися онлайн с 2 червня

Цього року з 3 по 12 червня проходитиме 9-й "Чілдрен Кінофест", перемістившись в онлайн-формат. Подивитися фільми з програми можна буде онлайн на території України, а також Польщі – країни, яка від початку російського вторгнення прийняла найбільше тимчасово переміщених українців.

До програми фестивалю увійдуть фільми для аудиторії віком від 4 років, відібрані командою Чілдрен Кінофесту на найбільших європейських кінооглядах для дітей та підлітків. Перегляд фільмів традиційно буде безкоштовним.

Більше інформації про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Тим часом Paramount+ 1 червня випустив анімаційну комедію South Park: The Streaming Wars, орієнтовану на дорослу аудиторію. Це вже третій повнометражний фільм про мешканців Південного Парку.

Цього разу сюжет цієї сатиричної комедії крутитиметься навколо конфлікту Еріка Картмана з мамою на тлі страшних подій, які загрожують самому існуванню Південного парку.

Між тим Netflix 1 червня порадує фанатів класичних ромкомів початку 2000-х, випустивши фільм "Між небом і землею" (Just Like Heaven, 2005) з Різ Вітерспун і Марком Руффало. Фільм розповідає про молоду жінку-трудоголіка, яка після аварії перебуває у комі, та чоловіка, який заселяється до її колишньої квартири і стикається з привидом жінки.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

З поверненням великих прем'єр, українські кінотеатри почали поступово збільшувати кількість сеансів на день. При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

Водночас, кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися до найближчого бомбосховища. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

***

Крім того, ви можете подивитися найкращі серіали червня 2022 року – цього тижня стартують третій сезон "Хлопаків" та другий сезон "Ритміки".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся