Новинки в кінотеатрах і онлайн з 28 грудня / колаж УНІАН, скріншоти

"Феррарі", "Мій карпатський дідусь" та "Довбуш": що подивитися на вихідних

09:21, 28.12.2023
8 хв.

Останній тиждень року традиційно відзначиться здебільшого святковими новинками – від українсько-італійської комедії "Мій карпатський дідусь" до ромкому "Різдвяна пригода" і кількох мультфільмів. Як виняток – байопік "Феррарі" з Адамом Драйвером та останній фільм Вуді Аллена "Щасливий випадок". Онлайн, тим часом, стане доступний один з найгучніших українських фільмів 2023 року – історичний екшн "Довбуш". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Феррарі

Ferrari (США, 2023, драма/історичний/байопік)

Основні події фільму відбуваються у 1957 році. Колишній автогонщик Енцо Феррарі переживає кризу. Банкрутство переслідує компанію, яку вони з дружиною Лаурою започаткували десять років тому. Їхній шлюб отримує одне випробування за іншим: спочатку – втрату єдиного сина і законного спадкоємця, після – визнання та прийняття сина, народженого Енцо поза шлюбом. Щоб врятувати сімейний бізнес, Феррарі вирішує ризикнути та поставити усе на Мілле Мілья – культову гонку Італією довжиною 1000 миль.

Головні ролі у фільмі виконали Адам Драйвер ("Чорний куклукскланівець", "Аннетт", "Дім Ґуччі", франшиза "Зоряні війни") та Пенелопа Крус ("Вікі Крістіна Барселона", "Розірвані обійми", "Ескобар", "Паралельні матері"). Також у фільмі задіяні Шейлін Вудлі ("Винні зірки", "Мавританець", франшиза "Дивергент"), Патрік Демпсі (серіал "Анатомія Грей"), Джек ОʼКоннел ("Юнайтед", "Нескорений", серіал "Північні води") та інші.

Режисером фільму виступив голлівудський ветеран Майкл Манн ("Сутичка", "Своя людина", "Поліція Маямі", "Джонні Д.")

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у серпні 2023 року, де він отримав в цілому позитивні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 73% схвалення від критиків та 71% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 74 бали зі 100, а широка аудиторія – в 6,6 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальний огляд фільму читайте в нашій окремій рецензії.

Щасливий випадок

Coup de chance (США, Франція, Велика Британія, 2023, комедія/драма/романтика)

В центрі сюжету фільму – красива молода парижанка Фанні, у якої, здавалося б, є все: прекрасна робота в престижному аукціонному будинку, багатий чоловік Жан та турботлива мама Камі. Але пересичений буржуазний світ аж надто контрастує з бунтівною юністю Фанні. Одного ранку дорогою на роботу вона зустрічає свого однокласника Алана, який одразу ж зізнається їй, що він "божеволів від неї". Їх нова дружба швидко переростає в роман, а чоловік Фанні поступово починає щось підозрювати – і у нього безліч секретів у шафі, які допоможуть йому розібратися з коханцями. Втрутитися в його зловісний план може тільки любляча теща, ну і, звісно ж, удача.

Головні ролі у фільмі виконали Лу де Лааж ("Я дихаю", "Невинні"), Нільс Шнайдер ("Я вбив свою маму", "Уявне кохання", "Сібіл"), Мельвіль Пупо ("Час прощання", "З божої волі") та Валері Лемерсьє ("Кохання живе три роки", "Голос кохання").

"Щасливий випадок" має стати останнім фільмом культового режисера Вуді Аллена ("Енні Голл", "Пурпурова троянда Каїру", "Матч-поїнт", "Вікі Крістіна Барселона", "Опівночі в Парижі").

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у вересні 2023 року, де він отримав здебільшого позитивні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 61 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Мій карпатський дідусь

My Carpathian Grandpa (Україна, Італія, Чехія, Молдова, 2023, комедія/мелодрама/сімейний)

Мікеле живе життям звичайного підлітка в сонячній Італії. Одного дня все перевертається з ніг на голову, і він змушений вирушати у далеку подорож до маленького села в Карпатах, де, як виявилось, у нього є дідусь. Перше знайомство відразу йде не за планом – дід виявляється тим ще буркотливим стариганем, який не знає жодного слова ані англійською, ані італійською. Та й українська Бережниця – не Генуя. Тож онук планує якнайшвидше повернутись додому, але, схоже, він тут застряг… Стосунки діда й онука перетворюється на битву двох поколінь, але врешті-решт вони обидва дізнаються про велике значення сім'ї та компромісу.

Головні ролі у фільмі виконали Богдан Бенюк ("Тарас. Повернення", "Конотопська відьма") та Сімоне Коста. Режисером виступив грузинський режисер Заза Буадзе ("Червоний", "Позивний Бандерас", "Мати Апостолів"), який з 2008 року живе та працює в Україні.

Прем'єра фільму відбулася в серпні 2023 року на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Різдвяна пригода

The Christmas Classic (США, 2023, комедія/романтика)

Головна героїня фільму Елізабет працює на компанію з нерухомості батька свого нареченого. Майбутній свекор відправляє її у рідне місто з завданням: переконати колишнього хлопця продати компанії свій гірськолижний курорт. І, звісно, все йде зовсім не так, як планувалося.

Головні ролі у фільмі виконали Малін Акерман ("Хранителі", "Дівчина моїх кошмарів", серіал "Мільярди") та Раян Генсен (серіал "Вероніка Марс", "Супергеройське кіно", "Острів фантазій").

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 45% схвалення від глядачів.

Кентервільский привид

The Canterville Ghost (Великобританія, 2023, комедія/анімація)

Цей мультфільм – чергова інтерпретація оповідання Оскара Вайлда про бідолашного привида сера Саймона Кентервіля, що блукав своїм замком у марних пошуках відважного нащадка, який би звільнив його від Кентервільського прокляття, зробивши хоробрий вчинок. Тепер до маєтку переїжджає сучасна американська сім'я, що вважає привида кумедним, але тільки молода дівчина в сім'ї може звільнити його, якщо наважиться.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,5 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 55% схвалення від критиків та 46% від глядачів.

Друзі-нерозлийвода

The Inseparables (Франція, Іспанія, Бельгія, 2023, пригоди/комедія/анімація)

Дон та Діджей Доггі Дог – неочікувані друзі, чиї шляхи перетинаються у легендарному Центральному парку Нью-Йорка. Їх неймовірна уява перетворить місто на справжнє королівство епічних пригод, які можуть розділити тільки справжні друзі-нерозлийвода.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,9 балів з 10.

Різдво на Веселій фермі

Jul på KuToppen (Норвегія, 2020, сімейний/анімація)

Юна корівка Клара з нетерпінням очікує святкування Різдва на Веселій фермі разом із татом. Та коли виявляється, що батько занадто заклопотаний справами, Клара самостійно береться влаштовувати вечірку, викликати дух Різдва, а разом із ним – чарівного гнома, який принесе багато неочікуваних пригод.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,9 балів з 10.

Довбуш

Dovbush (Україна, 2023, пригоди/історичний/екшн)

Події фільму розгортаються в Карпатах на початку 18 століття, коли жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий – справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша, але йому вдається їх перехитрити. З тих пір легенда про карпатського лицаря шириться та надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі.

Режисером фільму виступив Олесь Санін ("Мамай", "Поводир"), а роль Олекси Довбуша виконав Сергій Стрельников ("Безславні кріпаки", "Невірна"). Також у фільмі зіграли Олексій Гнатковський (Іван Довбуш), Дар’я Плахтій (Марічка), Матеуш Косьцюкевіч (Пшелуський), Агата Бузек (Княгиня Яблуновська) та інші.

"Довбуш" став однією з найгучніших українських кіноновинок 2023 року. Він став фільмом-відкриття Одеського міжнародного кінофестивалю в серпні 2023 року, а 24 серпня – вийшов в широкий український прокат.

Нині оцінка фільму на IMDb становить аж 8 балів з 10.

Фільм стане доступний для українського сегменту Netflix 29 грудня 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали грудня 2023 року – цього тижня на Netflix вийде перший сезон кримінального серіалу "Берлін", що є приквелом хітового шоу "Паперовий будинок".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся