Новий "Флеш" вийшов в український прокат 15 червня / фото Warner Bros. Pictures

"Флеш", "Стихії", "Евакуація 2" та "Люксембург, Люксембург": що подивитися на вихідних

07:47, 15.06.2023
10 хв.

Цього тижня в український прокат виходять одразу дві довгоочікувані кіноновинки – супергеройський фільм "Флеш" за коміксами DC та анімаційний фільм "Стихії" від Pixar. Також в кінотеатрах можна буде подивитися британську біографічну комедію "У пошуках короля" з Саллі Гокінз. Тим часом, онлайн на Netflix стануть доступні бойовик "Евакуація 2" з Крісом Хемсвортом та український кінохіт "Люксембург, Люксембург" від Антоніо Лукіча. Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Флеш

The Flash (США, 2023, супергеройське/пригоди/драма/екшн)

За сюжетом цього нового фільму з розширеного кіновсесвіту DC, коли надшвидкий хлопець Баррі Аллен застосував свої здібності для подорожі в минуле, щоб врятувати свою сім'ю, він ненароком змінив майбутнє та опинився у пастці інакшої реальності. Дійсність цього світу виявляється не надто приємною: повертається генерал Зод, який погрожує усе знищити, а супергероїв, до яких можна було б звернутися по допомогу, не існує. Баррі має єдиний шанс – об'єднатися з іншим Баррі та вмовити зовсім іншого Бетмена повернутися з відставки і визволити одного ув'язненого криптоніанця, точніше, криптоніанку.

До ролі Баррі Аллена (точніше, двох його версій) у новому фільмі повернувся скандальний Езра Міллер, який вже грав цього персонажа у "Лізі справедливості". Через постійні скандали за участю актора в якийсь момент навіть були побоювання, що фільм так і не вийде. Втім, фільм таки випустили, хоча Міллера все ж вирішили не залучати до промокампанії (втім, прем'єру в Лос-Анджелесі 12 червня він все ж відвідав).

Крім того, у фільмі з'являться два Бетмени – у виконанні Бена Аффлека (2016, 2017) та Майкла Кітона (1989, 1992), а також нова Супергерл у виконанні Саші Кейл ("Молоді та зухвалі"), яка вперше буде представлена у кіновсесвіті DC. Майкл Шеннон повернеться до ролі генерала Зода, а ще у фільмі очікується кілька гучних камео.

Зняв фільм аргентинський режисер Андрес Мускетті, який до цього поставив фільми жахів "Мама", "Воно" та "Воно 2".

Зазначимо, що за підсумками тестових переглядів новий "Флеш" отримав здебільшого позитивні відгуки від критиків, хоча знаходились і ті, хто гірше оцінював фільм саме через негативне ставлення до Езри Міллера. Більш незаангажовані критики хвалили фільм за акторську гру Міллера та Кітона, а також за екшн-сцени, але мали питання до якості спецефектів та третього акту. Наразі на Rotten Tomatoes фільм має 73% схвалення від критиків проти 95% від глядачів, тоді як на Metacritic перші кінооглядачі дали йому 61 бал зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Також варто зазначити, що фільм має сцену після титрів. Детальніше про неї читайте за посиланням (обережно, спойлери!).

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Стихії

Elemental (США, 2023, анімація/комедія/пригоди/сімейний)

Події цього мультфільму від знаменитої анімаційної студії Pixar розгортаються у місті Стихій, у якому разом проживають вогняні, водяні, земляні та повітряні мешканці. Теплинка – рішуча, кмітлива і запальна дівчина – дружить з веселим хлопцем на ім'я Плин, який звик пливти за течією у житті. Їхня дружба кидає виклик переконанням Теплинки про світ, у якому вони живуть.

Режисером "Стихій" виступив Пітер Сон, який до цього поставив 3D-анімацію "Добрий динозавр". Також він працював як автор історій та аніматор у командах, які створили такі відомі анімаційні фільми, як "У пошуках Немо", "Суперсімейка", "Рататуй", "ВОЛЛ·І" та "Вперед і вгору".

Прем'єра анімаційного фільму відбулася на Каннському кінофестивалі 2023 року, де він став фільмом закриття. Перші відгуки критиків на фільм виявилися змішаними, а дехто взагалі назвав його найгіршим релізом Pixar за останні роки. Так, на IMDb наразі "Стихії" мають оцінку 6,5 балів з 10, на Rotten Tomatoes фільм отримав 78% схвалення від критиків, тоді як на Metacritic кінооглядачі дали йому лише 56 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

У пошуках короля

The Lost King (Велика Британія, 2022, комедія/драма/біографія)

В центрі сюжету фільму – постійно стомлена через фінансові труднощі та нудну роботу жінка на ім'я Філіппа Ленглі. Намагаючись протистояти рутині, вона віднаходить себе у вивченні історії. Її нове зацікавлення – Річард ІІІ, останній з британських королів, загиблих у бою. Одержима ідеєю знайти останки монарха, новоспечена спеціалістка з історії розпочинає власне дослідження, яке обернеться великим випробуванням.

Фільм заснований на біографічній книзі реальної Філіппи Ленглі, яка свого часу зіграла важливу роль у пошуку останків короля Річард ІІІ. Режисером фільму виступив Стівен Фрірз ("Брудні принади", "Королева", "Філомена")

Головні ролі к фільмі виконали Саллі Гокінз ("Форма води", "Пригоди Паддінгтона", "Ґодзілла") та Стів Куґан ("Філомена", "Ніч у музеї", "Грім у тропіках"), він же виступив співсценаристом.

Прем'єра фільму відбулася на міжнародному кінофестивалі в Торонто восени 2022 року, він отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes критики дали йому 78% схвалення проти 92% від глядачів. Тим часом, на Metacritic фільм отримав 64 бали зі 100 від кінооглядачів ("в цілому позитивні відгуки") проти 5,6 балів з 10 від широкої аудиторії ("змішані чи середні відгуки").

Персональний водій

Une belle course (Франція, Бельгія, 2022, драма)

Фільм розповідає про таксиста, який одного разу приїжджає на дивний виклик до вередливої бабці. Літня жінка пояснює, що замовила цю поїздку через пів Парижа, аби востаннє побачити місця своєї молодості. Вона відверто розповідає новому знайомому про свої молоді роки, перший поцілунок і почуття, хоча в нього вдосталь власних проблем і він зовсім не налаштований це слухати. Втім, поступово під час поїздки між ними виникає почуття справжньої дружби.

Головні ролі у фільмі виконали Лін Рено ("Відчиніть, поліція! 2") та Дені Бун ("Дублер", "Від сім'ї не втечеш"). Режисером виступив Крістіан Каріон ("Щасливого Різдва", "Мій син").

Прем'єра фільму відбулася влітку 2022 року у Франції. Нині він має оцінку 6,9 балів з 10 на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 100% схвалення від глядачів.

Люксембург, Люксембург

Luxembourg, Luxembourg (Україна, 2022, трагікомедія)

14 червня на Netflix стала доступна українська трагікомедія "Люксембург, Люксембург", яка під час кінотеатрального прокату в квітні цього року стала справжнім хітом.

Стрічка, частково натхнена власним життям режисера Антоніо Лукіча (його перший фільм "Мої думки тихі" теж є на Netflix), розповідає про двох братів-близнюків з провінційного містечка Лубни в Полтавській області, які раптово дізнаються, що їх давно зниклий батько югославського походження, за сумісництвом кримінальний авторитет локального масштабу, нині перебуває при смерті в далекому Люксембурзі. Абсолютно різні брати – хамовитий водій маршрутки Коля, який попутно приторговує наркотиками, та патрульний поліцейський-сім'янин Василь, який через брата не може отримати підвищення – по-різному реагують на звістку. Втім, після довгих вагань та сперечань хлопці все ж вирушають у подорож, аби побачити батька востаннє.

Головні ролі у фільмі зіграли учасники реп-гурту "Курган і Agregat" – брати Раміл та Аміл Насірови. Для обох це дебютна робота в кіно.

Прем'єра "Люксембург, Люксембург" відбулася в програмі "Горизонти" на Венеціанському кінофестивалі у вересні 2022 року. Після цього фільм показали на багатьох інших міжнародних фестивалях, де він здобув цілу низку номінацій. Нині на IMDb у нього оцінка 8,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 83% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Евакуація 2

Extraction 2 (США, 2023, бойовик/трилер)

16 червня на Netflix вийде продовження жорсткого бойовика "Евакуція" 2020 року з Крісом Хемсвортом в ролі найманця Тайлера Рейка, який береться за найризикованіші місії з порятунку. Судячи з трейлера, події фільму розгортатимуться трохи менше ніж за рік після фіналу першої частини, де Рейк отримав майже несумісні з життям поранення. Втім, переживши клінічну смерть, герой не лише зумів стати на ноги, а ще й повернувся до роботи. Деталі про сюжет фільму поки не розкриваються, але, судячи з великої кількості грузинських акторів у касті, частина подій фільму відбуватиметься саме у Грузії.

Окрім Кріса Хемсворта ("Тор", "Месники", "Нічого хорошого в готелі "Ель Рояль") у фільмі зіграли Гольшіфте Фарахані та Адам Бесса, які повернулися до ролей напарників Рейка. Серед нових імен у списку акторів – Ольга Куриленко ("Квант милосердя", "Чорна вдова") та Даніель Бернгардт ("Джон Вік", "Атомна блондинка").

Режисером виступив колишній каскадер Сем Харгрейв, який також зняв перший фільм. Сценарій до фільму, як і до першої частини, написав Джо Руссо, який разом зі своїм братом Ентоні зняв фільми "Перший месник: Зимовий солдат", "Месники: Завершення" та "Сіра людина". Вони ж є продюсерами фільму.

Зазначимо, що фільм "Евакуція 2" отримав рейтинг R (18+) "через жорстке та криваве насильство протягом усього фільму та ненормативну лексику".

За підсумками перших переглядів фільм отримав на Rotten Tomatoes 75% схвалення від глядачів.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали червня 2023 року – цього тижня на Netflix вийде 6 сезон науково-фантастичного хорору "Чорне дзеркало", а на AMC стартує 1 сезон спінофу "Ходячих мерців" про пригоди Меггі Грін та Нігана під назвою "Мертве місто".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся