Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

Напередодні Нового року, 28 грудня 2023 року, в український прокат виходить останній фільм контраверсійного режисера зі статусом живого класика – Вуді Аллена.

УНІАН разом з кінокомпанією Adastra Cinema розповість, що варто знати про п'ятдесяту стрічку автора під назвою "Щасливий випадок" (Coup de chance), яка, за думкою європейської преси та відданих фанатів режисера, поєднує все найкраще з каталогу автора та постановника. Сам 88-річний Вуді Аллен обіцяв, що це його останній фільм, але чи справді це так – побачимо з часом. 

Про що остання стрічка Вуді Аллена

В центрі сюжету фільму – красива молода парижанка Фанні, у якої, здавалося б, є все: прекрасна робота в престижному аукціонному будинку, багатий чоловік Жан та турботлива мама Камі. Але пересичений буржуазний світ аж надто контрастує з бунтівною юністю Фанні.

Одного ранку дорогою на роботу вона зустрічає свого однокласника Алана, який одразу ж зізнається їй, що він "божеволів від неї". Їх нова дружба швидко переростає в роман, а чоловік Фанні поступово починає щось підозрювати – і у нього безліч секретів у шафі, які допоможуть йому розібратися з коханцями. Втрутитися в його зловісний план може тільки любляча теща, ну і, звісно ж, удача.

Новий фільм Аллена відзнятий у Парижі та його передмістях, в яких розвивається детективно-іронічна драма, розфарбована у фірмові авторські відтінки сатири та чорного гумору, чим так славиться багаторазовий лауреат премії "Оскар". 

Офіційна прем'єра стрічки відбулася у вересні у рамках Венеційського кінофестивалю та зібрала позитивні відгуки від критиків та преси. Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 83% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 61 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Що Вуді Аллен сам думає про свою останню роботу 

"Оскароносний" сценарист, актор та режисер є вкрай закритим та дуже рідко дає інтерв'ю чи робить промо для своїх стрічок. Але для своєї останньої роботи Аллен зробив виняток, промотуючи фільм у Венеції. 

Сам режисер так описує картину: "Coup de Chance – це історія романтики, пристрасті та насильства, дія якої відбувається в сучасному Парижі. Знята у місті та трохи у сільській місцевості, вона розвивається навколо роману двох молодих людей, які є старими друзями. У ній знімаються дуже обдаровані французькі актори та актриси, все знято французькою мовою і виглядає дуже красиво в об'єктиві великого кінематографіста Вітторіо Стораро. Решту залишу, щоб здивувати".

Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

За свою багаторічну кар'єру Аллен встиг зняли 50 повнометражних стрічок, які зібрали майже 600 мільйонів доларів у світовому прокаті. За довгу та насичену кар'єру Вуді отримав, окрім скандалів, декілька "Оскарів", "Золотих Глобусів" та почесні відзнаки від Канського та Венеційського кінофестивалів. Його актори також систематично отримували номінації на престижні премії та перемагали в них. 

В чому особливість "останнього твору" Аллена

"Щасливий випадок" – це, безумовно, любовна листівка Парижу, як це було в "Опівночі у Парижі". Режисер та команда знімали в найкрасивіших локаціях столиці Франції та передмість. Справжня вітрина найромантичнішого міста у світі, яке, звісно, не таке бездоганне, як у кіно, стала ідеальним контрастом для сатиричного, непередбачуваного світу Аллена, здобреного чорним гумором.

Допомагали створювати візуальний шедевр Аллена його сестра та постійний продюсер Летті Аронсторн з Gravier Productions та видатний оператор-постановник Вітторіо Стораро, який має три премії "Оскар". Серед його робіт такі шедеври, як: "Останнє танго в Парижі" та "Останній імператор" Бернардо Бертолуччі, "Апокаліпсис сьогодні" Френсіса Форда Копполи та "Червоні" від Уоррена Бітті. Також Стораро був оператором чотирьох фільмів Вуді Аллена – "Світське життя", "Колесо чудес", "Дощовий день у Нью-Йорку" та "Фестиваль Ріфкіна".

Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

Для продакшену "Щасливого випадку" Аллен також залучив свою постійну монтажерку Алісу Лепселтер та художницю по костюмах Соню Гранде, яка отримала похвалу критиків за свої роботи у хітах "Вікі Кристина Барселона" та "Опівночі у Парижі".

Каст "Щасливого випадку": Аллен зібрав найкращих зірок французького кіно

Це повністю французький проект американського класика, який зібрав на одному майданчику найпопулярніших виконавців європейського кіно. Молоді зірки зуміли надати нових відтінків сценарним ходам режисера та освіжити вже звичну атмосферу його стрічок. 

Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

Так, виконавиця головної ролі Фанні – білокура красуня Лу де Лааж раніше сяяла в "Паралельних світах Джулії" та "Чорному ящику". Театральна зірка Мельвиль Пупо досяг у пізніх 2010-2020-х особливого успіху з критично успішними фільмами "Офіцер та шпигун",  "Одного чудового ранку" та "Літо ’85".

Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

Валері Лемерсьє, відома за фільмами "Голос кохання" і "Астерікс та Обелікс у Британії", виконує у стрічці ключову роль Каміль Моро – матері Фанні, яка обожнює свого зята Жана.Також прикрашає стрічку Нільс Шнайдер, якого ви могли бачити у стрічках "Банди Парижу", "Сібілл" та "Полуничка". 

Які ще фільми Вуді Аллена варто подивитися

Для того, щоб ознайомитися хоча б з ключовими стрічками за більш ніж піввікову кар'єру Аллена, вам знадобиться не один та навіть не 10 вечорів. В його фільмах грали найкращі актори свого часу – від Даян Кітон до Скарлетт Йоханссон та Хоакіна Фенікса. І на відміну від більшості інших класиків Аллен досяг як і комерційного, так і критичного успіху майже в усіх мейнстримових жанрах, окрім екшену. 

Шанувальникам любовних історій слід подивитись "Енні Голл", комедій – "Банани" та "Пурпурну троянду Каїру". Оцінити виключні драматичні роботи Кейт Бланшетт у "Блакитному Жасмині" та Кейт Вінслет у "Колесі чудес" повинен кожен кіноман. Та, звісно, найкращим способом покращити настрій після важкого дня є фентезійно-історична комедія "Опівночі в Парижі", за яку Аллен отримав ще одного "Оскара". 

Кадр з фільму "Щасливий випадок" / фото Adastra Cinema

Для кращого розуміння "Щасливого випадку" саме час ознайомитися з пізнішими хітами Вуді Аллена в дусі чорного гумору, які часто стосуються темних сторін нашого життя, зокрема "Матч Пойнт" зі Скарлетт Йоханссон та Джонатаном Різ-Майєрсом – нетиповий психологічний трилер 2005 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: