Кадр з фільму "Аватар: Шлях води" / фото 20th Century Studios

"Аватар: Шлях води", "Кіт у чоботях 2" та "Банши Інішерина": що подивитися на вихідних

09:09, 15.12.2022
10 хв.

Цього тижня на українців у кінотеатрах чекають одразу дві гучні прем'єри – довгоочікуваний сиквел "Аватара" Джеймса Кемерона та друга частина анімаційного фільму "Кіт у чоботях". Також кіноманів порадує фестиваль французького кіно "Вікенд у Парижі". Онлайн, тим часом, вийдуть один з найкращих фільмів 2022 року "Банши Інішерина" та спеціальній різдвяний випуск серіалу "Мердервіль". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Аватар: Шлях води

Avatar: The Way of Water (США, 2022)

Через 13 років після виходу науково-фантастичного фільму "Аватар", який з касовими зборами майже в 3 мільярди доларів вважається одним з найуспішніших фільмів за всю історію кінематографа, вже з 15 грудня українські глядачі разом з усім світом зможуть нарешті побачити продовження історії. Це, безперечно, один з найочікуваніших фільмів року.

Сага "Аватар" – фактично проект всього життя для режисера Джеймса Кемерона ("Термінатор", "Чужі", "Титанік"). Він почав працювати над концепцією першого фільму ще у середині 90-х, але, за його словами, на той момент ще не існувало технологій, здатних втілити його бачення картини. Врешті-решт, він випустив перший "Аватар" тільки у 2009 році. Після успіху фільму Кемерон підписав контракт з 20th Century Fox на створення аж чотирьох сиквелів. Втім, друга частина, на виготовлення якої пішло близько 250 мільйонів доларів, потрапила на екрани лише у 2022 році. Очікується, що ще три фільми вийдуть у 2024, 2026 та 2028 роках.

В центрі сюжету фільму – вигадана планета Пандора, яку населяють триметрові людиноподібні блакитні гуманоїди на'ві. Через те, що планета має цінні для землян ресурси, військові намагаються її колонізувати. У першій частині у складі місії на Пандору вирушив колишній військовий Джейк Саллі, прикутий до інвалідного візка. Він погодився перенести свою свідомість у штучно створену копію на'ві, так званий "аватар", щоб знайти спільну мову з місцевими. Однак в підсумку він перейшов на бік жителів Пандори та знайшов там своє кохання в особі доньки місцевого вождя Нейтірі. Разом вони змогли відвадити загарбників.

Події другої частини відбуваються більш ніж через 10 років після першої. Тепер Джейк Саллі, який вирішив назавжди переміститися у тіло "аватара", став новим вождем клану. Разом з Нейтірі вони щасливо живуть на Пандорі, виховуючи двох дітей. Аж поки земляни не вирушають на планету з новою загарбницькою військовою місією. Тепер племені на'ві доведеться об'єднатися з іншими народами Пандори, щоб дати бій окупантам. Більшість подій нової частини відбуваються в океані Пандори.

У продовженні "Аватару" до своїх ролей повернулися Сем Вортінгтон ("Термінатор: Спасіння прийде", "Битва Титанів", "Еверест"), Зої Салдана ("Зоряний шлях", "Вартові Галактики", "Проект Адам") та Сігурні Вівер ("Чужий", "Мисливці на привидів", "Серцеїдки"), які зіграли головні ролі й у першій частині. При цьому Вівер зіграла абсолютно нового персонажа – дочку Джейка та Нейтірі Кірі.

Також у фільмі задіяні Кейт Вінслет ("Титанік", "Вічне сяйво чистого розуму", "Стів Джобс"), Джемейн Клемент ("Чим ми займаємося в тінях", "Ріо"), Мішель Єо ("Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся", "Шанґ-Чі та Легенда Десяти Кілець", "Все скрізь і одразу"), Джованні Рібізі ("Ромовий щоденник", "Мисливці на гангстерів"), Кліфф Кертіс ("Пекло", "Доктор Сон", "Мег: Монстр глибини") та інші.

За підсумками допрем'єрних показів "Аватар 2" має на Rotten Tomatoes 83% схвалення від критиків на основі перших 139 рев'ю, а на Metacritic – 69 бали від перших 47 кінооглядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Кіт у чоботях 2: Останнє бажання

Puss in Boots: The Last Wish (США, 2022)

Ще одне гучне повернення цього тижня – анімаційна пригодницька комедія "Кіт у чоботях 2: Останнє бажання" від DreamWorks Animation, що є продовженням фільму 2011 року та спін-оффом популярної в "нульових" франшизи "Шрек".

Після того, як вже легендарний харизматичний пухнастик помирає в результаті безглуздого нещасного випадку, він раптово дізнається, що вже використав свої вісім котячих життів і в нього залишилося лише одне. Тож він вирішує зав'язати з геройством та стати домашнім котиком. Однак, звісно, спокійна пенсія йому не судилася. Якось він дізнається, що існує шанс повернути його розтрачені життя, тож котик вирушає у грандіозну подорож, сповнену викликів та пригод.

В оригіналі головних героїв мультфільму озвучили Антоніо Бандерас ("Маска Зорро", "Відчайдушний", "Шрек 2"), Сальма Хаєк ("Фріда", "Відчайдушний", "Вічні"), Флоренс П'ю ("Чорна вдова", "Сонцестояння", "Диво"), Олівія Колман ("Лобстер", "Фаворитка", "Батько") та інші.

Режисером мультфільму виступив Джоел Кроуфорд ("Сімейка Крудсів: Нова ера", а також сценарії до "Панда Кунг-Фу", "Тролі" та "Вартові легенд").

Мультфільм вийшов в обмежений прокат ще наприкінці листопада 2022 року і вже отримав схвальні відгуки як від критиків, так і від глядачів. Так, на IMDb у нього оцінка 7,6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 95% схвалення від кінооглядачів та 98% від широкої аудиторії.

Банши Інішерина

The Banshees of Inisherin (Ірландія, Великобританія, США, 2022)

З 13 грудня в онлайн-просторі поступово почне з'являтися комедійна драма "Банши Інішерина", яку вже неодноразово визнавали одним з найкращих фільмів року. Стрічка від режисера Мартіна Макдони ("Залягти на дно в Брюгге", "Сім психопатів", "Три білборди на кордоні Еббінга, Міссурі") з Коліном Фарреллом ("Лобстер", "Вбивство священного оленя", "Після Янга", "Бетмен", "Справжній детектив", "Північні води") і Бренданом Глісоном ("Ірландець", "Голгофа", фрашиза "Гаррі Поттер") в головних ролях вже отримала чимало престижних нагород та номінацій, а також стала лідером за кількістю номінації на премію "Золотий глобус" 2023 року. Це друга спільна робота "ірландської трійці" після культового фільму "Залягти на дно в Брюгге" (2008).

Наразі картина має оцінку на IMDb 8,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків та 76% від широкої аудиторії. На Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 87 балів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання" з поміткою must see, а глядачі дали йому оцінку 7,2 бали, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Події фільму розгортаються на віддаленому острові в Ірландії на початку 20 століття, а сюжет обертається навколо конфлікту між двома давніми друзями. Коли один з них раптово припиняє спілкуватися з іншим, останній вирішує з'ясувати причину такого вчинку друга, проте це призводить до неприємних наслідків для обох. 

Також у фільмі "Банши Інішерина" зіграли Баррі Кеоган ("Вічні", "Вбивство священного оленя", "Дюнкерк"), Керрі Кондон ("Краще подзвоніть Солу", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі") та інші.

Хто вбив Санту? Таємниця вбивства в Мердервілі

Who Killed Santa? A Murderville Murder Mystery (США, 2022)

15 грудня Netflix випустить спеціальний різдвяний випуск комедійного детективного серіалу "Місто вбивств", також відомого під назвою "Мердервіль". Фішка серіалу полягає в тому, що у кожному його епізоді запрошена зірка грає роль детектива-новачка. Однак гостю не дають заздалегідь сценарій, і він повинен імпровізувати свій шлях крізь епізод, намагаючись розгадати, хто справжній вбивця.

У святковому епізодів до своїх ролей повернуться постійні персонажі з серіалу – Вілл Арнетт у ролі незграбного старшого детектива Террі Сіетла, Ханіфа Вуд у ролі начальника поліції Ронди Дженкінс-Сіетл, яка перебуває у шлюборозлучному процесі з Террі, та Лілан Боуден в ролі коронера Ембер Кан. Серед запрошених гостей випуску – Джейсон Бейтман ("Нестерпні боси", "Уповільнений розвиток", "Озарк") та Мая Рудольф ("Подружки нареченої", "Душа компанії", "Зачарована 2").

Фестиваль французького кіно "Вікенд у Парижі"

З 15 по 18 грудня у столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться традиційний фестиваль французького кіно, в рамках якого українським кіноманам покажуть чотири легкі фільми виробництва Франції на різний смак.

Зокрема, відкриє фестиваль комедійний хорор "Кінцевий монтаж" / Coupez! (Франція, США, Велика Британія, Японія, 2022) від режисера Мішеля Азанавічуса ("Артист", "Молодий Ґодар") з Роменом Дюрісом ("Ейфель", "Нова подружка") та Береніс Бежо ("Артист", "Молодий Ґодар"). В центрі сюжету – режисер-початківець, що вирішує зняти малобюджетний хорор про зомбі з групою непрофесійних кінематографістів. Зйомки з самого початку йдуть шкереберть, а згодом команда взагалі опиняється в епіцентрі справжнього зомбі-апокаліпсису.

Мелодрама "Щоденник швидкоплинного роману" / Chronique d'une liaison passagère (Франція, 2022) від Еммануеля Муре розповість про мати-одиначку та одруженого чоловіка, які усвідомлюють, що їхній роман зав’язаний суто на сексі. Хоча вони погоджуються, що у цих стосунків немає майбутнього, вони стають усе ближчими.

Сюжет комедійної драми "Загін кулінарів" / La brigade (Франція, 2022) від Луї-Жульєна Петі розгортається навколо су-шефа Кеті, яка мріє відкрити власний ресторан. Через фінансові труднощі вона погоджується працювати в притулку для молодих мігрантів. Спочатку жінка ненавидить цю роботу, але згодом її захоплення кулінарією починає змінювати життя дітей.

Також на глядачів фестивалю чекає ретроспективний показ комедії з легендарним Жаном-Полем Бельмондо "Неперевершений" / Le magnifique (Франція, Італія, Мексика, 1973). Головний герой фільму Франсуа – автор понад 40 романів про секретного агента. Герой його книг – непереможний боєць та ідеальний коханець. А от будні письменника значно сіріші. Тож він вирішує перестати плисти за течією і робить спробу змінити своє життя.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найцікавіші серіали грудня 2022 року – цього тижня стартує науково-фантастичний драматичний серіал "Рідня", анімаційний серіал "Сонік Прайм", пригодницький шпигунський серіал "Рекрут" та приквел серіалу "Єллоустоун" під назвою "1923".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся