Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

Головна героїня драми "Бачення метелика" – аеророзвідниця з позивним "Метелик", яка повертається з полону. На неї чекають рідні, друзі, побратими та коханий. Але нове життя приносить і нові виклики. В широкий український прокат стрічка Максима Наконечного вийде вже 6 квітня 2023 року.

Яких успіхів уже досягла стрічка в Україні та закордоном? Хто зіграв у фільмі? Як до створення картини дотична лауреатка Шевченківської премії? На ці та інші цікаві запитання про історію створення стрічки УНІАН відповість разом з "Артхаус Трафік".

Гучний дебют

"Бачення метелика" – перша повнометражна робота Максима Наконечного. До цього режисер знімав ігрові короткі метри ("Невидима" та "Новий рік у сімейному колі"). Також він відомий як продюсер документальної стрічки Аліни Горлової "Цей дощ ніколи не скінчиться", яка стала призеркою IDFA – найбільшого у світі фестивалю документального кіно.

Картині "Бачення метелика" вдалося потрапити в програму 75-го Каннського фестивалю – у конкурс "Особливий погляд", який вважається другою за важливістю фестивальною секцією. Після сеансу стрічка отримала довгі овації від глядачів. Видання Deadline назвало фільм "найсвоєчаснішим у Каннах". Також на це натякнули в рецензії The Wrap: "Немає жодних сумнівів щодо того, який фільм є найважливішим". Про те, що своєчасність картини є "безпрецедентною і дійсно потрапляє у ціль" написало й видання International Cinephile Society.

Стрічка отримала визнання і в Україні – здобула перемогу на Одеському міжнародному кінофестивалі та п’ять номінацій на Національну премію кінокритиків "Кіноколо".

Потужна команда творців

Максим Наконечний написав сценарій до фільму спільно з Іриною Цілик – письменницею та кінорежисеркою, відомою своїм документальним хітом "Земля блакитна, ніби апельсин", за який вона отримала нагороду на головному фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", а також Шевченківську премію.

Продюсерками картини стали Дар’я Бассель і Ліза Сміт. Перша – програмерка фестивалю Docudays UA та копродюсерка номінованого на "Оскар" фільму "Будинок зі скалок", а друга – відома як режисерка фільму "Школа №3", який у 2017 році став призером Берлінале.

Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

За операторську роботу відповідала Христина Лизогуб ("Школа №3"), а змонтувала стрічку Аліна Горлова (режисерка фільмів "Цей дощ ніколи не скінчиться" і "Явних проявів немає").

Підготовка до ролі незламної войовниці

Образ звільненої з полону аеророзвідниці Лілі втілила акторка Ріта Бурковська. Українські глядачі могли вже бачити її на великому екрані у картині "Парфенон" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса (режисера вбили російські військові навесні 2022 року під час зйомок фільму "Маріуполіс 2" в обложеному Маріуполі).

Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

Фізична підготовка Ріти Бурковської до ролі була довгою, складною, і передбачала роботу з дієтологом і персональним тренером, щоб схуднути й набрати вагу під час фільмування. Вона також навчилася основ тактичної медицини та роботи з безпілотниками. У стрічці це не показано, але ця підготовка допомогла акторці зрозуміти мову тіла та спосіб мислення героїні.

Під час підготовки до фільмування проводилися дослідження – розмови з жінками, яких міг би репрезентувати персонаж Ріти: військовими та ветеранками, колишніми бранками (як військовими, так і цивільними).

Люди з реальним досвідом в кадрі

Не всі ролі у фільмі виконали професійні актори. Деяких героїв зіграли люди, так чи інакше дотичні до воєнної теми.

Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

Зокрема, на початку фільму глядачі побачать волонтера та військового Мирослава Гая.

Активіст і керівник військового відділу "Фонду Сергія Притули" Роман Синіцин отримав своє прізвисько "Майор", за яким його впізнає українська твіттер-спільнота, саме після участі в "Баченні метелика". У стрічці він знявся в епізодичній ролі слідчого-майора СБУ, який проводить розмову з головною героїнею після її звільнення з полону.

Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

У стрічці також знялися активістки Жіночого ветеранського руху VETERANKA та учасниці бойових дій: парамедикиня Катерина Приймак та розвідниця, санінструкторка Аліна Гордєєва. Ця організація стала одним із ініціаторів благодійного збору коштів на "метелики" – дрони для аеророзвідниць. Збір приурочений до виходу стрічки в прокат і триває до 6 квітня.

Вас також можуть зацікавити новини: