Кріс Еванс і Ана де Армас у фільмі "Небезпечне побачення" / фото Apple TV+

"Еґреґор", "Пропала грамота" та "Небезпечне побачення": що подивитися на вихідних

07:43, 20.04.2023
7 хв.

Цього тижня в прокат із великим запізненням виходить український містичний трейлер "Еґреґор". Також кіномани зможуть відвідати ретроспективні покази класики українського кіно "Пропала грамота". Онлайн, тим часом, вийдуть комедійний романтичний екшн "Небезпечне побачення" з Крісом Евансом і Аною де Армас та романтична комедія "Путівник по любові". Про ці та інші новинки читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Еґреґор

Egregor (Україна, США, Польща, 2022, детектив/трилер/містика)

Цей фільм мав вийти в український прокат ще навесні 2022 року, однак через початок Росією повномасштабного вторгнення до України, прем'єру довелося перенести.

В центрі сюжету фільму – нью-йоркський детектив Артур Вайс, який отримав зашифроване послання та авіаквиток до Львова від професора, з яким не спілкувався тривалий час. Згодом з’ясовується, що професор нібито скоїв самогубство, а на його доньку полюють невідомі. Весь фільм глядач спостерігає за тим, чи зможе детектив врятувати світ від катастрофи та зустрітися віч-на-віч з найбільшим секретом його власного життя.

Акторський склад у фільму "Еґреґор" – інтернаціональний. Головні ролі виконали американський актор Омрі Роуз ("Непокора", "Ліга справедливості") та українська актриса Олена Лавренюк ("Dzidzio контрабас", "Кава з кардамоном"). Також у фільмі зіграли українська акторка та модель Валерія Караман ("Маяк") та легенди польського кіно – Анджей Зелінський ("Ватага", "Піаніст") та Данієль Ольбрихський ("Вогнем і мечем", "Бляшаний барабан").

Режисером стрічки став Станіслав Капралов, який до цього зняв хорор "Пік страху" (Let it Snow) з голлівудської акторкою українського походження Іванною Сахно в головній ролі.

У 2021 році "Еґреґор" став фільмом-закриттям фестивалю "Молодість". Наразі він має оцінку 6,2 бали з 10 на IMDb.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензій.

Пропала грамота

Пропала грамота (УРСР, 1972, комедія/роудмуві)

Український фільм 1972 року від режисера Бориса Івченка, почасти заснований на однойменному оповіданні Миколи Гоголя, нині посідає 12-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Тепер українські кіномани мають змогу подивитися його на "великих екранах".

В центрі сюжету фільму – козак Василь, який щойно повернувся додому в Диканьку після битви з бусурманами. Сімейний побут і щоденні клопоти навівають на нього сум, але несподівано на порозі дому з’являється двоє посланців з важливими завданням від самого гетьмана. Козака просять за будь-яку ціну доставити грамоту до цариці у Петербург. У непростій місії його супроводжує запорожець Андрій, з яким вони удвох протистоять витівками нечистої сили, бо на грамоту полює сам диявол.

"Пропала грамота" – дотепне козацьке бадді-муві з гострими антиімперськими меседжами, які виколювали очі радянській владі. Через втручання цензорів, фінальна робота дещо відрізняється від первісного задуму, але навіть вирізані сцени не допомогли уникнути неминучого – фільм пролежав на "полиці" 11 років, перш ніж потрапити на екрани, та й то у вкрай обмеженому прокаті.

Головну роль стрічці зіграв легендарний Іван Миколайчук, і завзятий козак Василь у його виконанні – чи не найкраща акторська робота в його кар’єрі. Допомагав Миколайчук і в режисурі фільму: шукав художні рішення, займався музичним оформлення, відбирав народні пісні, які звучать у сценах. 

Що ще показують в кінотеатрах

Крім того, цього тижня в український прокат вийдуть ціла купа французьких фільмів, про які ми писали в минулому огляді. Втім, усі вони також або вже офіційно вийшли в російський прокат, або стартують там у найближчі тижні.

Ще одна новинка тижня – бойовик "Кілер" (Assassin) з настільки низькими оцінками від закордонних глядачів, що нам скоріше хочеться вас попередити. А ще його також будуть цілком легально показувати в російських кінотеатрах.

***

Тепер перейдемо до онлайн-новинок.

Небезпечне побачення

Ghosted (США, 2023, романтика/екшн/комедія)

В центрі сюжету фільму – молодий чоловік Коул Рігган, який випадково зустрів, здавалося б, ту саму – чарівну Седі. Між молодими людьми зав'язується милий і пристрасний роман, проте одного разу дівчина обриває зв'язок з ним. І хоча всі переконують його, що вона просто вирішила мовчки його кинути, хлопець відмовляється в це вірити і вирішує зробити "сюрприз" дівчині, яка нібито поїхала по роботі в Лондон. Вже там з'ясовується, що насправді вона працює на ЦРУ, і незабаром парочка опиняється втягнутою у вир небезпечних пригод.

Головні ролі у фільмі виконали Кріс Еванс ("Капітан Америка", "Месники", "Ножі наголо", "Сіра людина") та Ана де Армас ("Ножі наголо", "Сіра людина", "Білявка"). Також у фільмі зіграв Едріен Броуді ("Піаніст", "Опівночі в Парижі", "Готель "Гранд Будапешт").

Зняв фільму британський актор і режисер Декстер Флетчер, який став широко відомий завдяки ролі "Мила" у фільмі Гая Річі "Карти, гроші, два стволи". Як режисер він дебютував у 2012 році з кримінальною драмою "Дикий Білл". Після цього він зняв три успішних біографічних фільми – "Едді "Орел" про лижника Майкла Едвардса, "Богемна рапсодія" про Фредді Мерк'юрі та "Рокетмен" про Елтона Джона. Наступною роботою Флетчера має стати "Шерлок Холмс 3" з Робертом Дауні-молодшим і Джудом Лоу.

Фільм вийде 21 квітня на Apple TV+.

Путівник по любові

A Tourist's Guide to Love (США, 2023, романтика/комедія)

В центрі сюжету фільму – професіонал в туристичній індустрії Аманда, яка після неочікуваного розриву романтичних стосунків погоджується взяти на себе таємну місію, щоб дізнатися про туристичний сектор В’єтнаму. Вона прибуває туди як раз на святкування в’єтнамського Нового року, але незабаром вирушає у подорож самопізнання та закохується у свого в’єтнамського гіда Сінга. Разом вони вирушають в захопливу пригоду.

Головні ролі у фільмі виконали Рейчел Лі Кук ("Це все вона", "Ненсі Дрю", "Робоцип") та Скотт Лі ("Мислити як злочинець", "Кістки").

Фільм вийде 21 квітня на Netflix.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2023 року – цього тижня на Peacock стартує науково-фантастична комедія "Місіс Девіс" про черницю, яка за допомогою віри вирішує дати бій всемогутньому штучному інтелекту, а на Netflix вийде драматичний трилер "Дипломатка" з Кері Рассел. Тим часом, Amazon Prime Video випустить хорор-серіал "Зв'язані до смерті" з Рейчел Вайс.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся