Кадр з фільму "Бджоляр" / фото Miramax Films

Джейсон Стейтем збирає мед і ефектно знищує всіх ворогів… знову: огляд фільму "Бджоляр"

16:27, 12.01.2024
8 хв.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Бджоляр", який вже можна подивитися в кінотеатрах України.

11 січня 2024 року в український прокат вийшов бойовик "Бджоляр" (The Beekeeper) від майстра жанру Девіда Ейра, в якому черговий герой Джейсона Стейтема знову однією лівою кладе купу негідників. Чи зміг режисер "Люті" та "Загону самогубців" нарешті перервати тривалу серію провальних проектів, читайте в огляді УНІАН.

В центрі сюжету фільму – колишній оперативник надсекретної організації Адам Клей з позивним "Бджоляр", який тепер живе тихим-спокійним життям десь в глушині, доглядаючи за бджілками та збираючи мед. Він не надто товариський, але любить часом поспілкуватися з пані поважного віку Елоїзою Паркер, в якої він орендує сарай під свої бджільницькі справи. Одного разу Елоїза стає жертвою шахрайської організації, яка полює на пенсіонерів та спустошує усі їхні рахунки. Це призводить до смерті Елоїзи – і Адам вирішує взяти правосуддя в свої руки, коли стає зрозуміло, що правоохоронні органи тут безсилі. Втім, дуже швидко він розуміє, що справа набагато серйозніша, ніж здавалося спочатку, а за усім цим стоять дуже впливові люди – і тоді вже полювання починається на самого "Бджоляра".

Втім, наш герой здаватися не збирається – крок за кроком він добирається до верхівки цього злочинного айсберга, однією лівою покладаючи десятки супротивників (а як ще може бути у випадку з персонажем Джейсона Стейтема?).

Актори та персонажі

Головну роль у фільмі виконав зірка бойовиків Джейсон Стейтем ("Великий куш", "Гнів людський", франшизи "Перевізник", "Форсаж", "Нестримні"), і, власне, багато в чому саме на його суворій харизмі та бойових навиках тримається фільм. Він максимально беземоційно в одиночку з легкістю "кладе" ворогів пачками – і саме за це ми його любимо та дивимося бойовики з ним знову і знову.

Також у фільмі задіяна Еммі Рейвер-Лемпман, яку наш глядач може знати за роллю Еллісон Гарґрівс в серіалі "Академія Амбрелла". Їй дісталася роль Верони Паркер – доволі харизматичної агентки ФБР та дочки тієї самої пані, через яку все і почалося. Героїні доведеться зробити вибір між бажанням помститися за смерть матері та необхідністю слідувати букві закону.

На протилежному боці барикад опинився герой Джоша Гатчерсона (франшиза "Голодні ігри", "П'ять ночей у Фредді") – розбалуваний криптовалютний tech-гігант, який має впливових покровителів, які прикривають усі його шахрайські оборудки.

Крім того, у фільмі задіяні Джеремі Айронс ("М. Баттерфляй", "Лоліта", "Бетмен проти Супермена", "Дім Гуччі"), Мінні Драйвер ("Розумник Вілл Гантінґ", "Привид опери", "Попелюшка"), Філісія Рашад (франшиза "Крід", серіали "Ясновидець", "Імперія") та інші. Загалом, акторський склад у фільму доволі непоганий.

Про режисера

Режисером "Бджоляра" виступив Девід Еєр, який "собаку з'їв" на бойовиках. Починав роботу в Голлівуді він як сценарист, черпаючи натхнення зі своєї власної юності – спочатку життя в Південному Лос-Анджелесі, сумновідомому завдяки своїй криміногенній обстановці та вуличним бандам, а потім служби підводником у Військово-морських силах США. Перший фільм за його сценарієм – воєнна драма "U-571" 2000 року про однойменний німецький підводний човен часів Другої світової війни. Оскільки стрічка була добре сприйнята критиками, була успішною в прокаті та навіть отримала "Оскар" за звуковий монтаж, кар'єра на той момент 32-річного Ейра швидко пішла вгору.

Вже у 2001 році вийшов другий фільм за сценарієм Ейра – кримінальний трилер "Тренувальний день" режисера Антуана Фукуа з Дензелом Вашингтоном та Ітаном Гоуком в головних ролях, чимало сцен якого знімалися в тих самих сумнозвісних кримінальних районах Лос-Анджелеса, в яких пройшло підліткове життя Ейра. Стрічка також отримала позитивні відгуки, зібрала хороші касові збори та принесла "Оскар" Вашингтону, та й взагалі вважається одним з кращих сучасних взірців поліцейських бойовиків.

Далі Ейр ще написав сценарії до першого "Форсажу" та бойовика "S.W.A.T.: Спецназ міста янголів", а далі вирішив піти в режисуру. Його дебютним фільмом стала кримінальна драма "Круті часи" 2005 року з Крістіаном Бейлом в головній ролі, який, щоправда, отримав посередні відгуки. Наступний його бойовик – "Королі вулиць" з Кіану Рівзом вийшов у 2008 році й також отримав такі собі відгуки від критиків, але був успішним в прокаті. І це була перша спільна робота Ейра зі сценаристом Куртом Віммером, який також написав сценарій до "Бджоляра".

А ось з третьою режисерською роботою Ейр нарешті отримав схвалення від критиків – його кримінальний трилер "Патруль" 2012 року з Джейком Джилленголом був позитивно сприйнятий критиками, зібрав хорошу касу та навіть отримав кілька номінацій та нагород. У 2014 Ейр випустив як провальний по всіх фронтах бойовик "Саботаж" (2014) з Арнольдом Шварценеггером, так і успішний по всіх фронтах воєнний пригодницький бойовик "Лють" (2016) з Бредом Піттом. А у 2016 році вийшов перший "Загін самогубців" з Ейром-режисером, який хоч і був успішним в прокаті з фінансової точки зору, був "рознесений" як критиками, так і глядачами.

Протягом останніх восьми років Ейр випустив ще два суперечливих бойовика – фентезійний "Яскраві" (2017) з Віллом Смітом, який був негативно сприйнятий критиками, але сподобався глядачам, та кримінальний "Збирач податків" (2020) з Шаєю Лабафом, що був повним провалом. Після цього він працював над серіалом "Шериф" (2020).

Для чого ми розписували вам усю цю біографію Девіда Ейра? Щоб ви краще зрозуміли, чого очікувати та не очікувати від "Бджоляра". Безсумнівно, сам режисер є людиною багатогранною та з насиченою біографією, з якої він регулярно черпає натхнення для своїх бойовиків. Втім, він може зняти як круте кіно, так і повну фігню. А може зняти щось середнє – любителям "високого" кіно навряд чи зайде, а ось глядачам, які просто хочуть розважитися, може сподобатися. От "Бджоляр" – це скоріше з останньої категорії.

Перші відгуки про фільм доволі непогані. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 72% від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 53 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Критики хвалять фільм за візуальну складову та центрального персонажа, а також називають "Бджоляра" класичним прикладом добротного екшна з яскравими бійками та гумором, який нарешті зміг перервати серію режисерських провалів Девіда Ейра з часів виходу "Люті" у 2014 році. Водночас кінооглядачі критикують стрічку за сценарій Курта Віммера з купою сюжетних провалів.

"Бджоляр" дає глядачам саме те, що вони очікують від бойовика – максимально спрощене яскраве видовище, комедійну складову та трошки моралі про добро і зло. Водночас тут антагоністами є не вуличні банди чи якісь кіберзлочинці з амбіціями до світового панування, а банальні онлайн-шахраї, націлені на найменш захищені верстви населення (втім, і без політики не обійшлося).

Сюжет фільму розвивається динамічно, не даючи глядачеві засумувати, а в якийсь момент переходить в стратегію "це кіно, а тому ми можемо робити з ним що заманеться", коли у глядача залишаться враження "ну таке можливо лише в кіно" – і це зовсім непогано.

Водночас у фільмі залишилось багато прогалин, нерозкритих моментів та різких перескакувань сюжету. Та й кінцівка в нього якась незавершена: все ж хотілося б побачити якийсь aftermath, чим все це, власне, закінчилося – справедливість запанувала чи все зам'яли? Звісно, можна списати це на те, що режисер вирішив залишити двері відчиненими для сиквела, але все ж можна було більш плавну кінцівку зробити.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів січня 2024 року.