Кадр з фільму "Феррарі" / фото STX Entertainment

Не про машини та перегони: огляд байопіку "Феррарі" з Адамом Драйвером та Пенелопою Крус

17:51, 29.12.2023
8 хв.

28 грудня 2023 року в український прокат вийшов байопік "Феррарі", що розповідає про найскладніший період з життя засновника легендарної автомобільної компанії – Енцо Феррарі. Яким вийшов новий фільм голлівудського екшн-ветерана Майкла Манна, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Феррарі" (Ferrari).

Про що новий фільм

Фільм "Феррарі" заснований на реальних подіях, які відбувалися у 1957 році. 59-річний колишній автогонщик Енцо Феррарі, а нині засновник/власник автомобілебудівної компанії "Феррарі" та однойменної автоперегонової команди переживає суцільну кризу як в професійному, так і в особистому житті.

Компанію, яку він започаткував десять років тому разом з дружиною Лаурою, опиняється на межі банкрутства. Феррарі має зовсім небагато часу, щоб придумати, як врятувати свій бізнес. І тут в нього виникає хитрий план – потрібно зробити так, щоб його компанію придбав великий гравець, як, наприклад, "Форд" чи "Фіат". А для цього потрібно представити "Феррарі" більш привабливою, з одного боку, вдавшись до маніпуляцій в пресі, з іншого – вигравши Мілле Мілья, небезпечну гонку Італією довжиною 1000 миль. А зробити це дуже нелегко, адже в ті часи гонки були вкрай небезпечними – гонщики гинули один за одним, сідаючи в своєму повсякденному одязі за кермо не надто надійних авто з сумнівними засобами захисту (або й взагалі без них).

Однак машинно-гоночну складову не можна назвати головною у фільмі "Феррарі". Набагато більше уваги приділено особистому життю героїв. За рік до основних подій єдиний син Енцо та Лаури помер у віці 24 років після тяжкої хвороби. Це додає ще більше напруженості у стосунки між подружжям, які й до цього вже давно були неідеальними – Енцо все більше часу проводить зі своєю давньою коханкою Ліною Ларді, з якою він виховує 12-річного позашлюбного сина П'єро. Власне, "Феррарі" – це в першу чергу фільм про визнання та прийняття другого сина Енцо, якому він в майбутньому хоче передати свій бізнес.

І тут виникає ще одна проблема – щоб врятувати свій бізнес, Енцо має переконати свою законну дружину передати під його контроль її частину акцій компанії. Спочатку, хоч і за певних умов, вона погоджується. Однак саме на стадії оформлення документів вона випадково дізнається про існування П'єро – і це неабияк розлючує жінку. Адже поки вона досі оплакує свого сина та живе в нещасливому в шлюбі, для її чоловіка триває життя, в якому в нього є дитина та кохана жінка. Тут важливо відзначити, що розлучення в Італії дозволили лише в 1970 році, проте цей факт, як і ще кілька важливих для сюжуте нюансів, у фільмі глядачам не уточнили, а тому дещо їм було не зовсім зрозуміло.

Попри ось такий драматичний сюжет, насправді більша частина фільму побудована легко, красиво та навіть з гумором, в дусі класичної спортивної історії успіхи. Ось тільки гірка кінцівка перекреслює увесь позитив і нагадує, наскільки егоцентричним був Енцо Феррарі та наскільки небезпечними та безвідповідальними були автомобільні перегони в Італії тих часів (власне, саме після 1957 року Мілле Мілья офіційно заборонили).

Про режисера

Режисером фільму виступив голлівудський екшн-ветеран Майкл Манн, який запам'ятався суворим чоловічим кіно.

Манн заявив про себе у 1981 році своїм повнометражним дебютом – кримінальною драмою "Злодій" з Джейсом Канном в головній ролі. Прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі, де він боровся за "Золоту пальмову гілку".

Далі були історична пригодницька драма "Останній з могікан" (1992), що отримала "Оскар" за найкращій звук, та кримінальний бойовик "Сутичка" (1995) з Робертом Де Ніро та Аль Пачіно в головних ролях. Останній був успішним в прокаті та отримав схвальні відгуки критиків, які особливо відзначали режисуру, сценарій, екшн, звук та акторську гру. І хоча фільм не отримав великої кількості нагород та номінацій, він вважається одним з найкращих взірців жанру бойовиків в історії.

Кадр з фільму "Феррарі" / фото STX Entertainment

Натомість наступний фільм Манна – знятий на реальних подіях драматичний трилер "Своя людина" (1999) з Аль Пачіно та Расселом Кроу в головних ролях – був відзначений цілим оберемком номінацій. Стрічка отримала аж сім номінацій на "Оскар" та п'ять на "Золотий глобус", однак все одно залишилася без нагород.

Далі Манн зняв кримінальний трилер "Співучасник" (2004) з Томом Крузом, кримінальну драму "Поліція Маямі: Відділ моралі" (2006) з Коліном Фарреллом та Джеймі Фоксом, а ще гангстерський бойовик "Джонні Д." з Джонні Деппом та Крістіаном Бейлом.

Водночас Манн знімає візуально красиве кіно, і "Феррарі" аж ніяк не є виключенням. Заміські траси, архітектура півночі Італії, інтер'єри, костюми та, безперечно, самі авто – все це не може не радувати око.

Актори та персонажі

Головну роль у фільмі виконав дворазовий номінант на премію "Оскар" ("Чорний куклукскланівець", "Шлюбна історія"), американський актор Адам Драйвер. Він на 20 років молодший за свого екранного персонажа, тож вік "підтягнули" за допомогою гриму.

Кадр з фільму "Феррарі" / фото STX Entertainment

Цікаво, що це вже другий "італійський" байопік в кар'єрі Драйвера за останні пару років – буквально у 2021 році вийшла біографічна драма "Дім Гуччі" Рідлі Скотта з актором у ролі Мауріціо Гуччі. Сам Манн каже, щоб вибрав Драйвера на роль Енцо Феррарі саме після перегляду цього фільму. Чи було це рішення вдалим? Думки суперечливі.

Без сумніву, Драйвер прекрасний актор, який попри доволі нестандартну зовнішність прекрасно вписується у будь-яку роль. Втім, переглядаючи "Феррарі" глядач не міг позбутися порівнянь з "Домом Гуччі" – тут навіть була така ж недолуга сцена сексу на столі.

А ось хто був головною зіркою "Феррарі" – так це лауреатка "Оскара" Пенелопа Крус, яка зіграла дружину Енцо Феррарі Лауру. Її героїня – сильна та розумна жінка, яка до останніх днів свого життя мала колосальний вплив на життя та кар'єру Енцо Феррарі, та й взагалі була головною рушійною силою та голосом розуму в усьому. Дуже потужний перформенс.

Кадр з фільму "Феррарі" / фото STX Entertainment

Водночас, в Італії частина критиків мала претензії до кастингу у "Феррарі" – мовляв, у фільмі італійців грали усі крім італійців: американці, британці, іспанці…

Зокрема, окрім Драйвера та Крус у фільмі задіяні Шейлін Вудлі ("Винні зірки", "Мавританець", франшиза "Дивергент"), яка зіграла роль коханки Феррарі Ліни Ларді, та Патрік Демпсі (серіал "Анатомія Грей"), якому дісталася роль знаменитого італійського гонщика П'єро Таруффі.

Джек ОʼКоннел ("Юнайтед", "Нескорений", серіал "Північні води") втілив образ британського гонщика Пітера Коллінза, а зірка бразильського кіно Габріель Леоне зіграв іспанського гонщика-аристократа Альфонсо де Портаго.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у серпні 2023 року, де він отримав в цілому позитивні відгуки.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,8 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 75% схвалення від критиків та 72% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 73 бали зі 100, а широка аудиторія – в 6,1 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Варто зазначити, що фільм "Феррарі", який був знятий з претензією на нагороди, повністю обійшла стороною премія "Золотий глобус". З огляду на це, цілком можливо, що фільм проігнорує і оргкомітет "Оскара", адже зазвичай ці дві кінопремії багато в чому співпадають.

Наш вердикт

"Феррарі" – це біографічний фільм, а тому для знавців гоночного світу тут не буде якихось сюрпризів. Але навіть попри це, фільм буде цікаво дивитися за рахунок того, як він знятий – це дуже красивий фільм з гідною акторською грою.

Натомість тим, хто далекий від спортивної теми, буде цікаво дивитися стрічку, адже це скоріше драматичний фільм про життя та бізнес, ніж про спортивні досягнення та гонщиків, як, наприклад, "Аутсайдери" Джеймса Менголда (2019) чи "Гонка" Рона Говарда (2013).

Кадр з фільму "Феррарі" / фото STX Entertainment

Водночас, фільм упускає кілька цікавих моментів, які можна було б розкрити наприкінці для логічного завершення – навіть у фінальних титрах була перерахована лише частина наслідків основних подій, про які глядачам було б цікаво дізнатися з екрану, а не потім з "Вікіпедії".

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів грудня 2023 року та січня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся