Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

"Трикутник смутку", "Обмін", "Атака на Париж" та "Піноккіо": що подивитися на вихідних

09:11, 08.12.2022
11 хв.

З 8 грудня в українських кінотеатрах показуватимуть фільм-переможець Каннського кінофестивалю 2022 року "Трикутник смутку", українську воєнну драму "Обмін", трилер "Атака на Париж" та ще кілька фільмів, в тому числі анімаційних для сімейного перегляду. Онлайн, тим часом, вийде "Піноккіо" від  Гільєрмо Дель Торо та драма "Звільнення" Віллом Смітом. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Трикутник смутку

Triangle of Sadness (Великобританія, Франція, Німеччина, Швеція, Греція, 2022)

Фільм-переможець Каннського кінофестивалю 2022 року, сатирична комедія "Трикутник смутку" від шведського режисера Рубена Естлунда нарешті виходить в широкий прокат в Україні. В центрі сюжету фільму – пара супермоделей Карл та Яя, що вирушають у розкішну подорож на яхті. Пасажири судна – розпещені й надвпливові багатії, капітан – неврівноважений і завжди п’яний цинік. Втім, ця розкішна й "інстаграмна" подорож зрештою обертається справжньою катастрофою. Коли судно тоне, хлопець та дівчина опиняються на безлюдному острові в оточенні мільярдерів та прибиральниці. З усіх пасажирів лише прибиральниця знає, як ловити рибу, а значить – як вижити за таких обставин.

Це вже друга поспіль робота шведського режисера Рубена Естлунда, яка отримала головну нагороду Канн – його попередній фільм "Квадрат" 2017 року також був удостоєний "Золотої пальмової гілки". Так шведський кінематографіст став одним із дев’яти режисерів, які двічі одержали головну нагороду Канн за всю історію фестивалю.

Головні ролі у "Трикутнику смутку" виконали англійський актор Гарріс Дікінсон, якого глядачі протягом останнього року могли бачити у фільмах "King's Man: Початок", "Там, де співають раки" та "Як вони біжать", а також південноафриканська акторка Чарлбі Дін ("Інтерв’ю з богом", серіал "Чорна блискавка"). Також у фільмі задіяний Вуді Гаррельсон ("Природжені вбивці", "Народ проти Ларрі Флінта", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Вітаємо у Зомбіленді", "Справжній детектив").

Відгуки глядачів про переможця Канн, як часто буває, хороші, але не захоплені. Так, рейтинг картини на платформі IMDb становить 7,8 з 10 балів, а на Rotten Tomatoes – 70% схвалення від критиків і 73% від глядачів. Тим не менш, його однозначно варто подивитися.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Обмін

(Україна, 2022)

Ця воєнна драма розповість чоловіка, якому посеред ночі замість сина з його номера зателефонував невідомий. Так стало відомо, що хлопець, який виконував бойове завдання на війні проти Росії, потрапив у полон. Аби визволити його, батько повинен сам поїхати на лінію розмежування та привезти зазначену суму. Однак на обмін замість сина привезли іншого хлопця. У таких самих або подібних обставинах не лише ці син і батько. З кожним днем число родин, чиє життя докорінно змінила війна, щоразу більшає. Тож чи можна домовитися з ворогом, для якого не існує ніяких правил та етичних норм?

Головні ролі у фільмі виконали В'ячеслав Довженко ("Кіборги", "Свінгери", "Інший Франко"), Єгор Козлов ("Снайпер. Білий ворон"), Дмитро Лінартович ("ТойХтоПройшовКрізьВогонь", "Толока"), Анна Адамович ("Сквот32", "Сага") та інші.

Режисером фільму виступив Володимир Харченко-Куліковський, який до цього багато працював над серіалами для телебачення, серед яких "Родинні зв'язки" та "Подорожники".

Атака на Париж

Novembre (Франція, 2022)

Цей драматичний трилер розповість про реальні події 2015 року, коли в ніч з 13 на 14 листопада в різних районах Парижа та Сен-Дені відбулися жахливі теракти. Тоді загинули 129 осіб, більше 350 були поранені. В центрі сюжету фільму опиняться французькі антитерористичні служби, які протягом п’яти днів полювали на підозрюваних в організації цих трагічних подій.

Головні ролі у фільмі виконують Жан Дюжарден ("99 франків", "Артист", "Вовк з Уолл-стріт"), Анаіс Демустьє ("Набережна Орсе", "Вілла"), Сандрін Кіберлен ("9 місяців суворого режиму", "Детектив Полін"), Жеремі Реньє ("Спокута", "Залягти на дно в Брюгге", "Святий Лоран. Страсті великого кутюр'є"), Ліна Кудрі ("Французький вісник", "Особливі") та інші.

Режисером фільму виступив Седрік Хіменес, який до цього зняв фільми "Мозок Гіммлера зветься Гейдріхом" та "Французький транзит".

У світовий прокат фільм вийшов у травні 2022 року та отримав скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes у нього 60% схвалення від критиків.

Чудовисько

Monstrous (США, 2022)

Події цього драматичного фільму жахів відбуваються у 1950-тих роках. Втікши від чоловіка, Лора із семирічним сином переїжджає жити в будинок у сільській місцевості. Вона всіма силами намагається налагодити нове життя, але незабаром стикається з несподіваним – ночами з найближчого водоймища вилазить мерзенне чудовисько з явно недобрими намірами.

Головну роль у фільмі виконала Крістіна Річчі ("Сімейка Адамсів", "Сонна лощина", "Каспер", "Вензді").

Режисером фільму виступив Кріс Сівертсон, який став відомий завдяки фільму "Я знаю хто вбив мене" 2007 року з Ліндсі Лохан в головній ролі.

Світова прем'єра фільму відбулася навесні 2022 року, він отримав посередні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 4,6 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 55% схвалення від критиків та 74% від глядачів.

Темрява в мені

Bed Rest (США, 2022)

Цей фільм жахів розповість історію вагітної жінки на ім'я Джулі, яка переїхала в новий будинок разом зі своїм чоловіком. Коли лікарі прописали їй постільний режим, Джулі щодня надовго залишається один на один зі своїми тривогами про майбутню дитину та привидами нового дому. Або ж, можливо, ці привиди існують лише в її голові.

Головну роль у фільмі виконалп Мелісса Баррера ("Крик", "На висотах Нью‑Йорка"), а режисером фільму виступила Лорі Еванс Тейлор.

Лапи гніву: Легенда про самурая

Paws of Fury: The Legend of Hank (США, Великобританія, Китай, 2022)

В центрі сюжету цього пригодницького мультфільму – симпатичний пес Генк, який мріє стати самураєм. Він вирушає на пошуки своєї долі, потрапляючи в справжнє королівство котів, куди собакам вхід заборонено. Тепер він повинен не просто стати самураєм, а й врятувати чарівних котиків.

В оригіналі персонажу мультфільму говорять голосами таких відомих акторів, як Майкл Сера ("Скотт Пілігрім проти світу", "Джуно"), Семюел Л. Джексон ("Месники", "Кримінальне чтиво", "Тілоохоронець кілера"), Мішель Єо ("Шан-Чі та Легенда десяти кілець", "Шалено багаті азіати", "Тигр, що крадеться, дракон, що причаївся", "Все завжди і водночас") та інші.

Режисерами мультфільму виступили Роб Мінкофф, найбільш відомий як співрежисер мультфільмів "Король Лев" та "Стюарт Літтл", та аніматор-сценарист Марк Котсьєр, для якого це дебютна режисерська робота.

У світовий прокат анімаційний фільм вийшов влітку 2022 року та отримав відгуки трохи вище середніх. Так, на IMDb у нього оцінка 5,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 55% схвалення від критиків та 68% від глядачів.

Ікар

Icare (Франція, Бельгія, Люксенбург, 2022)

Ця сімейна пригодницька анімація розповість свою інтерпретацію відомого грецького міфу про хлопчика Ікара, який занадто близько підлетів до Сонця. Як йдеться в синопсисі до фільму, на острові Крит за правління царя Міноса люди поклоняються богам Олімпу, які вселяють страх і трепет. Юний Ікар поодинці протистоїть цареві та Олімпу заради свого найкращого друга – таємничого хлопчика з головою бика.

Режисером мультфільму виступив художник-мультиплікатор Карло Фогеле, який до цього працював у складі команди Pixar над анімаційними фільмами "Історія іграшок 3", "Відважна" та "Університет монстрів".

На IMDb у нього оцінка 6,8 балів з 10.

Піноккіо

Guillermo del Toro's Pinocchio (США, Мексика, 2022)

9 грудня Netflix випустить довгоочікуваний дарк-фентезі ляльковий  музичний фільм від визнаного майстра жахів та похмурих казок Гільєрмо Дель Торо ("Лабіринт фавна", "Багряний пік", "Форма води", "Алея жахів"), що є черговою адаптацією італійського роману "Пригоди Піноккіо" Карло Коллоді. До речі, другою за цей рік – у вересні 2022 року свого "Піноккіо" з Томом Генксом в головній ролі представив Роберт Земекіс.

За озвучку "Піноккіо" від Дель Торо відповідає цілий десант топ зірок, серед який Юен МакГрегор ("На голці", "Зоряні війни", "Мулен Руж", "Доктор Сон"), Фінн Вулфгард ("Дивні дива", "Мисливці на привидів: Нове покоління"), Тільда Свінтон ("Доктор Стрендж", "Пляж", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Виживуть тільки коханці"), Кейт Бланшетт ("Авіатор", "Алея жахів", "Тор: Рагнарок", "8 подруг Оушена"), Крістоф Вальц ("Джанго вільний", "Безславні покидьки", "Спектр", "Великі очі"), Джон Туртурро ("Великий Лебовські", "Трансформери", "Бартон Фінк", "Бетмен"), Рон Перлман ("Хеллбой", "Блейд ІІ", "Ім'я троянди"), Девід Бредлей ("Гра престолів", "Штам", франшиза про Гаррі Поттера) та багато інших. Самого Піноккіо озвучував юний Грегорі Манн.

Прем'єра фільму відбулася на батьківщині Гільєрмо Дель Торо в Мексиці в листопаді 2022 року, де він отримав схвальні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 8,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 96% схвалення від критиків та 85% від глядачів.

Звільнення

Emancipation (США, 2022)

Також 9 грудня Apple TV+ випустить драму "Звільнення", що розповість про чорношкірого чоловіка на ім'я Пітер, який був рабом, однак після жорстокого побиття батогом зумів втекти з плантації та пізніше вступив до армії Союзу. Фільм заснований на реальній історії раба-втікача на ім'я Гордон. Фотографії його голої спини, сильно побитої батогами наглядача, були опубліковані по всьому світу в 1863 році, що стало реальним доказом жорстокості американського рабства.

Головну роль у фільмі виконав Вілл Сміт ("Люди в чорному", "Погані хлопці", "Король Річард"). Також у фільмі зіграв Бен Фостер ("Люди Ікс: Остання битва", "Warcraft: Початок", "Потяг до Юми").

Режисером фільму виступив Антуан Фукуа, який прославився завдяки фільму "Тренувальний день". Пізніше він зняв такі стрічки, як "Сльози сонця", "Король Артур", "Праведник" та "Винний".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найкращі серіали грудня 2022 року – цього тижня стартує 4 сезон супергеройського серіалу "Фатальний патруль".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся