Новинки в кінотеатрах з 28 вересня / колаж УНІАН, матеріали до фільмів

"Творець", "Пила X", "Чудова історія Генрі Шугара" та "Плазуни": що подивитися на вихідних

09:15, 30.09.2023
9 хв.

Цього тижня в український прокат виходять масштабний науково-фантастичний екшн "Творець" та черговий фільм з культової хорор-франшизи "Пила". Тим часом, Netflix випустить короткометражку Веса Андерсона "Чудова історія Генрі Шугара" з Бенедиктом Камбербетчем та гостросюжетний трилер "Плазуни" з Бенісіо дель Торо. Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Творець

The Creator (США, 2023, фантастика/драма/екшн)

Події фільму відбуваються у недалекому майбутньому, в якому світ розриває жорстока війна між людством і штучним інтелектом. Роль очолити боротьбу за виживання людей на планеті випадає загартованому в спецопераціях колишньому агенту спецназу Джошуа, котрий горює через зникнення своєї дружини. Його завербовують, щоб вистежити і вбити так званого Творця – невловимого архітектора прогресивного штучного інтелекту. Подейкують, що останній розробив таємничу зброю, здатну покласти край війні... та всьому людству. Тож Джошуа та команда елітних оперативників проникають у темне серце окупованої штучним інтелектом території. Однак там вони з’ясовують, що зброя кінця світу, яку їм доручили знищити, – це штучний інтелект у вигляді дитини.

Головні ролі у фільмі виконали Джон Девід Вашинґтон ("Тенет", "Малкольм і Марі", "Чорний куклукскланівець"), Джемма Чан ("Вічні", "Шалено багаті азійці", "Капітан Марвел"), Кен Ватанабе ("Початок", "Ґодзілла", "Мемуари гейші"), Стерджілл Сімпсон ("Мертві не помирають", "Полювання"), Еллісон Дженні ("Краса по-американськи", "Джуно", "Прислуга") та інші.

Режисером та сценаристом "Творця" виступив Гарет Едвардс, який до цього зняв фільми "Годзілла" та "Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія".

Офіційна прем'єра фільму відбулася 26 вересня 2023 року на Fantastic Fest в Техасі. Перші відгуки про фільм скоріше позитивні. Зокрема, на IMDb в нього оцінка 7,3 бали з 10 за підсумками перших понад 300 відгуків, тоді як на Rotten Tomatoes в нього наразі 81% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic середня оцінка фільму від кіноекспертів склала 65 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Пила X

Saw X (США, Канада, Мексика, 2023, трилер/жахи/детектив)

Дія вже десятого за рахунком фільму культової хорор-франшизи відбувається між подіями частин "Пила: Гра на виживання" (2004) та "Пила 2" (2005). Смертельно хворий Джон Крамер їде до Мексики, щоб отримати ризиковане експериментальне лікування від раку. Проте з'ясовується, що "лікування" – це афера для обману найуразливіших людей. Знайшовши нову мету, Крамер повертається за "роботу", використовуючи свої хитромудрі смертельні пастки проти шахраїв.

У новій частині до своєї зіркової ролі повернувся головна зірка франшизи – Тобін Белл, який зіграв Джона Крамера, також відомого як Конструктор, вперше з 2017 року. Тим часом, Шоні Сміт знову виконала роль його помічниці та соратниці Аманди Янг. Компанію зіркам франшизи склали Сюнневе Макодю Лунд, Стівен Бренд, Майкл Біч, Рената Вака, Паулетт Ернанде, Джошуа Окамото та Октавіо Хинохоса.

Режисером стрічки виступив Кевін Гройтер, який є монтажером перших фільмів серії, що мали найбільший успіх серед фанатів та критиків. Також він є режисером пізніших стрічок франшизи ("Пила VI", "Пила 3D").

Перші відгуки про фільм доволі позитивні. Зокрема, на IMDb в нього наразі оцінка 8,1 бал з 10 за підсумками перших 200 відгуків.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Нуль калорій

Club Zero (Франція, Великобританія, Німеччина, Данія, Австрія, Катар, 2023, трилер/драма)

Події фільму відбуваються в елітній школі, де після появи нової викладачки з "усвідомленого харчування" з’являється таємний клуб. Знайшовши гідний авторитет, члени цієї спільноти тренують самоконтроль і борються з нестримним споживацтвом. Та перш ніж у вчителів і батьків виникнуть якісь підозри, цей клуб стає небезпечним для самих учасників.

Головну роль у фільмі виконала Міа Васіковська ("Аліса у Дивокраї", "Джейн Ейр", "Багряний пік", "Диявол завжди тут").

Зняла фільм австрійська режисерка Джессіка Хауснер ("Лурд", "Малюк Джо").

Прем'єра фільму відбулася у травні 2023 року на Каннському кінофестивалі. Фільм має суперечливі відгуки від критиків. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 5,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes в нього лише 50% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic середня оцінка фільму від кіноекспертів склала 52 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Зазначимо, що у грудні 2023 стрічку також планують офіційно випустити в російський прокат.

Весілля тільки для своїх

Notre tout petit petit mariage (Франція, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – молода пара Макс і Лу, які вирішили одружитися. У них був ідеальний план: маленьке весілля тільки для своїх. Ні родини, ні друзів, ні букета чи торта, ні дурнуватих промов чи ідіотських танців, тільки він, вона і їхні свідки. Але вони просто не могли врахувати величезну вечірку-сюрприз, на якій замість чотирьох людей зібралися три сотні гостей.

Прем'єра фільму відбулася навесні 2023 року і в нього непристойно низькі рейтинги. Так, на IMDb у фільму наразі оцінка лише 3,7 бали з 10.

Чудова історія Генрі Шугара

The Wonderful Story of Henry Sugar (США, 2023, драма/пригоди)

Ця 39-хвилинная екранізація популярної новели Роальда Дала розповідає про заможного чоловіка, який прагне розвинути надзвичайні здібності, щоб шахраювати в азартних іграх.

Головні ролі у фільмі виконують Бенедикт Камбербетч (серіал "Шерлок", франшиза "Доктор Стрендж", "Сила собаки"), Рейф Файнз (франшиза "Гаррі Поттер", "Англійський пацієнт", "Меню"), Дев Пател ("Мільйонер із нетрів", "Робот Чаппі", "Легенда про Зеленого лицаря"), Бен Кінґслі ("Список Шиндлера", "Острів проклятих", "Шан-Чі та Легенда Десяти Кілець"), Руперт Френд (серіал "Батьківщин", фільми "Смерть Сталіна", "Місто астероїдів") й Річард Айоаді (серіали "The IT Crowd", "The Mighty Boosh", фільм "Субмарина").

Режисером фільму виступив Вес Андерсон ("Королівство повного місяця", "Готель "Ґранд Будапешт", "Французький вісник", "Місто астероїдів").

Прем'єра фільму відбулася 1 вересня 2023 року на 80-му Венеційському кінофестивалі, де він отримав схвальні відгуки від критиків. Так, на IMDb в нього наразі оцінка 7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes в нього 96% схвалення від критиків проти 100% від глядачів. Тим часом, на Metacritic середня оцінка фільму від кіноекспертів склала 85 балів зі 100, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", а від широкої аудиторії у нього 6,3 бали з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Фільм вийшов на Netflix 27 вересня 2023 року. Він став першим з чотирьох короткометражних фільмів, які Вес Андерсон зняв для сервісу за мотивами однойменної серії оповідань Роальда Дала – на черзі екранізації "Лебедя", "Отрути" та "Крисолова", які вийдуть 28, 29 та 30 вересня. Більшість акторів з першого фільму будуть задіяні і в наступних.

Плазуни

Reptile (США, 2023, трилер/детектив)

В центрі сюжету фільму – загартований детектив із маленького містечка Том Ніколс, який береться за розслідування жорстокого вбивства молодого агента з нерухомості. Втім, поступово справа перетворюється на щось набагато більше.

Головні ролі у фільмі виконали Бенісіо дель Торо ("Страх і огида в Лас-Вегасі", "Великий куш", "Місто гріхів"), Джастін Тімберлейк ("Соціальна мережа", "Кручений м'яч", "Всередині Люїна Дейвіса"), Алісія Сільверстоун ("Бетмен і Робін", "Убивство священного оленя"), Майкл Пітт ("Мрійники", "Кумедні ігри"), Ато Ессонда ("Кривавий діамант", "Люди Ікс: Темний Фенікс"), Карл Глусман ("Неоновий демон", "Грейхаунд"), Скай Феррейра ("Твін Пікс", "На драйві") та інші.

Режисером фільму виступив відомий американський кліпмейкер Грант Сінгер, який до цього знімав відео на пісні The Weeknd, Тейлор Свіфт, Сема Сміта, Аріани Гранде, Skrillex, Скай Феррейри та багатьох інших топ зірок. Для нього це дебютний повнометражний фільм.

В США фільм вийшов в обмежений кінотеатральний прокат за тиждень до релізу онлайн та отримав суперечливі відгуки – якщо критики оцінили його прохолодно, то глядачам сподобалося. Так, на IMDb в нього наразі оцінка 7,2 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes в нього 37% схвалення від критиків проти 100% від глядачів. Тим часом, на Metacritic середня оцінка фільму від кіноекспертів склала 51 бал зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Фільм вийде на Netflix 29 вересня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога триває менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали вересня 2023 року – цього тижня на Prime Video стартує антисупергеройський серіал "Ген V", що є "підлітковим" спінофом популярного шоу "Хлопаки".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся