Кадр з фільму "Еґреґор" / фото B&H

Вітаємо в містичному Львові: огляд українсько-голівудського трилера "Еґреґор"

16:29, 19.04.2023
8 хв.

20 квітня в широкий прокат виходить українсько-польсько-американський містичний трилер "Еґреґор", що поринає глядача в атмосферу таємничого Львова та секрети древніх релігійних культів. Яким видалася друга повнометражна робота українського режисера Станіслава Капралова, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Еґреґор" від режисера Станіслава Капралова.

Про що фільм

В центрі сюжету фільму – нью-йоркський детектив Артур Вайс, такий класичний персонаж з американського кіно, який наразі переживає не найкращий період життя – з проблемами на роботі, алкоголем, випадковими зв'язками та похмурими думками. Аж раптом він отримує дзвінок зі Львова від Лесі – дочки професора Ореста Грабовського, який свого часу відігравав важливу роль в житті Артура. Вона повідомляє, що професор нібито нещодавно скоїв самогубство за дуже дивних обставин, та просить його приїхати до України. Спочатку Артуру не дуже подобається ця ідея, однак він змінює думку, коли знаходить раніше надіслане зашифроване послання від Ореста та квиток до Львова.

Одразу по прибуттю до Львова чоловік потрапляє у вир таємничих подій, не втомлюючись повторювати фразу "Вітаємо, бляха, в Україні". Разом з Лесею, з якою його пов'язують непрості стосунки, він має встановити обставини смерті професора, розв'язати таємницю ордену кінокефалів, зупинити велику катастрофу та зустрітися віч-на-віч з найбільшим секретом його власного життя.

Команда проекту

"Еґреґор" – це друга повнометражна ігрова робота українського режисера Станіслава Капралова родом з Дніпра, який вже кілька років намагається будувати кар'єру в Голлівуді. У 2020 році вийшов його дебютний повний метр – екстремальний хорор "Пік страху" (Let It Snow) з голлівудською акторкою українського походження Іванною Сахно в головній ролі. Стрічка хоч і отримала відгуки нижче середнього, її все ж зуміли випустити в прокат в низці іноземних країн, а згодом вийшов її міжнародний цифровий реліз.

З "Піку страху" до "Еґреґора" перекочував добрий друг та колега Капралова, американський актор та сценарист Омрі Роуз. Однак якщо в першому фільмі він виступив лише співавтором сценарію, то у другому – окрім співавторства у написанні сценарію, ще й виконав головну роль.

Омрі Роуз і Олена Лавренюк / фото B&H

Крім того, як і у випадку з "Піком страху", продюсером "Еґреґора" виступив українець Сергій Лавренюк. В Україні він відзначився роботою над низкою комедій – "#Selfieparty", "DZIDZIO Контрабас" та "11 дітей з Моршина". У двох останніх він зняв у головній ролі свою дружину Олену Лавренюк, яка також виконала роль Лесі в "Еґреґорі". До цього вона вже знімалася у Капралова в короткометражці "Я є ілюзія" 2018 року.

Польща, тим часом, долучилася до роботи над "Еґреґором" не лише грошима і локаціями, але й акторськими талантами. Зокрема, у фільмі зіграли легенди польського кіно – Анджей Зелінський ("Ватага", "Піаніст") та Данієль Ольбрихський ("Вогнем і мечем", "Бляшаний барабан"), які свого часу працювали з найкращими польськими і міжнародними режисерами. Перший виконав роль головного антагоніста Альберта Потоцького, а другий – професора Ореста Грабовського.

Кадр з фільму "Еґреґор" / фото B&H

Ще одну важливу роль у фільмі виконала українська акторка та модель Валерія Караман, яка свого часу зіграла Русалку в хорорі Роберта Еґґерса "Маяк" 2019 року з Віллемом Дефо та Робертом Паттінсоном в головних ролях. Втім, напевно, саме її акторська гра викликає найбільше запитань – чи-то в неї так мало досвіду, чи-то така режисерська задумка.

Валерія Караман у фільмі "Еґреґор" / фото B&H

Крім того, невеличкі ролі у фільмі отримали Павло Лі ("Мирний-21", "Тіні незабутих предків") та Павло Алдошин ("Кава з кардамоном", "Снайпер. Білий Ворон"). Також у фільмі є камео мера Львова Андрія Садового, який в титрах підписаний просто як "мер міста".

Стрічка присвячена пам’яті актора Павла Лі та постановника піротехнічних трюків Олександра Суворова, який працював разом з командою фільму "Еґреґор". Обидва загинули минулого року, захищаючи Україну від російських окупантів.

Зйомки

"Еґреґор" було знято ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тож сцени прибуття головного героя до України літаком виглядали ніби з іншого життя.

Основні події відбуваються в українському Львові – рідному місті Сергія та Олени Лавренюк. Деякі сцени були знято у Києві, а також Варшаві (Польщі) та Нью-Йорку (США). До знімального процесу була залучена міжнародна команда: cпівпродюсери з польської сторони Bow and Axe Entertainment та американська компанія Fishсorb.

Основна частина зйомок "Еґреґора" пройшла у Львові / фото B&H

"Ще на етапі ідеї ми знали, що будемо знімати фільм у Львові. Історія цього міста, його дух – все відповідає українській містичній складовій, яка є головною у стрічці. Окрім того, це моє рідне місто, яке приховує багато нерозвіданих таємниць", – розповів Сергій Лавренюк.

У фільмі глядач побачить багато екшн-сцен, підготовка до яких часто тривала близько місяця, вимагаючи від акторів постійних репетицій. Також одним з викликів для команди були нічні зйомки, адже більшість подій фільму відбувається саме в темний період доби.

Прем'єра

Прем'єр фільму відбулася у 2021 році – "Еґреґор" став фільмом-закриття міжнародного кінофестивалю "Молодість".

В широкий український прокат фільм мав вийти ще навесні 2022 року, однак через початок Росією повномасштабного вторгнення до України прем'єру довелося перенести на другу половину квітня 2023 року.

"День прем’єри завжди дуже хвилюючий. Зараз мене переповнюють сумні емоції, бо з нами немає нашого піротехніка Олександра Суворова, я досі пам’ятаю його емоції, коли виходили вдалі кадри з вибухами. Паша Лі, який був моїм близьким другом. Перед кожною прем’єрою ми говорили одне одному слова підтримки, зараз його також з нами немає. Перед прем’єрою мені подзвонила мама Паші Лі й, на жаль, вона не змогла сьогодні прийти, але сказала саме такі слова, які сказав би мені Паша, тому я відчула, що він поруч, як янгол-охоронець. Для мене це дуже особливий фільм, і я рада, що він тоді погодився на цю невеличку роль, бо актори живуть вічно, поки існує кіно", – заявила на прем'єрі фільму Олена Лавренюк.

Наразі фільм має доволі непогану оцінку 6,2 бали з 10 на IMDb.

Наш вердикт

У прискіпливих кінокритиків може виникнути чимало запитань до "Еґреґора" – від акторської гри до сюжету та постановки, які навряд чи здивують оригінальністю та складністю. А от за що фільм варто похвалити – так це за зображення Львова: якісне, атмосферне і красиве. Дійсно дуже вдалим рішенням стало те, що основний сюжет вирішили помістити саме у це місто – таке загадкове та красиве архітектурно. Де в Україні ще, як не у Львові, може розгортатися заколот релігійного культу?

Кадр з фільму "Еґреґор" / фото B&H

Як і у випадку з "Піком страху", в "Еґреґорі" найсильнішою стороною є саме аудіо-візуальна частина, особливо в плані представлення Львова. Впевнені, що якщо іноземний глядач подивиться фільм, в нього може виникнути бажання відвідати Львів – і таке просування України також є дуже важливим. Якщо ж ви вже давно любите це місто, "Еґреґор" чудово підходить для того, щоб ще раз насолодитися львівською атмосферою.

"Еґреґор" навряд чи можна віднести до класики українського кіно, однак насправді фільм цілком можна подивитися в кінотеатрі, ще й підтримавши вітчизняний кінематограф.

Загалом – добре, що в Україні намагаються знімати різнопланове кіно. Так, часом не все ідеально, але ж сучасний український кінематограф ще молодий, він поступово вчиться. І йому потрібна наша підтримка.

Загальна оцінка – 5,5 з 10 балів.

***

Про інші актуальні кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся