Новинки в кінотеатрах і онлайн з 11 січня / колаж УНІАН, скріншоти

"Ля Палісіада", "Прісцилла", "Бджоляр" та "Зліт": що подивитися на вихідних

09:01, 11.01.2024
9 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в український прокат виходить нуарна кримінальна драма  "Ля Палісіада", яку визнали найкращим українським фільмом 2023 року за версією національної премії кінокритиків "Кіноколо". Також в кінотеатрах можна буде подивитися біографічну драму "Прісцилла" Софії Копполи, бойовик "Бджоляр" з Джейсоном Стейтемом та ще кілька новинок. Кіногурманів же порадують ретроспективні покази "дівчини з татуюванням дракона" від Девіда Фінчера. Онлайн, тим часом, вийде комедійний бойовик "Зліт" від Netflix. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Ля Палісіада

La Palisiada (Україна, 2023, детектив/драма)

Події фільму, жанр якого критики описали як "пострадянський нуар", розгортаються у 1996 році за п'ять місяців до вступу в дію мораторію на смертну кару в Україні. Двоє давніх друзів – детектив міліції та судовий експерт – мають встигнути до цього часу розкрити заплутану справу про вбивство свого колеги. Одночасно вони занурюються у давно забуті спогади про часи, коли обидва були закохані у вдову загиблого.

Головні ролі у фільмі виконали Андрій Журба та Новруз Хікмет, а режисером виступив Філіп Сотниченко, для якого це повнометражний дебют.

Світова прем'єра фільму відбулась у січні 2023 року на 52-му Роттердамському міжнародному кінофестивалі, де фільм отримав нагороду від Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Українська прем'єра відбулась у жовтні 2023 року на "Київському тижні критики", в рамках якого він також переміг у номінації "Найкращий повнометражний ігровий фільм" Національної премії кінокритиків "Кіноколо". Загалом на його рахунку ще кілька перемог на престижних світових кінофестивалях. Організатори фестивалю Torino Film Festival назвали стрічку "складним фільмом із великою режисерською свободою в побудові сцен, які, поєднуючись разом, знаходять своє автономне значення".

Нині фільм має оцінку на IMDb 6,2 бали з 10.

Прісцилла

Priscilla (США, 2023, драма/байопік)

Біографічний фільм "Прісцилла" заснований на скандальних мемуарах єдиної дружини короля рок-н-ролу "Елвіс і я" 1985 року. Він описує стосунки між Елвісом і Прісциллою, які розпочалися в Німеччині в 1959 році. На той момент їй було всього 14 років, а Елвісу – 24 роки. Фільм охоплює понад 10-річний період, протягом якого наївна дівчина з ще несформованою психікою, п'янка від уваги відомого співака, зрештою доходить до того, щоб вийти з відверто аб'юзивних стосунків.

Режисером фільму виступила Софія Коппола – лауреатка премії "Оскар" за сценарій до фільму "Труднощі перекладу", також відома за стрічками "Цнотливі самогубиці", "Марія-Антуанетта" та "Фатальна спокуса".

Прем'єра фільму відбулася на Венеціанському кінофестивалі у вересні 2023 року, де за роль Прісцилли Преслі актриса Кейлі Спені ("Погані часи в Ель-Роялі") отримала Кубок Вольпі. Елвіса в стрічці зіграв зірка серіалу "Ейфорія" та фільму "Солтберн" Джейкоб Ейлорді.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість" та 62% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 79 балів зі 100, а широка аудиторія – 6,8 з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Бджоляр

The Beekeeper (США, 2024, трилер/бойовик)

В центрі сюжету фільму – колишній оперативник суперсекретної організації Адам Клей, чиє тихе та спокійне життя на пенсії припиняється після смерті давньої знайомої. Не довго думаючи, він вирішує знову застосувати свої "унікальні навички" і взяти правосуддя у свої руки.

Головну роль у фільмі виконав зірка бойовиків Джейсон Стейтем ("Великий куш", "Гнів людський", франшизи "Перевізник", "Форсаж" та "Нестримні"). Також у фільмі задіяні Еммі Рейвер-Лемпман (серіал "Академія Амбрелла"), Джош Гатчерсон (франшиза "Голодні ігри", "П'ять ночей у Фредді"), Джеремі Айронс ("М. Баттерфляй", "Лоліта", "Бетмен проти Супермена", "Дім Гуччі"), Мінні Драйвер ("Розумник Вілл Гантінґ", "Привид опери", "Попелюшка"), Філісія Рашад (франшиза "Крід", серіали "Ясновидець", "Імперія") та інші.

Режисером "Бджоляра" виступив Девід Еєр, який до цього зняв фільми "Королі вулиць", "Лють", "Загін самогубців" (першу версію) та "Збирач податків". Починав же свою кар'єру він як сценарист – на його рахунку такі хітові бойовики нульових, як "Тренувальний день", перший "Форсаж" та "S.W.A.T.: Спецназ міста янголів".

Перші відгуки про фільм доволі непогані. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 72% від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 53 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Зухвала мавпа. Велика втеча

Jeff Panacloc: À la poursuite de Jean-Marc (Франція, 2023, комедія/екшн)

30-річний молодий чоловік на ім'я Джефф збирається одружитися. Однак їдучи за своєю бабусею, він опиняється між Жаном Марком, помаранчевою розмовляючою ляльковою мавпою, та групою озброєних до зубів військових. Якимось чином Джефф рятує Жана Марка та тікає від божевільного ескуада – тепер незвичайна парочка має об'єднати зусилля, щоб вижити.

Нині фільм має оцінку на IMDb 5,8 балів з 10.

Пара на свята

Coupled Up for Christmas (Канада, 2023, комедія/романтика)

Тіффані Вільямс з нетерпінням очікує настання Різдва, збираючись возз'єднатися зі своїм давнім другом Бреттом. У її планах – зізнатися йому в почуттях, але виявляється, що Бретт вже має нову подругу. Проте доля посміхається Тіффані, оскільки її шляхи перетинаються з Пітером, який також прагне повернути свою кохану. Разом вони вирішують об'єднати зусилля та допомогти один одному у реалізації своїх почуттів до дорогих людей.

Нині фільм має оцінку на IMDb 6,4 бали з 10.

Школа магічних тварин: Таємниця шкільного подвір'я

Die Schule der magischen Tiere 2 (Німеччина, 2022, комедія/пригоди/сімейний)

Головні герої фільму – Іда та Бенні – ходять до надзвичайної магічної школи. Вони повинні об’єднатися зі своїми чарівними тваринами, щоб вирішити загадку таємничих дір, які з’явилися на території школи.

Нині фільм має оцінку на IMDb 6 балів з 10.

Дівчина з татуюванням дракона

The Girl with the Dragon Tattoo (США, Великобританія, Німеччина, Швеція, 2011, драма/трилер)

В рамках ретроспективного проекту "Сторінками "Оскара" в обраних кінотеатрах України покажуть американську екранізацію роману "Дівчина з татуюванням дракона" письменника і журналіста Стіга Ларссона з трилогії "Міленіум". В центрі сюжету – журналіст Мікаель Блумквіст, який разом з проблемною хакершою Лісбет Саландер розслідує зникнення дівчини, що сталося ще 40 років тому, і в процесі виявляє, що цей давній злочин має відношення до цілої серії ритуальних вбивств.

Головні ролі у фільмі виконали Деніел Крейґ ("Казино Рояль" та ще кілька фільмів "бондіани", дилогія "Ножі наголо"), Руні Мара ("Соціальна мережа", "Вона", "Історія примари", "Алея жаху"), Робін Райт ("Невразливий", "Диво-Жінка", серіал "Картковий будинок"), Стеллан Скашґорд ("Німфоманка", "Дюна", "Тор"), Крістофер Пламмер ("Ігри розуму", "Імаджинаріум доктора Парнаса", "Ножі наголо") та інші.

Режисером фільму виступив Девід Фінчер ("Сім", "Бійцівський клуб", "Зодіак", "Загублена", "Вбивця").

Світова прем'єра відбулась 21 грудня 2011 року. З того моменту він отримав 117 відзнак найпрестижніших світових кінофорумів, серед яких і премія "Оскар" в категорії "Найкращий монтаж".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він нині має 86% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість" та стільки ж від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 71 бал зі 100, а широка аудиторія – в 8 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Зліт

Lift (США, 2024, бойовик/комедія)

В центрі сюжету фільму – професійний злодій, який зі своєю досвідченою командою за завданням ФБР готується до ризикованої справи: викрасти золото вартістю 500 мільйонів доларів із літака, який летить на висоті 12 км з Лондона в Цюрих.

Головні ролі у фільмі виконали Кевін Гарт (франшизи "Дуже страшне кіно", "Джуманджі"), Ґуґу Мбата-Роу (серіал "Локі"), Вінсент Д’Онофріо (серіали "Закон і порядок: Злочинні наміри", "Шибайголова"), Урсула Корберо (серіали "Паперовий будинок", "Тіло у вогні"), Біллі Маґнуссен ("Не час помирати", "Аладдін"), Джейкоб Баталон (франшиза "Людина-павук"), Жан Рено ("Леон", "Рожева пантера"), Сем Вортінгтон (франшиза "Аватар", "Битва титанів"), Берн Ґорман (франшиза "Тихоокеанський рубіж"), Пол Андерсон (серіал "Гострі картузи") та інші.

Зняв фільм Фелікс Ґері Ґрей ("Перемовник", "Пограбування по-італійськи", "Законослухняний громадянин", "Форсаж 8", "Люди в чорному: Інтернешнл")

Фільм стане доступний на Netflix з 12 січня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали січня 2024 року – цього тижня на Disney+ вийшов черговий серіал з кіновсесвіту Marvel "Ехо", тоді як на HBO Max відбудеться прем'єра четвертого сезону "Справжнього детектива".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся